Vloerverwarming

Minimalistische verwarmingssystemen zijn al langer in trek bij het grote publiek, één van de redenen dat vloerverwarming momenteel tot de meest toegepaste installaties behoort. In tegenstelling tot verwarming met radiatoren hoeft men namelijk geen rekening te houden met zichtbare verwarmingselementen, waardoor elke ruimte optimaal benut kan worden. Bovendien is vloerverwarming gekend als energiezuinige verwarming, want zelfs bij een lage temperatuur geeft vloerverwarming een behaaglijke warmte af die bijzonder aangenaam aanvoelt. En dat is precies waarnaar de meeste mensen opzoek zijn. 

2 manieren om vloerverwarming te plaatsen

Vloerverwarming kan op twee manieren geplaatst worden, hoewel de basis steeds bestaat uit een buizensysteem dat in lussen gelegd wordt.

Het natte systeem
Bij het zogeheten natte systeem worden de vloerverwarmingsbuizen rechtstreeks in de natte chape geplaatst, los van de vloerisolatie waardoor een hogere vloeropbouw bekomen wordt. Dit maakt het natte systeem minder geschikt voor renovaties waar verhogingen van de vloeropbouw vaak ongewenst zijn. Een extra wapening is meestal een noodzaak om de werking van de chape onder invloed van temperatuurverschillen op te vangen, dit om scheuren en barsten in de latere vloerafwerking te voorkomen.

Het droge systeem
Bij het droge systeem worden de buizen in voorgevormde isolatieplaten gelegd, waarop vervolgens de chapelaag komt. Een bijkomende isolatie is dus niet nodig en dat verkleint de totale opbouwhoogte van de vloer aanzienlijk. Randisolatie bij de muurovergangen is dan weer wel noodzakelijk om warmteverliezen tegen te gaan. In ieder geval, vloerverwarming kan gecombineerd worden met tal van vloerbekledingen, hoewel bepaalde soorten net iets minder ideaal zijn omwille van hun thermisch isolerend vermogen.

Vloerverwarming duurt wat langer

Toch zal vloerverwarming altijd enigszins vertraagd verwarmen, net omdat de warmte eerst doorheen de vloer moet dringen. Het voordeel is dan weer dat de warmte ook langer voelbaar zal blijven na uitschakeling. Een feit waarvan men dankbaar gebruik kan maken als de verwarmingsinstallatie gekoppeld wordt aan domotica of een specifiek regelsysteem waarbij precies bepaald kan worden waar en wanneer de vloerverwarming aan- en uitgeschakeld wordt. Bovendien kan men op die manier voorkomen dat ruimtes die slechts periodiek gebruikt worden, voortdurend verwarmd moeten worden. Vloerverwarming geeft stralingswarmte af, een soort warmte die nauwelijks lucht- en stofcirculatie tot stand brengt. Goed nieuws dus voor personen met een luchtwegaandoening of allergie. Bovendien blijft de luchtvochtigheid steeds goed op peil.

Aanvoer vanuit de CV-ketel

Vloerverwarming wordt meestal gewoon gekoppeld aan een centrale verwarmingsketel, hoewel er ook een systeem op elektriciteit bestaat. De kostprijs voor de installatie van de ketel valt voor elektrische vloerverwarming weliswaar weg, maar toch zal het hoge verbruik deze kostenbesparing al snel volledig inhalen vermits elektriciteit nu niet bepaald de meest interessante energiebron voor verwarming is. Vloerverwarming op elektriciteit wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor kleine ruimtes en/of als bijverwarming. Een ander, interessanter alternatief is de combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp of zonne-energie.