Woning kopen Amersfoort

Alles weten over woning kopen in Amersfoort? Het is een geweldige plek in de provincie Utrecht. In de regio bestaan er verschillende dagelijkse voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarbij vind je hier een heerlijk natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 68.809 woningen (58,4% koophuis, 41,3% huur). De gemiddelde transactieprijs van een woning stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €416.892. Op deze informatieve website vind je het woningaanbod in Amersfoort, adressen van kantoren als verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Tevens vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Utrecht.
 • Je vind hier zowel tussenwoningen en grotere huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €305.000, de gemiddelde woningprijs is €416.892.
 • Veel voorzieningen zoals faciliteiten zoals scholen, openbaar vervoer, natuurgebieden, sportclubs, winkels.
ProvincieProvincie Utrecht
GemeenteAmersfoort
Postcode3811
Netnummer033 (+3133)
Inwoners (gemeente)157.276
Aantal huishoudens69.226
Aantal huishoudens met kinderen25.521
Gemiddelde huishoudensgrootte2,24
Aantal woningen68.809
Aantal koopwoningen43.357
Aantal huurwoningen25.452
Gemiddelde woonoppervlakte112 m2
Gemiddelde WOZ€305.000
Gemiddelde verkoopprijs€416.892
Gemiddeld gasverbruik1010 m3
Gemiddeld stroomverbruik2650 kWh

Woningaanbod Amersfoort juli 2024

In het schema hierna vind je optionele koophuizen die in juli 2024 worden verkocht. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als woonoppervlakte, woningtype, aantal kamers, ligging, bouwjaar, perceeloppervlakteen andere woningeigenschappen als energieneutraal en mogelijkheden voor parkeren. Neem contact op met de makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het woningaanbod Leusden, Harderwijk, Barneveld, Soest of Eemnes.

woning-te-koop-amersfoort

Appartement kopen in Amersfoort

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze zijn vaak gunstig gelegen, bijna altijd gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en zijn ook nog eens onderhoudsarm Niet vergeten: je hebt minder ruimte, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Een fijne ligging en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 – 103 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 730 m3 gas en +/- 1960 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Amersfoort

De betekenis van een tussenwoning is een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een kleine achtertuin en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 77 m2 en 122 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 990 kuub gas + 2810 kWh aan stroom.

Hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Amersfoort is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een grotere kavel, je hebt wat minder inkijk, minder last van schaduw en je hebt meer opties voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeshuis en hebben iets hogere stookkosten.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 82 m2 & 115 m2.
 • Schatting: er wordt 2950 kWh elektriciteit + 1220 m3 gas verstookt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Amersfoort

Een twee onder een kap houdt in 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Het is een heel ruim huis en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De totale bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Aandachtspunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 133 m2 en 150 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3750 kWh elektra & 1590 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Het mooiste is: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 146 m2 & 190 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4730 stroom (kWh) & 2100 gas (m3) gebruikt.

Stappenplan: een woning kopen in Amersfoort

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het het beste om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat je inzicht hebt in wat je maximaal kunt lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Vbo.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Pararius kan je razendsnel woningen te koop in Amersfoort Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Je bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze professional kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Is jouw bod het winnende bod? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Controleer zorgvuldig of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De opgesteld koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Als laatste is het tijd om de financiering van jouw volgende huis rond te maken. D.m.v. koopsom, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, eigen geld en noodzakelijke verbouwingen wordt vastgesteld wat het te lenen bedrag is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Vervolgens onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Amersfoort

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze persoon kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en helpt je bij het verkoopproces. Tip: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de marktwaarde van een object berekend na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Het taxatierapport is verplicht voor de financiering van de aankoop van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In het overzicht hieronder vind je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Amersfoort en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een deskundige hypotheekadviseur in Amersfoort geeft je passend en persoonlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.400 & €2.600. In de volgende weergave check je adressen van financieel adviseurs in Amersfoort.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Amersfoort. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Amersfoort

Deze maand (juli 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze streek. In de zoekmachine hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Amersfoort en omgeving. Disclaimer: je vindt alleen de vraagprijs, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Lees ook verder over Benedenwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Amersfoort kopen?

In de buurt van de gemeente Amersfoort vinden we circa 68.809 woningen. Hierbij spreken we van 43.357 (58,4%) koopwoningen en 25.452 (41,3%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 112 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €305.000 en de gem. marktprijs is €416.892. De woningmarkt is krap. Dit houdt in dat de keuzes zeer beperkt zijn en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Amersfoort. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Amersfoort?

Een woning in Amersfoort verbruikt gemiddeld 1010 kuub aardgas en 2650 kWh elektra. Een appartement of flat is relatief zuinig (730 kuub gas en 1960 elektra (kWh). Een huis dat vrijstaand is verbruikt de meeste energie (2100 kuub gas p/jaar en 4730 elektra (kWh)). Steeds meer huiseigenaren van huizen te koop in Amersfoort passen duurzame producten zoals spouwmuurisolatie, warmtepomp, zonneboiler, dakisolatie, vloerisolatie, dubbel glas toe om de energienota te drukken.

Welk type huishoudens wonen in Amersfoort?

Deze gemeente wordt omschreven als erg In de gemeente zijn 157.276 mensen die we kunnen onderverdelen in 69.226 verschillende gezinnen. Het gaat om 25.429 eenpersoonshuishoudens, 18.276 families zonder kinderen en 25.521 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,24 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste fase bereken je de actuele marktprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de NVM Open Huizen Dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Ook moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Vervolgens kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan resteert alleen nog het (voorlopige) koopcontract en de akte van levering via een notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Amersfoort?

In deze regio zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Amersfoort laten uittekenen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.amersfoort.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Milieucentraal, Nibud, Consumentenbond voor postcodegebied 3800, 3802, 3811, 3812, 3813, 3814, 3815, 3816, 3817, 3818, 3819, 3821, 3822, 3823, 3824, 3825, 3826.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie