Woning kopen Zwolle

Ga je een woning kopen in Zwolle? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Overijssel. In de nabije omgeving zijn er meerdere faciliteiten als scholen, winkels, OV en sportclubs. Bovendien is er vlakbij een groot natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. In de gemeente zijn er 59.491 huizen (53,1% koophuis, 46,6% huurwoning). De gemiddelde woningprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €363.081. Op dit huizenplatform ontdek je het woningaanbod in Zwolle, adressen van makelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Ook lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Overijssel.
 • Je vind hier zowel kamers, appartementen en moderne huizen en bungalows.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €251.000, de gemiddelde transactieprijs is €363.081.
 • In de buurt vind je volop opties zoals winkels, sportclubs, kinderopvang, scholen, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Overijssel
GemeenteZwolle
Postcode8017
Netnummer038 (+3138)
Inwoners (gemeente)128.840
Aantal huishoudens60.093
Aantal huishoudens met kinderen19.174
Gemiddelde huishoudensgrootte2,11
Aantal woningen59.491
Aantal koopwoningen38.081
Aantal huurwoningen21.410
Gemiddelde woonoppervlakte110 m2
Gemiddelde WOZ€251.000
Gemiddelde verkoopprijs€363.081
Gemiddeld gasverbruik1020 m3
Gemiddeld stroomverbruik2500 kWh

Woningaanbod Zwolle juli 2024

In ons overzicht tref je het huidige beschikbare woningaanbod van juli 2024. Zoek specifiek o.b.v. vraagprijs, woonoppervlakte, aantal kamers, woningtype, ligging, bouwjaaren andere woningeigenschappen als duurzaamheid en rolstoelvriendelijk. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Bekijk ook het nieuwste woningaanbod in Hattem, Zwartewaterland, Westerveld, Staphorst & Meppel.

woning-te-koop-zwolle

Appartementen te koop Zwolle

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, je vind ze veel in het centrum, zijn doorgaans gelijkvloers hebben een beperkt gas en stroom verbruik en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Niet vergeten: je hebt minder ruimte, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een fijne ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 – 90 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 740 m3 gas en doorgaans 1890 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Zwolle

De betekenis van een tussenwoning is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een kleine achtertuin en vooral buiten minimale privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 90 m2 en 106 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1020 kuub gas en daarbij 2610 kWh aan stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Zwolle is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt meer daglicht binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeswoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 89 m2 en 112 m2.
 • Schatting: er wordt 2780 kWh elektra en 1190 m3 gas afgenomen.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Zwolle

Een twee onder een kap wil zeggen twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het betaalbaar is. Negatieve aspecten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 135 m2 & 150 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3280 kWh elektra & 1450 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je geniet van veel woonruimte, een grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 148 m2 en 191 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 4200 stroom (kWh) + 1930 gas (m3)verstookt.

Uitleg: een woning kopen in Zwolle

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het het beste om eerst je maximale hypotheek te weten. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer hij berekend heeft wat je budget is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via woningzoeksites als Funda, Huislijn.nl, Jaap.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Pararius kan je razendsnel woningen te koop in Zwolle zoeken. Een droomhuis gezien? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij de bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Breng een bod uit

  Wat jij wil bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de waarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het kan handig zijn een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Hij of zij kijkt mee tijdens de bezichtiging en adviseert je over de bieding. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan wordt de koopakte opgesteld. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles klopt en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis in orde te maken. A.d.h.v. woningwaarde, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen wordt vastgesteld welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Helemaal aan het einde die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Zwolle

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze huis-expert weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de waarde van een woning bepaalt aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Een taxatierapport heb je nodig bij het aankopen van een huis, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met gegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Zwolle en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Zwolle geeft je persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. De adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.550 en €2.550. In de opsomming hierna verstrekken we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Zwolle.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Zwolle. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Zwolle

Deze maand (juli 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze buurt. In het overzicht hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Zwolle en omliggende plekken. Disclaimer: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer informatie over Recreatiewoning.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost een woning in Zwolle kopen?

In deze gemeente Zwolle zijn er ruim 59.491 woonobjecten. De verdeling is als volgt: 38.081 (53,1%) koophuizen en 21.410 (46,6%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 110 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €251.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €363.081. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dat houdt in dat dat er maar weinig aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Zwolle. Woningen staan kort te koop en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat is het energieverbruik van woningen in Zwolle?

Een woonobject in Zwolle gebruikt gemiddeld 1020 m3 aan gas en 2500 kWh elektra. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (740 m3 per jaar aan gas en 1890 stroom (kWh). Een vrijstaande villa verbruikt de meeste energie (1930 m3 per jaar aan gas en 4200 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel bezitters van huizen te koop in Zwolle passen duurzame producten zoals dakisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, vloerisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor type families wonen in Zwolle?

Deze gemeente wordt omschreven als erg In de gemeente leven 128.840 mensen in 60.093 verschillende huishoudens. Het betreft 24.770 eenpersoonshuishoudens, 16.149 gezinnen zonder kinderen en 19.174 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,11 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Ten eerste bereken je de actuele marktprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Bijvoorbeeld via Funda, Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. In de volgende stap moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. In de volgende stap starten biedingen en onderhandelingen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan leg je afspraken vast in de (voorlopige) koopakte en de akte van levering via een notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Zwolle?

In deze streek zijn er een aantal bouwkavels met woonbestemming. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Zwolle laten ontwerpen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.zwolle.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rvo.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8000, 8001, 8002, 8003, 8004, 8007, 8011, 8012, 8013, 8014, 8015, 8016, 8017, 8019, 8021, 8022, 8023, 8024, 8025, 8026, 8028, 8031, 8032, 8033, 8034, 8035, 8041, 8042, 8043, 8044, 8045.

Plaats een reactie