Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek bouwt u een eindkapitaal op door te sparen in een verzekering. De maandlast bestaat uit rente en een spaarpremie. U betaalt rente over de volledige hypotheek en lost niets af gedurende de looptijd.

Let op: sinds 2013 wordt deze hypotheekvorm niet meer verstrekt! Je hebt sinds 2013 ook geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Hoe ziet een spaarhypotheek eruit?

De spaarpremie bestaat uit twee delen, namelijk een spaardeel, om uw hypotheek mee af te lossen en een risicodeel, waarmee het overlijdensrisco wordt afgedekt. Over de spaarpremie wordt een rente vergoed, die gelijk is aan uw hypotheekrente. Als uw rente op een gegeven moment stijgt, zorgt dit voor een lagere spaarpremie en wanneer de rente daalt in een hogere spaarpremie. Informeer bij je hypotheekadviseur naar meer informatie over dit product (let op, deze kan advieskosten in rekening brengen).

Een voorbeeld

U heeft een hypotheekrente van 5%, dan is de vergoeding over het spaarsaldo ook 5%. Wanneer de hypotheekrente, bijvoorbeeld na afloop van de rentevastperiode daalt naar 4%, dan daalt de vergoeding op het spaarsaldo ook naar 4%. Om het benodigde kapitaal op te bouwen zal er bij een vergoeding van 4% een hogere premie benodigd zijn dan bij een vergoeding van 5%. Dit geldt andersom ook: stel de hypotheekrente stijgt naar 6%, dan stijgt de vergoeding op het spaarsakdi evenredig mee waardoor er met een lagere premie hetzelfde kapitaal kan worden opgebouwd.

De door u betaalde hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Op deze manier blijven uw netto maandlasten gedurende de looptijd min of meer gelijk ondanks wisselende rentetarieven. Het te bereiken eindkapitaal is bij een spaarhypotheek altijd gegarandeerd.

Wanneer is een spaarhypotheek aantrekkelijk?

  • Wanneer u een gegarandeerd eindkapitaal wenst en dus geen risico wil lopen.

Wat zijn de voordelen van een spaarhypotheek?

  • Gelijke netto maandlasten (bij een ongewijzigde rente);
  • U profiteert van maximaal fiscaal voordeel;
  • Gegarandeerd eindkapitaal, waarmee u uw hypotheek kunt aflossen.
  • Let op: sinds 2013 kunt u deze vorm niet meer afsluiten!

Wat zijn de nadelen van een spaarhypotheek?

  • Spaarpolis is gekoppeld aan de hypotheek bij een bepaalde hypotheekverstrekker. Bij oversluiten of verhuizen kan deze polis niet meegenomen worden naar een andere geldverstrekker.
  • De rente is vaak hoger dan bij andere vormen.
  • Rente is sinds 2013 niet meer aftrekbaar (en de spaarhypotheek kan je ook niet meer afsluiten sinds 2013).