Woningtypes

Ga je een woning kopen? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten woningen. Op deze pagina vind je meer informatie over de meest populaire woningtypes: het rijtjeshuis, de 2-onder-1-kap, een appartement en een vrijstaande woning. Per type woning lees je meer over de voordelen en nadelen en de gemiddelde kosten in 2024. Klik hieronder eventueel direct door naar het type huis van jouw voorkeur. 

Populaire woningen in Nederland

Type woningGemiddelde koopsom 2024Omschrijving
Appartement€300.000Woning in een flatgebouw, vaak 1 verdieping
Rijtjeshuis€310.000Woning gelegen in een blok met meerdere huizen
Hoekwoning€325.000Een rijtjeshuis, maar dan gelegen op een hoek
2-onder-1-kap€360.000Twee woningen met een gemeenschappelijketussenmuur
Vrijstaand€490.000Een woning die volledig vrij staat van andere objecten
Overzicht met woningtypes, gemiddelde kosten en omschrijviing

Rijtjeshuis

Een rijtjeshuis of rijtjeswoning is een huis dat in een “rijtje” van meerdere, vrijwel identieke huizen gelegen is. Op de hoeken staat een hoekhuis, dat meestal meer grond heeft en eventueel een garage. Rijtjeshuizen zijn vooral populair bij relatief “jonge” mensen. Als er gezinsuitbreiding plaatsvindt, verhuizen zij bijvoorbeeld naar een eengezinswoning.

Voordelen & nadelen rijtjeshuis
Rijtjeshuizen zijn goedkoop in vergelijking met vrijstaande woningen. Ze zijn gemakkelijk te verkopen, omdat er veel vraag naar is. Het nadeel van een rijtjeshuis is dat er weinig ruimte is bij het huis. Kinderen hebben geen grote tuin om in te spelen. Daarnaast is het gehorig, omdat de woningen dicht op elkaar staan. Zo kun je soms letterlijk verstaan wat de buren zeggen.

Wat kost een rijtjeshuis?
Wat een rijtjeshuis kost, is sterk afhankelijk van de regio waarin het staat. In steden zoals Utrecht en Den Haag betaalt u minimaal €300.000. In de goedkoopste regio’s betaalt u tussen de €150.000 tot €250.000.

Twee – onder- één- kap- woning

Een twee-onder-één-kap-woning, ook wel “dubbelwoning” genoemd, is een woningtype waarbij twee woningen die elkaars spiegelbeeld hebben, gescheiden worden door een muur. Maar het kan ook voorkomen dat twee “kappers” verschillend worden gebouwd en ook totaal verschillend zijn in prijs.

Voordelen & nadelen twee-onder-één-kap
Het voordeel van deze woonvorm is dat u meer ruimte hebt dan bijvoorbeeld in een rijtjeshuis. Het biedt ook meer privacy. U hebt slechts één buur (of een heel gezin) direct naast u wonen. Als u zelf een twee-onder-één-kap wilt bouwen, kan de woning worden afgestemd op uw wensen.

Prijzen twee-onder-één-kap
De vraagprijs van een twee-onder-één-kap varieert ligt tussen de €200.000 tot €400.000. Dit is onder andere afhankelijk van het woonoppervlak en de regio waarin de woning gelegen is.

Appartement

Een appartement is een woning in een gebouwencomplex, zoals een flat. Er zijn verschillende redenen om aan een appartement te denken in plaats van een eengezinswoning. In een appartement wonen vaak alleenstaanden of stelletjes. Deze woonvorm is minder geschikt voor gezinnen, vanwege het beperkte woonoppervlak.

Voordelen & nadelen appartement
Om het appartement te bereiken, is er vaak een lift. In het appartement is alles op gelijke hoogte. Dat is een voordeel voor mensen die slecht ter been zijn. Het onderhoud aan het gebouw wordt meestal uitbesteed. Natuurlijk draait u samen met de andere eigenaren wel voor de kosten op. Bij relatief nieuw appartementen is er aandacht besteed aan inbraakpreventie, zodat u veilig kunt wonen. Het nadeel is dat u de kosten voor onderhoud deelt met de Vereniging van Eigenaren.

Wat kost een appartement?
Ook hier geldt dat de plek waar het appartement staat, van grote invloed is op de prijs. Het prijsverschil tussen twee gelijkwaardige huizen in verschillende regio’s kan enorm zijn. Zelfs op een betrekkelijk kleine afstand kunnen de prijzen enorm uiteenlopen. Maar ook de nabijheid van scholen, winkels en andere voorzieningen zijn factoren die de waarde van het huis kunnen beïnvloeden. Een gemiddeld appartement in Nederland in 2024 kost €300.000. 

Vrijstaand huis

Een vrijstaand huis voor veel mensen het ideale plaatje: veel ruimte, privacy en vrijheid. De woning bevindt zich op de begane grond en er zijn geen woningen boven, naast of onder het huis. U hebt weinig of geen last van geluidsoverlast van de buren, en redelijk wat ruimte qua tuin.

Wat kost een vrijstaand huis?
Voor een vrijstaand huis zult u uiteraard dieper in de buidel moeten tasten dan voor een appartement of rijtjeshuis. De prijzen variëren van twee ton tot zes, zeven, acht, negen ton. Gemiddeld kost een vrijstaand huis in 2024 €488.000.