Energie besparen

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om energie te besparen. Vaak is de overweging hierbij dat het goed is voor het milieu. Bewust omgaan met energie kan er inderdaad toe bijdragen dat er minder schadelijke CO2 dampen in de atmosfeer komen. Nog beter hierbij is om over te stappen naar een aanbieder van groene, duurzame energie. Omdat deze energie milieuvriendelijk wordt opgewekt spaart u hiermee het milieu. Daarnaast zijn er veel duurzame investeringen die je kunt doen in huis. Deze duurzaamheidsinvesteringen voor je woning hebben we onderverdeeld in een aantal verschillende categorieën. Lees hieronder direct verder over een van deze onderwerpen om je huis te verduurzamen.

Woning energiezuinig maken

Woning verduurzamen

Er zijn heel veel manieren (zoals hierboven opgesomd) waardoor jij je woning kunt verduurzamen. Het is vaak makkelijker om een nieuwere woning te optimaliseren dan een ouder huis omdat deze in de basis al beter geïsoleerd zijn. Toch is de stap van een milieuvervuilende woning met energielabel F, E of D naar een energielabel C of B veel eenvoudiger te maken dan van B naar A. Die laatste stap kost vaak veel extra geld. Isoleren is de basis, daarmee moet je altijd beginnen. Vervolgens kun je kijken naar manieren of minder gas te verbruiken of zelfs energieneutraal te worden. Een nul op de meter woning is het ultieme doel van energie besparen. Je verwarming zal dan middels een warmtepomp moeten gebeuren. Vaak ook met een extra boilervat voor warm water. Hiervoor is wel voldoende ruimte nodig in de woning.

Bespaartips

Gebruik onderstaande tips om direct te starten met energie besparen!

 1. Zet de tv, radio en andere elektronische apparaten uit en niet op stand-by.
 2. Sluit ramen en deuren goed af en doe de verwarming laag of uit wanneer de ramen open staan.
 3. Zet de verwarming ’s avonds wanneer u gaat slapen niet lager dan 13 tot 15 graden – anders kost het veel energie wanneer u ’s ochtends uw verwarming weer hoger zet.
 4. Koop spaarlampen of ledlampen: dit kost u minder energie en minder geld.
 5. Gebruik niet altijd de droger, hang kleding bij mooi weer ook eens buiten.
 6. Ontdooi regelmatig uw diepvries, een diepvries met een dikke laag ijs verbruikt vaak veel meer stroom.
 7. Wanneer u een ingevroren product wilt gaan ontdooien, leg het product dan in de koelkast. De koelkast gebruikt de kou van het product, en hoeft dus minder zelf te koelen.
 8. Let er op dat u alle lichten uitdoet wanneer u niet thuis bent.
 9. De opladers van verschillende elektronica die iedereen tegenwoordig heeft, bijvoorbeeld een mobieltjes, tandenborstels of videocamera die gebruiken ook stroom. Ook al is de batterij vol dan word er alsnog stroom verbruikt – haal de laders er dus uit als uw apparaat is opgeladen.
 10. Kies voor een slimme thermostaat die kan leren wanneer en hoelang er warmte nodig is.
 11. Neem een waterontharder om je apparaten energiezuinig te houden.
 12. Kies specifiek voor elektrische apparaten met een duurzaam energielabel (A, A+, A++).