Halfvrijstaande woning

Ben jij op zoek naar een halfvrijstaande woning? Dit type woning biedt veel ruimte en comfort maar komt toch relatief weinig voor in Nederland. Het kenmerkende van een halfvrijstaand huis is dat deze verbonden is met één andere niet-gelijksoortige woning of ander gebouw zonder woonfunctie. Waar je bij een 2-onder-1 kap ziet dat de ene woning er precies hetzelfde uitziet als de andere woning die eraan vastzit, daar is dat bij een halfvrijstaande woning dus niet het geval. Op deze pagina lees je uitgebreide informatie en het actuele aanbod met halvrijstaande woningen in juli 2024. 

  • Een halfvrijstaande woning is een woning waarvan het hoofdgebouw vastzit aan een ander object. Belangrijk hierbij is dat het andere object OF geen woning is OF een niet gelijksoortige- en vormige woning is
  • Het lijkt dus erg op een 2-onder-1 kap woning, maar het belangrijke verschil is dat hier niet om 2 identieke/gespiegelde huizen gaat. 
  • Je geniet van lekker veel ruimte in en rondom huis en vaak ook een eigen oprit/carport en garage
  • Qua energieverbruik kan je rekenen op ongeveer 1.850 m3 gas en 4.000 kWh stroom (4 personen)

Halfvrijstaande woningen te koop in juli 2024

Zoek jij een nieuwe woning? Zoek je een wat ruimer huis met voldoende ruimte, een fijne tuin en genoeg slaapkamers? Dan is halfvrijstaand een uitstekende optie. Hieronder vind je het actuele aanbod met halfvrijstaande huizen die in Nederland te koop staan. Filter eenvoudig op bijvoorbeeld woonplaats, bouwjaar, voorzieningen of energielabel en vind gemakkelijk en snel een woning die past bij jouw wensen. 

Bekijk het aanbod op funda

Eigenschappen van een halfvrijstaande woning

De term halfvrijstaand kom je niet zo heel vaak tegen. Wat betekent het? Bij half-vrijstaand gaat het erom dat de woning vastzit aan 1 andere woning, waarbij deze andere woning er niet exact hetzelfde uitziet. Dit is dus direct een belangrijk verschil met een 2-onder-1 kap, waarbij het gaat om 2 gespiegelde woningen die er feitelijk hetzelfde uitzien. Hieronder lees je meer informatie over dit type huis. 

Type woningHalfvrijstaand
Gemiddeld woonoppervlakte170 m2
Gemiddelde oppervlakte achtertuin128 m2
Gemiddelde prijs€480.000
Aantal woningen te koopcirca 1.000
Gemiddelde WOZ-waarde€430.000
Eigenschappen van een half-vrijstaande woning

Het energieverbruik van een half-vrijstaand huis

Een half-vrijstaand huis beschikt over wat meer inhoud en gebruikt dus ook wat meer gas. Hieronder vind je het gemiddelde gas- en stroomverbruik, de gemiddelde energienota en het gemiddelde energielabel. Let op: dit zijn landelijke gemiddelden. Met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp kan je de stookkosten flink verminderen wat resulteert in een energielabel A en veel lagere energiekosten. 

Gemiddeld gasverbruik1.850 m3
Gemiddeld stroomverbruik4.000 kWH (bij 4 personen)
Gemiddelde energierekening€175,00 per maand
Gemiddeld energielabelEnergielabel D
Wat is een halfvrijstaande woning?

Een halfvrijstaande woning is een eengezinswoning die altijd verbonden is met één andere woning. De woning waar deze aan vastzit is niet-gelijksoortig. Er zit dus een duidelijk verschil tussen de ene woning, en de andere woning waar deze aan vastzit.

Wat is het voordeel van dit type huis?

Het belangrijkste voordeel is dat je altijd aan 1 kant vrij zit. Dit geeft een gevoel van privacy en ruimte. Daarnaast geniet je meestal van een eigen oprit en garage.

Wat is het verschil met een 2-onder-1 kap woning?

Het belangrijke verschil is dat het bij een 2-onder-1 kap woning altijd gaat om 2 identieke woningen die gespiegeld zijn. Bij half-vrijstaand is het zo dat de woningen duidelijk van elkaar verschillen qua vorm/soort.

Hoe zit het met het energieverbruik?

Het gemiddelde energieverbruik is 1.850 m3 gas en ongeveer 4.000 kWh stroom (een gezin met 4 personen). Het daadwerkelijke verbruik hangt natuurlijk af van isolatie, wel/geen zonnepanelen en de dagelijkse gewoontes.