Rentemiddeling

Bijna iedereen wil op dit moment de hypotheekrente wijzigen. Een logische gang van zaken met de huidige rentestand. Advies Nederland zal uitleg geven over het realiseren van lage maandlasten. Veel Nederlanders zijn niet goed op de hoogte van de mogelijkheden. Na dit artikel weet u precies wat u moet doen. Nu is het de tijd om te profiteren van lagere hypotheeklasten. Je realiseert dit in een paar simpele handelingen. Het kan via hypotheek online oversluiten of via een erkende hypotheekadviseur. Deze zal u dan kosteloos bezoeken en persoonlijk adviseren. Het is de meest aangevraagde dienst van het afgelopen jaar. Een adviseur kan mogelijk de hypotheekrente wijzigen van elke hypotheekverstrekker. Hij zal onafhankelijk kijken naar uw mogelijkheden en wensen. 

Huidige hypotheekrente wijzigen

De hypotheekrente staat op dit moment erg laag. Het is dus de hoogste tijd om daar gebruik van te maken. Maar hoe doe je dat? Laten wij beginnen bij het begin. Allereerst moet berekend worden of u boetevrij kunt oversluiten. Dat kan alleen bij hypotheken waarvan de einde rentevaste periode is aangebroken. Moet u nog enige jaren dan berekend de geldverstrekker een boeterente. Maak u zich daar geen zorgen over! De boete valt vaak niet eens op in vergelijking met de voordelen. Daarbij zijn eventuele boetes ook nog eens aftrekbaar. Er is dus geen vuiltje aan de lucht. Niemand gaat toch zijn hypotheekrente wijzigen als het nadelig is? Rentemiddeling kunt u soms ook zelf online doen. Let wel op de fiscale gevolgen van een rentemiddeling. Tip: wist je dat je bij een NHG hypotheek altijd een gunstigere rente betaald?

Hypotheekrente tussentijds wijzigen

Er zijn meerdere manieren op een hypotheekrente te wijzigen. Een zeer populaire manier is rentemiddeling. Je wijzigt dan intern de rente bij de huidige aanbieder. Uit berekeningen blijkt het echter de duurste optie. Wij zijn dus terughoudend met het adviseren van deze dienst. Het blijkt namelijk vaak dat een overstap de meeste winst oplevert bij een hypotheekrente wijzigen. Dat is op zich ook wel logisch. Bij het middelen van een rente wordt er een gemiddelde genomen, terwijl bij een overstap er gezocht wordt naar de laagste hypotheekrente. Kijk maar eens naar alle rentestanden. Hypothecaire instelling voeren op dit moment een hevige concurrentiestrijd. Daarom is het verstandig om eerst goed de nieuwe rentes te vergelijken. Een onafhankelijke adviseur kan alle hypotheekrentes met elkaar vergelijken. Een werkwijze die zal zorgen voor de laagste maandlasten.

Hypotheekrente wijzigen belastingdienst voor de belastingteruggave

Het wijzigen van je hypotheekrente moet worden doorgegeven aan de belastingdienst. Dat komt omdat je bij een lagere rente minder zult terugkrijgen. Dit zal ook naar voren komen in de hypotheekberekening. Daar zal de hypotheekrenteaftrek bij komen te staan. Rentemiddeling heeft dus effect op de hoogte van de aftrek in de aangifte inkomstenbelasting. Op de website van de belastingdienst kun je daarover meer lezen.

Kosten en boete bij een hypotheekrente wijzigen

  • Voor het aanpassen van een rente wordt vaak een boete berekend. De hoogte hiervan is afhankelijk van verschillende facturen. De twee voornaamste zijn de huidige hypotheekrente en rentevaste periode. Deze twee bepalen de hoogte.
  • De kosten bij een hypotheekrente wijzigen zijn die van de geldverstrekker, en die van de hypotheekadviseur. Het afsluiten van een nieuwe hypotheek met advies, begint vaak vanaf 2000 euro.
  • Bij een lagere hypotheekrente zal de hypotheekrenteaftrek per direct minder zijn.
  • Let ook op de voorwaarden zodra je een hypotheekrente wilt wijzigen (ingangsdatum etc.).