Energie vergelijken

Online energie vergelijken voor gas en stroom? Dat doet u eenvoudig op deze pagina! Hier vind u de goedkoopste energieleveranciers in Nederland voor uw persoonlijke situatie / verbruik. Het enige wat u hoeft te doen is uw gegevens in te vullen in de vergelijker en daarna zal de energievergelijker berekenen welke leverancier voor uw gezinssituatie het goedkoopste is. Overstappen op een voordelige energiemaatschappij is daarna eenvoudig en snel te doen. Volg de stappen en binnen enkele minuten bent u overgestapt en bespaart u tot honderden euros per jaar op uw energierekening, handig toch?

Waarom vergelijken?
De tarieven van gas en elektriciteit wisselen elke dag. Energieprijzen vergelijken is daarom altijd verstandig. Dit kan al snel een energie besparing opleveren van honderden euro’s. Uit onderzoek blijkt dat de verschillen tussen diverse leveranciers erg groot zijn. Ook wordt gas en stroom steeds duurder omdat fossiele brandstoffen opraken. Bij ons kunt u ook de aanbieders van groene en duurzame energie vergelijken (zonne-energie, wind-energie, waterkracht, kern-energie etc.). Tegenwoordig is dit niet duurder meer dan traditionele grijze energie.

Overstappen naar een andere leverancier

Veel mensen zitten al jaren bij dezelfde energieleverancier. Fijn toch? Je hoeft nergens naar om te kijken, je weet wanneer je je jaarnota krijgt en elk jaar gaat je voorschotbedrag maar met een klein bedrag omhoog. Maar is dit wel zo ‘fijn’? Energie-aanbieders verdienen het meest aan deze ‘slapende klanten’. Waarom? Omdat klanten die nooit overstappen niet doorhebben wat er eigenlijk gebeurt met hun contract wanneer het is afgelopen. Wanneer je contract afloopt, krijg je een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Variabele tarieven kunnen elke dag wijzigen en liggen ruim boven de tarieven die je afsluit bij bijvoorbeeld een 1-jarig contract. Zonder dat je het doorhebt, betaal je honderden euro’s meer op jaarbasis.

Jaarlijks overstappen
Het slimst is om elk jaar over te stappen op een andere energieleverancier die op dat moment het goedkoopst is. Laat je niet verleiden door welkomstcadeaus zoals een iPad, TV, Cadeaubon, Xbox, PlayStation, Slimme thermostaat, telefoon of een andere welkomstactie. Wanneer je een cadeau krijgt maar een torenhoog tarief hebt, betaal je uiteindelijk je “welkomstkorting” gewoon terug. Kies een contract met lage tarieven. Je verbruik wordt immers vermenigvuldigd met je tarieven. Met het geld dat je uiteindelijk voordeliger uit bent, kan je lekker zelf bepalen wat je koopt. Vaak zijn er wel cashbacks mogelijk die variëren van €50 tot soms wel €300!

5 belangrijke tips voor het veranderen van gas en stroom leverancier

  1. Boete / opzegvergoeding: Wanneer je je aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier, controleert deze de einddatum van je huidige contract. Wanneer je contract afloopt binnen een bepaalde periode (meestal is dit rond de 3 maanden), neemt je nieuwe energieleverancier je pas over wanneer je huidige contract is afgelopen. Wanneer je huidige contract afloopt buiten die bepaalde periode, neemt je nieuwe energieleverancier je direct over. Kijk dus goed wanneer je contract afloopt, want een boete (opzegvergoeding) wordt niet altijd vergoedt door je nieuwe energieleverancier. 
  2. Teruglevering van zonne-energie: Wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen, meld dit dan altijd even apart bij je nieuwe energieleverancier. Op die manier weet je zeker dat zij ook je teruglevering verwerken in hun administratie. Wanneer na een jaar blijkt dat je teruglevering nooit bekend is gemaakt bij je energieleverancier, krijg je de teruggeleverde energie niet altijd vergoed.
  3. Contract opzeggen: Door je contract niet voortijdig op te zeggen. Wanneer je voorlopig nog een lopend contract hebt, kan je je beter nog niet aanmelden bij een nieuwe energieleverancier. Dit om een opzegvergoeding te voorkomen. Opzegvergoedingen worden namelijk niet altijd vergoedt door je energieleverancier. Wanneer je voorlopig nog een lopend contract hebt, kan je je beter nog niet aanmelden bij een nieuwe energieleverancier. Dit om een opzegvergoeding te voorkomen. Opzegvergoedingen worden namelijk niet altijd vergoedt door je energieleverancier.
  4. Informeren huidige aanbieder: Bij het overstappen van energieleverancier informeert je nieuwe leverancier je bestaande leverancier. Je oude leverancier kan je een eindafrekening sturen voor de levering tot de datum van overstappen. Het is ook mogelijk dat je oude leverancier deze afrekening combineert met de jaarafrekening.
  5. Startdatum / ingangsdatum: Je hebt de mogelijkheid om de startdatum aan te passen binnen de wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen. Daarna is het niet meer mogelijk om de startdatum te wijzigen.  Wat is de afkoelperiode / wettelijke bedenktijd? Na je aanmelding heb je 14 kalenderdagen wettelijke bedenktijd. Binnen deze 14 kalenderdagen kan je kosteloos afzien van je aanmelding. 

Opbouw van de energierekening

De maandelijkse tarieven zijn opgebouwd uit diverse onderdelen. Zo is het het vastrecht: Dit is een vast bedrag dat je jaarlijks voor de levering van stroom en gas betaalt. Je kunt dit vergelijken met abonnementskosten. Daarvoor geleden wel bepaalde heffingskortingen: De overheid vindt dat alle huishoudens het recht hebben om hun basisbehoefte aan elektriciteit belastingvrij te consumeren. Alle huishoudens krijgen de standaard heffingskorting. Het wordt berekend aan de hand van het aantal dagen dat de aansluiting in gebruik is. Dan zijn er nog netwerkkosten: Dit zijn de kosten die uw energiebedrijf namens de netbeheerder bij u in rekening brengt. De regioafhankelijke netwerkkosten worden jaarlijks door de netbeheerder in de betreffende regio bepaald en blijven ongewijzigd bij de overstap naar een andere leverancier. Op de netwerkkosten kan niet bespaard worden. De netwerkkosten bestaan uit:

  • de vergoeding voor de aansluiting op het netwerk van je lokale netbeheerder
  • de vergoeding voor het transport van energie via dat netwerk (capaciteitstarief en vastrecht netbeheerder)
  • de kosten van de meetdienst
  • de kosten van de systeemdienst

Wat is de beste leveranciers van gas en stroom?

Er is niet één beste energieleverancier voor iedereen. Het gaat om de goedkoopste aanbieder van elektra en gas voor jouw specifieke situatie en verbruik. In feite hoeft goedkope energie niet eens uw doel te zijn. Misschien bent u juist wel op zoek naar groene energieleveranciers. Ook op duurzaamheid kunt u namelijk selecteren in de vergelijker. U kunt de energieleveranciers ook vergelijken op contractduur en type energietarief.

Hoe kan ik nauwkeurig vergelijken?

Om precies in te spelen op uw situatie, kunt u nog enkele extra gegevens invullen. Om te beginnen kunt u uw postcode in te voeren. Het is ook verstandig om de volgende informatie in te vullen: Heeft u een enkele of een dubbele meter? Hoeveel stroom (kWh) verbruikt u p.j.? Levert u stroom terug van zonnepanelen (voor saldering). Hoeveel gas (m3) verbruikt u per jaar? Weet u uw verbruik niet? Geen paniek, u kunt gebruik maken van de schattingen voor huishoudens.

Waarom een 1 jaar contract?

Energie is een vrij vaag product omdat het ontastbaar is, laat staan alle onderdelen waaruit de kosten bestaan. We tonen diverse contracten voor 1 jaar met vaste tarieven zodat je heel gemakkelijk en snel kosten kan vergelijken en zo kan kiezen voor de goedkoopste energie. Daarnaast is het slim om een contract voor 1 jaar af te sluiten zodat je na een jaar weer kan overstappen op een energieleverancier die op dat moment de goedkoopste is. Eventueel kun je ook een contract voor 3 jaar, 5 jaar of een variabel tarief kiezen. Alles heeft zijn eigen voordelen.

Wat is een slimme meter?

Met dit kleine apparaatje kunnen consumenten direct zien hoeveel stroom en gas ze verbruiken. Door deze toegevoegde waarde worden consumenten bewuster van hun stroom en gasverbruik, kunnen ze gemakkelijker energie besparen en daarmee ook hun energierekening verlagen. Slimme meters zorgen niet alleen voor besparingsmogelijkheden voor de consument, de meter maakt het voor energieleveranciers tevens mogelijk om meterstanden op afstand uit te lezen. Consumenten hoeven hun meterkast dus niet meer vrij te maken om vervolgens met een zaklamp te kijken wat hun meterstand is. Een mooie besparing in tijd en in de portemonnee dus. Daarnaast bieden de mobiele Apps mooi inzicht in het dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks verbruik.

Wat doet een netbeheerder?

Een energie leverancier levert de energie die je thuis of in je bedrijf gebruikt. Een leverancier koopt deze energie in bij producenten of tussenhandelaren of hij produceert zelf. De leverancier biedt elektriciteit aan de klanten, je kan zelf jouw leverancier kiezen. Een netbeheerder is op grond van de wet aangewezen voor het beheer van één, of meer dan één net. De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Je kan niet voor een andere netbeheerder kiezen. Wie het netwerk in jouw regio beheert ligt vast. Alleen door te verhuizen kan je een andere netbeheerder krijgen.

Welke energieleveranciers kan ik kiezen?

Je kunt kiezen voor onder ander: ENGIE, Vattenfall, Eneco, Powerpeers, Greenchoice, Budget Energie, Coolblue Energie, DELTA, Vandebron, Energiedirect.nl, Energie VanOns, NLE, Vrijopnaam, Oxxio, Pure Energie, Essent, Welkom Energie en UnitedConsumers. Tip: Er zijn ook aanbieders die internet abonnement en energie combineren.