Huurwoning

Op zoek naar een leuke huurwoning, appartement, kamer of luxe studio? De huurprijzen stijgen de laatste jaren flink waardoor het soms onmogelijk lijkt een leuke huurwoning te vinden. Toch zijn er altijd mogelijkheden, vooral online, waardoor u toch een leuke huurwoning zult vinden. Tegenwoordig staan er bijvoorbeeld veel huizen of bedrijfspanden leeg die u kunt huren, of mensen met twee huizen zijn overgegaan tot het onderverhuren van een van deze huizen. Zo zijn er dus tal val mogelijke opties om een woning te huren en verhuren.

Actueel aanbod huurhuizen juni 2024

Het grote aantal internet websites waar u woningen te huur aangeboden krijgt stijgt ook behoorlijk de laatste jaren. Bent u even de weg kwijt en heeft u nog steeds geen leuke woning gevonden? Of wilt u gewoon wat meer informatie over het huren van een woning in een bepaalde stad? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij geven u overzicht in hoe u verstandig kunt huren zodat u toch voor niet te veel geld een leuke woning kunt betreden. Daarnaast geven wij je een helder overzicht van verschillende relevante aanbieders en makelaars in Nederland. Hieronder kun je eventueel direct de huidige beschikbare huurwoningen in Nederland bekijken:

Bekijk het aanbod op funda

Woning huren of kopen in Nederland?

Bent u er nog niet uit wat nu de juiste keuze is tussen huren of kopen? Om u hierin overzicht te bieden geven we de meest voorkomende voor en nadelen van een huurwoning en kooopwoning. De voor en nadelen op een rijtje:

  • De voordelen van een huurwoning: Korte opzegtermijn, verhuurder regelt groot onderhoud, Verhuurder betaalt deel verzekeringen/belasting, U ontvangt eventueel huursubsidie.
  • De nadelen van een huurwoning: Het huis wordt geen eigendom, elk jaar huurverhoging, geen opbouw van bezit, daardoor geen vorming van vermogen, de uitvoering is vaak standaard en niet naar eigen wens.
  • De voordelen van een koopwoning: Het huis is eigendom, door uw huis bouwt u vermogen op, verbouwen of veranderen kan naar eigen wens, kopen is op de lange duur voordeliger.
  • De nadelen van een koopwoning: U moet als eigenaar zelf (groot) onderhoud regelen en betalen, onzekerheid over de toekomstige waarde van uw huis, eigenwoningforfait telt mee voor inkomstenbelasting, onzekerheid over uw inkomen en onzekerheid over de woonlasten, met kopen bent u meer gebonden.

Huren in het buitenland

Heb je genoeg van het koude en kille Nederlandse klimaat en landschap? Een huis huren in het buitenland is een makkelijke oplossing zonder ergens aan vast te zitten. Een woning huren in het buitenland kan je voor verschillende doeleinden willen. Het is goed om van te voren duidelijk te hebben waar je het voor wilt gebruiken, denk aan: tweede woning, recreatiewoning, vakantiewoning, tijdelijke woning of emigreren naar het buitenland. Wil je voor langere tijd een woning huren in dan is het verstandig aan om een plaatselijke makelaar om advies en aanbod te vragen. Zoek daarvoor naar een lokale makelaar in het desbetreffende gebied en boek een bezichtiging.

Waarom kiezen voor een huurwoning?

Er komt een moment in het leven dat er een belangrijke keuze gemaakt wordt omtrent het zoeken van een geschikte woning. Wellicht wil je niet langer bij je ouders wonen en op eigen benen gaan staan of ga je samenwonen met je partner. Vaak weet je al een beetje welk type woning je zoekt. De een wil een huis met een tuin terwijl de ander liever een drie kamer appartement heeft.

Particulier huren of via een woningcorporatie?
Daarnaast is het cruciaal om te overwegen of het raadzaam is om een woning te kopen of te gaan huren bij een particulier of woningcorporatie. Voor het kopen van een woning heb je een groter budget nodig en huren biedt ook verschillende voordelen. Wel is het belangrijk om op te letten dat je niet te veel huur betaalt aan een malafide ‘huisjesmelker’. Dit soort verhuurder laten je soms wurgcontracten tekenen die niet fair zijn en waar je lastig onderuit kunt komen. Woningcorporaties handelen in dat opzicht een stuk beter. Ze zijn aan rechten en plichten gebonden en je kunt vaak zonder vaste huurperiode een woning huren.

  1. Zekerheid vaste lasten: Het huren van een woning heeft als voordeel dat de woonlasten vooraf vast staan. Je weet als huurder hoeveel huur je betaalt en welke servicekosten er zijn. In sommige gevallen zijn er afspraken te maken over gas, water en licht. Iemand die een woning koopt kan nog voor vervelende kosten komen te staan. Bijvoorbeeld een waardevermindering of gebreken die uit eigen portemonnee betaald moeten worden.
  2. Weinig kosten voor onderhoud: Huurders hebben weinig kosten voor onderhoud, omdat de woningcorporatie het groot onderhoud gezamenlijk regelt zodat klanten geen onverwachte uitgaven hoeven te maken. Kleine aanpassingen en vernieuwingen zijn vaak wel voor rekening van de huurder. Er zijn tegenwoordig zelfs mogelijkheden voor de aanschaf van een servicepakket. Hierbij betaalt men een klein maandelijks bedrag en vangt de woningcorporatie alle kleine onderhoudswerkzaamheden ook op.
  3. Maximale flexibiliteit: Huizen zijn op dit moment erg duur. Je moet flink in de buidel tasten voor een koopwoning. Daarom kan een huurwoning nu een goed alternatief zijn. Vanuit jouw huurwoning kan je de woningmarkt in de gaten houden en wachten tot er iets geschikts voorbij komt. Je kunt de huur eenvoudig opzeggen en zo kan je een bieding doen op een nieuwe woning zonder dat je eerst een eigen woning hoeft te verkopen.