Woning kopen

Ga je een huis kopen? Dan zijn er heel wat zaken die hierbij komen kijken. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie, tips bij het kopen van een woning en het actuele woningaanbod met koopwoningen van mei 2024

Stap 1: Onderzoek je financiële mogelijkheden
Allereerst kijk je wat er allemaal mogelijk is op financieel gebied. Vraag een gesprek aan bij de bank of een onafhankelijk hypotheekadviseur en laat je goed voorlichten. Zodra je weet wat je kunt lenen en welke maandlasten je kunt dragen dan kan je ook op zoek naar een woning in een specifieke prijsklasse.

Stap 2: Mijn woonwensen
Zodra je jouw budget weet en de financiële mogelijkheden kent kan je ook gaan richten op het soort huis dat je wil kopen. Ga ik voor een vrijstaande woning, een appartement, rijtjeshuis of 2 onder 1 kap? En in welke stad of buurt wil ik wonen? Wil ik een ouder huis of juist een moderne woning? En hoe zuinig moet het zijn? Allemaal vragen om eerst goed over na te denken voordat je daadwerkelijk een aankoopmakelaar in de hand neemt en gaat bezichtigen.

Stap 3: bezichtiging van woningen
Als je voor jezelf hebt besloten wat voor soort huis je wilt kopen, in welke prijsklasse en waar, ga dan rustig oriënteren. Ga bezichtigingen inplannen met de verkopend makelaars en rijd verschillende keren door de wijken en straten. Ook in het weekend. Gebruik deze periode om voor jezelf helder te krijgen waar je liever wel of juist niet wilt wonen. Let op: tegenwoordig is de woningmarkt behoorlijk oververhit. Tijd voor een bezichtiging inplannen is er vaak niet, je zit vast aan bezichtigingsdagen. Sla deze stap dan over en ga direct naar stap 4: het inschakelen van een aankoopmakelaar.

Stap 4: Schakel een aankoopmakelaar in
Heb je jouw droomhuis gevonden en kan het financieel allemaal? Dan kan het handig zijn om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze persoon begeleid je bij de aankoop en doet voor jou de onderhandelingen. Ook kijkt hij of zij kritisch naar de woning en neemt de koopakte voor jou door. Zo heb jij nergens omkijken naar.

Stap 5: Laat een bouwkundige keuring uitvoeren
Als koper heb je een onderzoeksplicht naar de kwaliteit van de woning. Onderdeel daarvan kan een bouwtechnische aankoopkeuring zijn. Zeker bij oudere huizen raden wij dat aan. Het kan veel ellende voorkomen. Anderzijds is het fijn om bevestigd te krijgen dat je droomhuis daadwerkelijk een kwalitatief goed huis is.

Stap 6: De oplevering
Op de transportdatum word je eigenaar van jouw nieuwe woning. Je gaat naar de notaris en krijgt daar de sleutels overhandigd door de verkoper. Voordat je dat doet, ga je met de verkoper nog één keer naar de woning voor de eindinspectie. Om te kijken of de woning wordt opgeleverd zoals jij dat verwacht. Neem de aankoopmakelaar of bouwkundig expert mee naar deze oplevering. Met name om onverwachte of vervelende situaties op te lossen.

Overzicht koopwoningen mei 2024

Bekijk het aanbod op funda

Nieuwbouw woning kopen

Wil jij een nieuwe woning kopen? Dan kun je kiezen voor nieuwbouw. Je hebt de keuze om zelf te gaan bouwen. Je koopt dan een eigen kavel en huurt een architect en aannemer in om je huis te realiseren. Je kunt ook participeren in projectbouw. Dit zijn nieuwbouwwoningen die gebrouwd worden door een gebiedsontwikkelaar. Als laatste kun je ook kiezen om een reeds bestaande nieuwbouwwoning aan te schaffen. Soms komt een woning direct na oplevering al vrij voor verkoop. Om de tijd te overbruggen tussen de oplevering van de nieuwbouwwoning en de verkoop van je eigen huis kun je een huurwoning betrekken. Er zijn ook mensen die tijdelijk antikraak wonen.

Andere koopobjecten
Je kunt naast ook woning ook kiezen voor een bedrijfspand of garagebox. Je kunt daarbij zoeken naar locaties in Nederland maar ook het aanbod buitenlandse woningen en koopobjecten vergelijken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor recreatiewoningen / vakantiewoningen die tegenwoordig erg populair zijn. Bekijk ook de verschillen met een huurwoning en wat hier de voor- en nadelen van zijn.