Recreatiehypotheek

Een recreatiehypotheek is een bijzondere hypotheekvorm die gebruikt kan worden, zoals de naam al zegt, voor recreatieobjecten. Onder recreatieobjecten wordt in dit verband bedoeld een recreatiewoning, een chalet of stacaravan op eigen grond, en een woonboot zeil- of motorjacht.
Het bijzondere aan de recreatiehypotheek is dat de huurinkomsten uit de recreatiewoning kunnen worden meegenomen in de vaststelling van de financiering. De looptijden van een recreatiehypotheek kunnen ook variëren met een maximum van 30 jaar, maar worden meestal voor een kortere periode afgesloten.

Aftrekbaarheid rente
Al is de hypotheekrente over een recreatiehypotheek vaak niet aftrekbaar van de belasting, toch wordt een recreatiewoning vaak gezien als een voor de inkomstenbelasting gunstige belegging. Dit komt omdat de huurinkomsten van een vakantiewoning meestal niet belast worden. Een recreatiehypotheek wordt door veel hypotheekverstrekkers gezien als maatwerk. Dit is misschien wel de reden dat niet alle hypotheekverstrekkers een vakantiewoninghypotheek aanbieden. Gelukkig zijn er toch veel hypotheekverstrekkers die wel de recreatiehypotheek aanbieden.

Hoofdverblijf of niet
Een recreatiewoning wordt steeds vaker als hoofdverblijf aangemerkt. Als dit bij u het geval is dan zou de hypotheekrente van de recreatiehypotheek in principe kunnen worden afgetrokken van de belasting. Dat kan een groot voordeel zijn maar dit betekent automatisch ook dat de gemeente uw woning ook als hoofdverblijf zal aanmerken. Dit kan bij een aantal gemeenten nadelige gevolgen hebben.

Vraag meerdere offertes op
Er zijn verschillende hypotheekverstrekkers die een vakantiewoning-hypotheek aanbieden. Het staat u dus ook vrij om bij meerdere aanbieders van recreatiehypotheken een hypotheekofferte op te vragen. Het aanvragen van recreatiehypotheek offertes is gratis en vrijblijvend en geeft u een goed beeld van wat er allemaal op de hypotheek markt te koop is, welke rentes er gelden voor recreatiehypotheken en waar u dus het goedkoopste uit bent. Het aanvragen van offertes is bovendien erg eenvoudig via het internet te doen en kan u veel geld besparen.

Vergelijk offertes
Als u de moeite heeft genomen om meerdere offertes op te vragen heeft u ook alle kans om deze eens met elkaar te vergelijken. Welke offerte past er nu het beste bij uw situatie. Welke recreatiehypotheek offerte, biedt u nu de laagste rente en brengt u de laagste maandlasten. Let bij het vergelijken wel op dat u niet alleen naar de aangeboden rente kijkt maar vergelijkt op basis van effectieve rente. In de effectieve rentes zitten namelijk ook nog alle andere kosten als afsluitprovisie etc. verwerkt.

Huurinkomsten vakantiewoning

Veelal kunnen de huurinkomsten uit de vakantiewoning worden meegenomen bij de vaststelling van de recreatiehypotheek. U moet de huurinkomsten dan wel kunnen aantonen. Houdt er voor uzelf ook rekening mee dat huurinkomsten fluctueren. Zorg er dus voor dat als de huurinkomsten zouden dalen u niet in de problemen komt met het aflossen van de recreatiehypotheek.

Bepaal uw maximaal draagbare lasten
Het is belangrijk om bij het vaststellen van de hoogte van een recreatiehypotheek niet alleen te kijken naar wat u maximaal kunt lenen, maar juist ook te letten op wat u maximaal kunt dragen. Zeker als het gaat om een recreatiehypotheek naast uw al bestaande hypotheek. Een recreatie object heeft namelijk meer kosten dan alleen de financieringskosten. Ook o.a. het onderhoud is een belangrijke kostenpost. Met wat u maximaal kunt dragen bedoelen wij dan ook het bedrag dat u iedere maand zou kunnen missen en waarmee toch uw huidige levensstandaard op peil kunt houden. Berekent u dat eens voor uzelf en ga dan eens kijken of het recreatieobject dat u op het oog heeft wel haalbaar is voor u of dat u misschien uw wensen moet of kan aanpassen.