Ventilatie

Vroeger waren kieren en spleten in een woning eerder regel dan uitzondering. Deze kleine openingen zorgden voor de nodige verluchting, maar tegelijkertijd waren dit ook de boosdoeners die enorme warmteverliezen veroorzaakten. Daarom zijn we onze huizen steeds beter gaan isoleren, zodat we vandaag de dag eigenlijk met een tegenovergestelde situatie te kampen hebben: warmteverliezen worden beperkt, terwijl verluchting uit zichzelf niet meer mogelijk is. Om verse lucht te laten binnenkomen én vervuilde lucht naar buiten te laten, moeten we de ventilatie in onze huizen dus een handje helpen.

Het belang van goede woningventilatie

Wie isoleert moet goed ventileren. Waarom u een veilige en gebalanceerde woonhuisventilatie met warmterecuperatie in uw woning nodig heeft? Omdat dit essentieel is voor uw gezondheid en een energiezuinige verwarming. Bekijk hieronder de top 5 redenen voor goede ventilatie in huis:

  1. Waarborgt een gezond en comfortabel binnenklimaat.
  2. Dé oplossing om te voldoen aan het Energie Prestatie Besluit (EPB) voor een groen energielabel.
  3. Geeft uw woning een enorme meerwaarde op de eventuele verhuur- of verkoopmarkt.
  4. Beschermt uw woning tegen waardeverlies door schimmels en vochtproblemen.
  5. Sluit onprettige en vochtige lucht uit.

Een huis zonder ventilatie

Een moderne, goed geïsoleerde woonst zonder ventilatie: da’s geen goed idee. Huishoudelijke taakjes zoals wassen en poetsen maken de lucht in een woning immers heel vochtig, en indien die nattigheid niet wordt afgevoerd kan dat heel wat vochtproblemen met zich meebrengen. Daarenboven spreekt het voor zich dat wij verse lucht en zuurstof nodig hebben om te leven. Zonder ventilatie zouden daarom niet enkel vochtproblemen, maar ook gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en duizeligheid al snel de kop opsteken. Om verse lucht te laten binnenkomen én vervuilde lucht naar buiten te laten, moeten we de ventilatie in onze huizen dus een handje helpen.

Ventilatie via openstaande deuren en ramen

Op kieren en spleten moeten we dus niet meer rekenen voor de ventilatie van onze woning. En het openzetten van ramen en deuren? Jammer genoeg is ook dat niet voldoende. Bovendien kan er op die manier heel wat warmte naar buiten ontsnappen, waardoor het nut van je goed geïsoleerde woonst meteen naar de vaantjes is. En dan zwijgen we nog over de combinatie openstaande deuren en ramen met inbraakveiligheid, verkeerslawaai en andere storende buitengeluiden… Ventileren op deze manier is overigens geen garantie voor een optimale ventilatie, aangezien er geen sprake is van een continue toe- en afvoer van lucht. Om écht goed te ventileren is een ventilatiesysteem dan ook de enige oplossing!

Wat doet een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem gaat zorgen voor een constante luchtcirculatie in je woning. Zo wordt er verse lucht aangevoerd vanuit de droge ruimtes (waaronder de living en de slaapkamers) en stroomt deze via tussenruimtes zoals de gang door naar de natte ruimtes (het toilet, de keuken, …). Vanuit deze natte ruimtes wordt de vochtige en vervuilde lucht dan weer naar buiten afgevoerd. Met een ventilatiesysteem is de hoeveelheid afgevoerde lucht trouwens altijd gelijk aan de hoeveelheid toegevoerde lucht, zodat je wooncomfort binnenshuis op en top is.

Verschillende soorten ventilatiesystemen

Om je woning voldoende te ventileren heb je de keuze uit verschillende soorten ventilatiesystemen, zodat je zeker een gepast systeem vindt voor jouw woonst. Ongeacht je keuze mag je wel niet vergeten dat het onderhoud van je ventilatiesysteem absoluut noodzakelijk is. Bij het ene systeem is dit al iets minimaler dan bij het andere, maar besparen op dit onderhoud is dus géén goede keuze. Ventilatie is immers bedoeld om vervuilde lucht af te voeren en verse lucht binnen te brengen, en als je ventilatiesysteem zelf stoffig of vuil is dan zal het zijn doel natuurlijk al snel voorbij schieten.

Welke soorten ventilatie zijn er?

In de woningbouw wordt er gebruik gemaakt van diverse soorten systemen. Denk onder aan; luchtverdeelsysteem, warmteterugwinning, vraaggestuurde ventilatie, mechanische ventilatie, dakventilatoren, pijpventilatoren, Badkamer- en keukenventilatoren en raamventilatie. Afhankelijk van de woning maak je samen een specialist op het gebied van luchtbehandeling en binnenklimaat een keuze uit een van de systemen.

Is ventilatie verplicht?

Is een woning met vocht- en gezondheidsproblemen voor jou niet overtuigend genoeg om een ventilatiesysteem aan te schaffen? Dan is het misschien interessant om te weten dat ventilatie ook verplicht is bij zowel nieuwbouw als renovaties. Nieuwbouwwoningen moeten worden voorzien van systeem C of D. Vaak wordt dit geplaatst in de badkamer en keuken. 

Waarom is ventilatie belangrijk?

In oude woningen zorgden kieren en spleten voor ventilatie, maar in onze moderne huizen is dat niet langer het geval. Om muffe geurtjes, schimmelvorming en zelfs luchtweg- of gezondheidsproblemen te voorkomen is een ventilatiesysteem dan ook onmisbaar. Bovendien is het geen wonder dat ventilatie door het EPB verplicht werd bij zowel nieuwbouw als renovatie. Gelukkig heb je heel wat keuzes wanneer het aankomt op ventilatiesystemen: een ventilatiesysteem A, B, C of zelfs systeem D behoren allemaal tot de mogelijkheden. Goed ventileren is dus de boodschap!