In 6 stappen een woning kopen in Frankrijk

Droom je van een pittoresk huisje in de Provence, een villa aan de Côte d’Azur, of misschien een rustiek landhuis in de Dordogne? Frankrijk biedt een diversiteit aan prachtige woningen en een rijke levensstijl. Maar een woning kopen in ‘La Douce France’ is niet hetzelfde als een broodje kopen bij de bakker om de hoek. Het proces gaat gepaard met specifieke stappen, regelgeving en culturele nuances. In deze blog nemen we je mee door de 5 essentiële stappen om jouw droomwoning in Frankrijk te bemachtigen. We bespreken wat er allemaal bij komt kijken, waar je speciaal op moet letten en leiden je stap voor stap door het aankoopproces. Pak een croissant en een kop koffie, en laten we beginnen aan jouw Franse vastgoedavontuur!

🏅 Uitgelichte Makelaars in Frankrijk

In deze blog beschrijven we in 6 stappen wat er bij komt kijken om een woning in Frankrijk te kopen. Ons advies is om een Nederlandstalige makelaar in de hand te nemen. Zij spreken de taal en hebben veel kennis van de Franse woningmarkt. Hieronder vind je een overzicht met betrouwbare Nederlandssprekende makelaars in Frankrijk

b-d france

B&D France
B&D France biedt de mooiste koopwoningen in Zuid-Frankrijk. B&D France is gevestigd in Elburg maar heeft een uitgebreid netwerk van 20 makelaarskantoren in Midden- en Zuid-Frankrijk. B&D France is al sinds 1995 actief op de Franse woningmarkt en heeft dus veel ervaring en expertise.

Makelaar Provence
Makelaar Provence wordt gerund door Juliette, Elske, Dickjan en Marieke. Zij zijn alle 4 zelfstandige Nederlandse makelaars werkzaam in de Provence. Zij werken onder de vlag van Leggett Immobilier, een groot internationaal makelaarskantoor. Zij helpen jou graag met de aankoop of verkoop van jouw woning in deze Franse regio!

verschoor logo

Cabinet Verschoor
Cabinet Verschoor is de specialist in de regio Morvan, Frankrijk. Verschoor kan je helpen met alles wat komt kijken bij het kopen of verkopen van een woning in deze regio. Bekijk op de website het actuele woningaanbod.

wonen aan de cote-d-azur

Wonen aan de Côte d’Azur
Wonen aan de Côte d’Azur maakt de vastgoedmarkt in Frankrijk eenvoudig! Het bedrijf wordt gerund door Ab en Jo Kuijer. Wanneer je een woning zoekt, helpen zij je met een aanbod van meer dan drieduizend woningen, waaronder alle nieuwbouw.

western brothers

WESTEN BROTHERS
Western Brothers is een makelaar actief in de regio Zuid Frankrijk tussen de Italiaanse grens (Menton) en AIX-en-PROVENCE. Niet alleen langs de kust maar ook tot 30 km landinwaarts. Zij hebben onder andere een ruim aanbod in de volgende zonnige plaatsen: Nice, Antibes, Cannes, Fréjus, St. Raphaël, Les Issambres, St. Tropez, Cotignac, Lorgues, Flayosc, Fayence, Grasse, Vence. Een team van 3 vakmensen staat klaar om jouw droomhuis te vinden!

immogo

IMMOGO!
Immogo is de grootste Franse huizensite in Nederland en België. En de grootste internationale site voor huizen te koop in Frankrijk zonder makelaar. Ben je dus op zoek naar een woning dan is het altijd een goed idee om hier een kijkje te nemen!

Sud'Arrange

Sud’Arrange
Of het nu gaat om een plezieraankoop, investering of het opstarten van een nieuw leven in “La douce France”, Sud’Arrange staat u bij in uw project. De missie is duidelijk: een A tot Z oplossing oplossing aanbieden zodat u eerst kan genieten van het hele zoek en aankoopproces en daarna van uw aankoop!

💵 Stap 1: Bepaal jouw budget

Voordat je begint met het zoeken naar een passende woning in Frankrijk is het natuurlijk van belang om jouw budget te bepalen. Pas op het moment dat je weet wat je uit kan geven aan een nieuwe woning kan je gericht zoeken naar jouw droomhuis. Heb je een hypotheek nodig? Dan is het ook verstandig om een financieel adviseur in de hand te nemen. Je kunt een hypotheek regelen vanuit Nederland, maar je kunt ook een hypotheek regelen bij een Franse bank. Laat je goed inlichten over de beide opties.

🏡 Stap 2: Het zoeken van een passende woning

Zodra je weet wat ongeveer je budget is en hoe je jouw hypotheek gaat regelen kan je specifiek op zoek gaan naar een woning. Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten bij het zoeken van een huis. Hieronder hebben wij de belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rij gezet.

Regio en locatie
Frankrijk is een divers land met een breed scala aan klimaten, culturen en landschappen. Van de zonnige Middellandse Zeekust tot de rustige plattelandsgebieden en de bruisende steden; de keuze van de regio heeft invloed op de levensstijl die je zult ervaren. Stel jezelf vragen als:

 • Wil ik dicht bij het strand zijn?
 • Geef ik de voorkeur aan een stedelijke of landelijke omgeving?
 • Welk klimaat past bij mij?

Grootte en indeling
Bepaal van tevoren hoeveel ruimte je nodig hebt. Denk aan:

 • Het aantal slaapkamers en badkamers.
 • Heb je extra ruimtes nodig, zoals een kantoor of hobbykamer?
 • Hoe belangrijk zijn grote gemeenschappelijke ruimtes, zoals woon- en eetkamers?
 • Bedenk ook of je de woning voornamelijk zelf gaat gebruiken of dat je het wil verhuren. Jouw eigen wensen kunnen heel anders zijn dan die van toeristen die een huisje zoeken.

Tuin en buitenruimte
De buitenruimte kan een groot verschil maken in je levenskwaliteit, zeker in een land als Frankrijk waar het buitenleven centraal staat. Overweeg:

 • De grootte van de tuin. Wil je bijvoorbeeld een zwembad of een moestuin?
 • Het onderhoud dat de tuin vereist.
 • De privacy en het uitzicht vanuit de tuin.

Staat van de woning
Het is essentieel om de staat van de woning grondig te inspecteren:

 • Heeft het huis renovaties nodig? Zo ja, ben je bereid deze uit te voeren?
 • Zijn er problemen met de fundering, het dak of andere cruciale aspecten?
 • Is de woning goed geïsoleerd, vooral als je in een regio bent met extremere temperaturen?

Voorzieningen en services
Controleer de nabijheid van voorzieningen en winkel in de buurt. Denk aan:

 • Supermarkten en lokale winkels.
 • Ziekenhuizen en medische voorzieningen.
 • Scholen, als je kinderen hebt of van plan bent ze te hebben.
 • Openbaar vervoer en connectiviteit met andere delen van het land.

🔍 Stap 3: Woningen bezichtigen

Woningen Bezichtigen: Kijk Verder Dan het Oppervlak
Bezichtigen is een cruciale stap in het aankoopproces. Hier zie je de woning in zijn ware staat, en krijg je gevoel bij de ruimte en omgeving. Maar het is meer dan alleen een ‘kijkje nemen’. Er zijn specifieke dingen waar je rekening mee moet houden.

Grondige inspectie
Kijk verder dan alleen hoe fraai en romantisch het huis eruit ziet.

 • Vochtplekken of schimmel.
 • Scheuren in de muren, die kunnen wijzen op problemen met de fundering.
 • De staat van het dak, ramen, en deuren.
 • Het functioneren van elektriciteit, verwarming, en sanitair.

Plan meerdere bezichtigingen
Het is slim om, als je de reis naar Frankrijk maakt, meerdere bezichtigingen op één dag of binnen enkele dagen te plannen. Dit helpt je niet alleen om tijd en reiskosten te besparen, maar geeft je ook een beter referentiepunt tussen de verschillende woningen.

Neem een lokale aankoopmakelaar mee
Een aankoopmakelaar die kennis heeft van de lokale markt kan van onschatbare waarde zijn. Ze kunnen je informeren over:

 • De realistische marktwaarde van de woning.
 • De geschiedenis van het pand en de omgeving.
 • Potentiële bouwkundige problemen die niet direct zichtbaar zijn.

Daarnaast kan een aankoopmakelaar tijdens de bezichtiging kritische vragen stellen aan de verkopende partij. Door hun netwerk en ervaring kunnen zij vaak ook sneller toegang krijgen tot nieuw aanbod en hebben zij inzicht in woningen die misschien nog niet eens officieel op de markt zijn.

Stel vragen
Wees niet verlegen om vragen te stellen:

 • Waarom wordt het huis verkocht?
 • Zijn er recente verbouwingen of renovaties uitgevoerd?
 • Hoe zit het met de gemeentelijke belastingen, servicekosten, en andere lopende kosten?

💰 Stap 4: Een bod uitbrengen

Na het bezichtigen van woningen en het vinden van jouw Franse droomhuis, begint een van de meest cruciale fases in het aankoopproces: het uitbrengen van een bod. Dit proces heeft zijn eigen nuances in Frankrijk, en hier zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

Offre d’achat
In Frankrijk staat het initiële bod bekend als de ‘offre d’achat’. Dit is een schriftelijk voorstel aan de verkoper waarin je aangeeft dat je bereid bent het huis te kopen tegen een bepaalde prijs. Hoewel het een informeel bod is, heeft het wel degelijk juridische implicaties.

Voeg voorwaarden toe aan het bod
Het is essentieel om bepaalde voorwaarde, op te nemen in jouw offre d’achat. Deze voorwaarden beschermen je als koper. Voorbeelden zijn:

 • Het verkrijgen van een hypotheek. Als je de financiering niet rond krijgt, kun je zonder kosten van de koop afzien.
 • Positieve uitkomsten van bouwkundige keuringen.
 • Eventuele gemeentelijke plannen die van invloed kunnen zijn op het pand.

Echter een offre d’achat is niet bindend voor een koper. Wel voor een verkoper.

Een belangrijk aspect om in gedachten te houden is dat zodra de verkoper jouw offre d’achat accepteert, deze juridisch bindend is voor de verkopende partij. Het is daarbij belangrijk dat je heel zeker bent van de inhoud van jouw bod en de eventuele voorwaarden. In tegenstelling tot sommige andere landen hoef je in Frankrijk bij het uitbrengen van een bod geen aanbetaling te doen. De daadwerkelijke aanbetaling komt later in het proces, meestal wanneer de initiële koopovereenkomst (compromis de vente) wordt getekend.

✍ Stap 5: Koopovereenkomst (compromis de vente) tekenen

Na het uitbrengen en accepteren van het bod komt de volgende cruciale stap in het aankoopproces van een woning in Frankrijk: het ondertekenen van de koopovereenkomst, bekend als de ‘compromis de vente’. Deze overeenkomst legt de afspraken tussen koper en verkoper vast en vormt een essentieel onderdeel van de juridische procedure.

Wat is de Compromis de Vente?
De ‘compromis de vente’ is een voorlopige koopovereenkomst. Hierin staan de details van de woning, de afgesproken prijs, en andere voorwaarden van de verkoop. Beide partijen verplichten zich om de overdracht te voltooien, tenzij er sprake is van een van de in het contract genoemde opschortende voorwaarden.

Opschortende voorwaarden
Zoals ook genoemd bij het bod, kunnen er opschortende voorwaarden (conditions suspensives) in de compromis de vente worden opgenomen. Deze voorwaarden moeten binnen een bepaalde termijn worden vervuld. Als dit niet gebeurt, wordt de overeenkomst ongeldig. Voorbeelden zijn:

 • Het niet verkrijgen van een hypotheek.
 • Negatieve bouwkundige inspecties.
 • Ontdekking van geplande grote infrastructuurprojecten in de nabijheid, zoals de aanleg van een snelweg.

Aanbetaling
Bij het ondertekenen van de compromis de vente wordt meestal een aanbetaling gedaan, doorgaans zo’n 5-10% van de aankoopprijs. Mocht de koper zich zonder geldige reden (dus buiten de opschortende voorwaarden) terugtrekken, dan kan hij deze aanbetaling verliezen. Als de verkoper zich terugtrekt, kan hij verplicht zijn om het dubbele van de aanbetaling aan de koper te betalen.

Bedenktijd
Na het ondertekenen van de compromis de vente heeft de koper een wettelijke bedenktijd van 10 dagen. Binnen deze periode kan de koper zonder opgave van redenen en zonder financiële consequenties afzien van de koop.

📄 Stap 6: Koopakte tekenen

Na het doorlopen van diverse fases in het aankoopproces komt nu het definitieve moment: het tekenen van de koopakte, waarmee je officieel eigenaar wordt van je Franse droomwoning. Dit is het moment waarop alle juridische en financiële details samenkomen.

Locatie: Notariskantoor
Het officiële tekenmoment vindt plaats in Frankrijk bij het kantoor van de notaris. De notaris zorgt ervoor dat alle wettelijke formaliteiten worden nageleefd en begeleidt de overdracht van eigendom.

Betaling: Vooraf Geregeld
Voordat je de koopakte ondertekent, is het essentieel dat het volledige bedrag voor de woning op de bankrekening van de notaris is gestort. Dit betekent dat niet alleen jouw eigen bijdrage, maar ook het bedrag dat je via een hypotheek hebt verkregen, aan de notaris moet worden overgemaakt. Hierbij is het belangrijk te weten dat contante betalingen of betalingen per cheque niet zijn toegestaan vanwege strikte witwaswetgeving.

Opstalverzekering: Een Must
Zorg ervoor dat je, voordat je de koopakte ondertekent, al een opstalverzekering hebt afgesloten. Deze verzekering beschermt je tegen schade aan de woning als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Het is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je nieuwe eigendom vanaf het allereerste moment beschermd is.


Belangrijke Franse termen en vertalingen naar het Nederlands

Bij het kopen van een woning in Frankrijk kom je heel wat termen tegen. Hieronder vind je de meest belangrijke Franse termen inclusief de vertaling naar het Nederlands.

Franse termNederlandse vertaling
Agence immobilierMakelaar
NotaireNotaris
Offrebod
Compromis de ventevoorlopige verkoopakte
Conditions supsensivesomstandigheden waaronder de compromis de vente verworpen kan worden
Acte de venteverkoopakte
Prêt immobilierlening voor een woning
Tauxrentepercentage
Assuranceverzekering
AccompteAanbetaling
Année de constructionBouwjaar
Attestationverklaring
Justificatifbewijsstuk
Vices cachéverborgen gebreken
Liste de mobilierLijst van meubels ter overname

Plaats een reactie