Makelaar

Wanneer een makelaar wordt ingeschakeld dan is dat normaal gesproken als bemiddelaar bij de koop en verkoop van onroerend goed. Het inschakelen van een makelaar wordt dus gedaan wanneer er een huis gekocht of verkocht dient te worden. Wanneer tot één van de twee diensten wordt overgegaan wordt er een eenmalig contract tussen beide partijen afgesloten.

Verkoop van een huis (verkoopmakelaar)

Normaal gesproken wordt de makelaar ingeschakeld wanneer een huis verkocht dient te worden. De makelaar is degene die het te verkopen huis opneemt en de contactpersoon is wanneer geïnteresseerden zich melden voor de woning. Mocht er een bod worden uitgebracht op de woning dan zal de makelaar optreden als adviseur en waar mogelijk onderhandelen met de andere partij. Mocht er overgegaan worden tot koop dan kan de makelaar nog betrokken zijn bij de voltrekking door vragen van kopende partij te beantwoorden en aanwezig te zijn bij de daadwerkelijke overdacht bij de notaris. Bekijk hier meer over een verkoopmakelaar.

Aankoop van een huis (aankoopmakelaar)

Men schakelt een aankoopmakelaar in wanneer een huis gekocht wordt. In deze heeft de makelaar voornamelijk de rol van adviseur. De aankoopmakelaar onderhoud contact met de verkopende partij, inspecteert het huis en kan een waardebepaling doen voor het te kopen goed. Eventueel is de aankoopmakelaar ook degene die voor jou onderhandelt over de vraagprijs en zal hij betrokken zij bij de afwikkeling van de verkoop, tot aan de werkelijke overdracht bij de notaris. Bekijk hier meer informatie over een aankoopmakelaar.

Courtage
U betaalt de makelaar een percentage van het bedrag waarvoor u het huis koopt of verkoopt. Dit bedrag heet de courtage. U betaalt de courtage meestal over de koopprijs inclusief btw. Hoeveel u moet betalen, is niet altijd hetzelfde. Soms kunt u onderhandelen met de makelaar over het percentage dat u moet betalen. Ook kunt de tarieven van verschillende makelaars vergelijken. Daarom is het handig om bij meerdere makelaar een prijsofferte op te vragen. Hetzelfde geldt voor het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring, aanvragen van een energielabel of een woningtaxatie.

Vereniging van Makelaren
De meeste makelaars zijn lid van een vereniging van makelaars. Er zijn in Nederland drie grote verenigingen van makelaars. Is uw makelaar geen lid van de NVM, de LMV of de VBO? Dan kunt u niet naar de Geschillencommissie Makelaardij als u een conflict hebt met uw makelaar. U moet dan naar de rechter om uw conflict op te lossen. Lees daarom vooraf de voorwaarden van uw makelaar goed. Er zijn in Nederland drie grote verenigingen van makelaars:

  • NVM (Nederlandse Vereniging voor Makelaardij)
  • VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend goed)
  • VastgoedPRO

Is de makelaar geen lid van de vereniging van makelaars?
Is de makelaar geen lid van de NVM, de VBO of VastgoedPRO? Dan gelden er misschien andere voorwaarden. Lees de voorwaarden van de makelaar altijd grondig door, voordat je een opdracht geeft. En maak duidelijke afspraken over de kosten die je moet betalen.

Verhuurmakelaar
Een verhuurmakelaar wordt tegenwoordig ook steeds vaker ingeschakeld. Een verhuurmakelaar is zich gespecialiseerd in bemiddeling tussen huurders en verhuurders van een huurwoning. Wanneer een verhuurmakelaar wordt ingeschakeld dan kan hij of zij de huurder en/of verhuurder bijstaan in het vinden van een juiste wederpartij die of gaat huren of verhuurd.

Offertes aanvragen
Vraag kosteloos en vrijblijvend meerdere offertes aan bij makelaars bij jouw in de buurt. Binnen enkele dagen ontvang je de offertes in je mailbox. Nadat je een keuze hebt gemaakt is het verstandig te informeren naar de mogelijkheid om deskundig advies. Informeer ook altijd wat er inbegrepen is in de service (zoals bijvoorbeeld het opstellen van een voorlopig koopcontract en verlagen van de WOZ-waarde).