Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek bestaat al sinds 1893 en is ingevoerd om het aantrekkelijker te maken om een koopwoning aan te schaffen. Over elke hypothecaire lening die u in Nederland afsluit, dient u rente te betalen. Als u een koopwoning heeft, mag u de hypotheekrente aftrekken van uw belastbaar inkomen uit arbeid, box 1. Dit fiscale voordeel zorgt ervoor dat het minder belastend is om een koopwoning te blijven financieren. Mensen die een huis huren hebben dit voordeel niet en mogen de hypotheekrente niet aftrekken van hun belastbaar inkomen. Overigens is sinds begin deze eeuw de regeling iets aangepast. De hypotheekrente mag maximaal 30 jaar afgetrokken worden van de te betalen belasting. Dit komt overeen met de normale looptijd van een hypothecaire lening in Nederland.

Hypotheekrenteaftrek berekenen

De hypotheekrenteaftrek berekenen kan op verschillende sites op het internet net als uw hypotheek berekenen. Daarvoor heeft u de WOZ-waarde van uw huis nodig. Ook het hypotheekbedrag en de hypotheekrente dient u in te vullen. Vervolgens krijgt u te zien hoe groot het bedrag is wat u aan rente betaald. Ook ziet u direct welk bedrag u mag aftrekken op uw belastingaangifte. Het is belangrijk om uw WOZ-waarde ieder jaar goed in de gaten te houden. Als u van mening bent dat de waarde van uw huis onterecht flink is opgewaardeerd, kunt u protest aantekenen. U heeft er namelijk baat bij dat de WOZ-waarde niet te hard stijgt ten opzichte van de andere huizen in uw buurt, omdat dit een negatieve invloed kan hebben op uw hypotheekrenteaftrek. Online zijn er diverse aanbieders waar het maximale hypotheek kan worden afgenomen. Ook de hypotheek berekenen of berekeningen van uw maandlasten kunt u tegenwoordig bij alle aanbieders eenvoudig online doen.

Welke factoren spelen een rol bij het berekenen van de hypotheekrenteaftrek?

Twee belangrijke factoren bij het berekenen van uw hypotheekrenteaftrek zijn de waarde van uw huis en het inkomen wat u maandelijks genereert. Wie meer verdient, mag ook meer hypotheekrente aftrekken van zijn belastbaar inkomen. In het gunstigste geval kan de hypotheekrenteaftrek oplopen +/- 50% van de maandelijkse rentelasten. Op dit moment is het kabinet bezig om de hypotheekrenteaftrek grondig te bestuderen. Het was namelijk nooit de bedoeling van de regeling om de rijkeren meer voordeel te geven dan mensen die een klein huis bezitten, iets wat op dit moment wel gebeurt. De hoogte van de renteafrek zal de komende jaren worden afgebouwd.