Woning kopen Amsterdam

Van plan om een woning te kopen in Amsterdam? Het is een heerlijke plek in de provincie Noord-Holland. In deze levendige buurt heb je uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Ook ontdek je hier een mooi en rustig natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. In totaal zijn er in deze gemeente 449.989 huizen (29,4% koopwoning, 70,1% huurwoning). De woningprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €569.890. Op Woningassistent.nl tonen wij het recente woningaanbod in Amsterdam, adressen van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. In aanvulling daarop vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een mooie plaats in Noord-Holland.
 • Je vind hier onder andere kamers, appartementen en grote gezinswoningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €418.000, de gemiddelde verkoopprijs is €569.890.
 • In de buurt vind je volop voorzieningen zoals kinderopvang, winkels, openbaar vervoer, scholen, restaurants.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteAmsterdam
Postcode1011
Netnummer020 (+3120)
Inwoners (gemeente)872.757
Aantal huishoudens475.368
Aantal huishoudens met kinderen114.698
Gemiddelde huishoudensgrootte1,81
Aantal woningen449.989
Aantal koopwoningen54.380
Aantal huurwoningen395.609
Gemiddelde woonoppervlakte76 m2
Gemiddelde WOZ€418.000
Gemiddelde verkoopprijs€569.890
Gemiddeld gasverbruik770 m3
Gemiddeld stroomverbruik2090 kWh

Woningaanbod Amsterdam juni 2024

Hieronder ontdek je optionele koophuizen die in juni 2024 worden verkocht. Selecteer op ligging, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, woningtype, aantal kamers, vraagprijsen andere woningeigenschappen als energielabel of aanwezigheid van een garage. Bel of mail de betreffende makelaar voor een snelle bezichtiging Via deze website bekijk je ook het huizenaanbod in Diemen, Landsmeer, Wijdemeren, Blaricum en Huizen.

woning-te-koop-amsterdam

Eigen appartement kopen in Amsterdam

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, gebouwd op centraal gelegen locaties, bijna altijd gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en zijn vaak onderdeel van een VvE. Minpunten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alle voorzieningen dichtbij en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 65 m2 – 94 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 730 m3 gas en +/- 1960 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis te koop Amsterdam

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte in en rondom huis en je hebt minder lichtinval.

 • Waardevaste investering.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 81 m2 en 112 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 940 kuub gas en 2960 kWh stroomverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Amsterdam is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere kavel, je hebt maar buren aan 1 kant, in de zomer meer zonlicht en je kunt vaak de auto goed parkeren. Ze zijn vaak wat duurder dan een rijtjeswoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 89 m2 & 126 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2970 kWh elektriciteit & 1110 m3 gas afgenomen.

2-onder-1-kap woningen Amsterdam

De betekenis van een twee onder een kap is 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten waar je op moet letten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 120 m2 – 149 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3420 kWh elektriciteit en 1380 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel ruimte in en om de woning en je hebt een groot gevoel van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 148 m2 – 192 m2.
 • Er wordt gemiddeld 4290 stroom (kWh) + 1820 gas (m3)verstookt.

5-stappenplan: een woning kopen in Amsterdam

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het gebruikelijk om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Wanneer hij berekend heeft wat je verantwoord kan lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Op de website van Funda, maar ook Zoekallehuizen.nl, Pararius, Jaap.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huispedia kan je razendsnel woningen te koop in Amsterdam Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding door het huis. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Maximale bod berekenen

  Je bieding bepaal je op basis van de marktwaarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. In veel situaties is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze professional kijkt mee tijdens de bezichtiging en helpt bij het uitbrengen van het bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles klopt en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop in orde te maken. Aan de hand van het biedbedrag, kosten koper, spaargeld dat je zelf meeneemt en eventuele verbouwplannen zal de expert een advies uitbrengen aangaande welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Helemaal aan het einde onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Taxateurs en makelaars in Amsterdam

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze makelaar zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een specialist die de marktwaarde van een object berekend door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Dit taxatierapport is een vereiste bij het afsluiten van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Hieronder kan je aan de slag met gegevens van taxateurs en makelaars in Amsterdam en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Amsterdam geeft advies bij het afsluiten van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt jouw financiële situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.250 – €3.250. In de tabel hieronder check je gegevens van financieel adviseurs in Amsterdam.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Amsterdam. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Amsterdam

In juni 2024 zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze gemeente. In onderstaande visuele weergave kun je zoeken door alle verkochte woningen in Amsterdam en net daarbuiten. Erg belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Check ook meer details over Koopwoning.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Amsterdam kopen?

In en rondom de gemeente Amsterdam vind je ongeveer 449.989 huizen. We maken onderscheid tussen 54.380 (29,4%) koopwoningen en 395.609 (70,1%) huurwoningen. De gem. woonoppervlakte is 76 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €418.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €569.890. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Hierdoor kunnen we stellen dan dat er maar weinig aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Amsterdam. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Amsterdam?

Een woonobject in Amsterdam verbruikt gemiddeld 770 m3 gas voor verwarming en warm water en 2090 kWh elektra. Een appartement is het meest zuinig (730 kuub aardgas en 1960 stroom (kWh). Een vrijstaand huis gebruikt vaak het meeste energie (1820 m3 per jaar aan gas en 4290 elektra (kWh)). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Amsterdam passen duurzame oplossingen als vloerisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, dubbel glas, spouwmuurisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor huishoudens wonen in Amsterdam?

Dit gebied is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente zijn 872.757 mensen in 475.368 verschillende gezinnen. Het gaat om 258.962 eenpersoonshuishoudens, 101.708 families zonder kinderen en 114.698 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 1,81 bewoners.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Allereerst bereken je de actuele marktprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via bekenden, vrienden en familie. Hiervoor moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en maak je afspraken voor een rondleiding. Daarna begint het onderhandelen. Een passend bod ontvangen? Dan is het tijd voor het voorlopige koopcontract en de akte van levering via een notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Amsterdam?

In de omgeving zijn er meestal wel bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Amsterdam bouwen of laten bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.amsterdam.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Nibud, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 1000, 1001, 1002, 1003, 1005, 1006, 1007, 1008, 1009, 1011, 1012, 1013, 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020, 1021, 1022, 1023, 1024, 1025, 1026, 1027, 1028, 1030, 1031, 1032, 1033, 1034, 1035, 1036, 1037, 1040, 1041, 1042, 1043, 1044, 1045, 1046, 1047, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059, 1060, 1061, 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068, 1069, 1070, 1071, 1072, 1073, 1074, 1075, 1076, 1077, 1078, 1079, 1080, 1081, 1082, 1083, 1086, 1087, 1090, 1091, 1092, 1093, 1094, 1095, 1096, 1097, 1098, 1100, 1101, 1102, 1103, 1104, 1105, 1106, 1107, 1108, 1109, 1181, 1183.

Plaats een reactie