Warmtepomp

In een warmtepomp wordt de warmte onttrokken aan het milieu (lucht, bodem,). Er bestaan verschillende soorten warmtepompen waarbij er grote verschillen bestaan qua rendement. U vindt bij veel installateurs een ruime keuze aan :

  • Lucht/water warmtepompen
  • Bodem/water warmtepompen
  • Ventilatie warmtepompen (WTW)

De keuze tussen 1 van deze systemen worden hoofdzakelijk bepaald door het budget en de gewenste comfort-eisen die men stelt aan de installatie. Warmtepompen zijn de ideale basis voor een verwarmingssysteem op lage temperatuur en kunnen desgewenst in de zomer omgevormd worden tot een aangename koelinstallatie. De warmtepompen worden daarom vooral gekoppeld aan vloerverwarming of, indien hogere comforteisen worden gesteld, aan compacte maar performante ventiloconvectoren (radiatoren). Voor de productie van warm sanitair water voorzien ze bij voorkeur in een buffervat gevuld met technisch water. Dit vormt op zich een energie-reserve waarmee vlot en snel warm tapwater geproduceerd wordt op het ogenblik van de vraag.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat voorziet in de energiebehoefte binnen uw huis. Het is een volledig, goedkoper en duurzamer alternatief voor uw ouderwetse CV-ketel. De warmte (verwarming en tapwater) wordt duurzamer opgewekt, met minder energie, met minder kosten en bovendien gaat de pomp veel langer mee dan uw CV-ketel. Hij wordt gebruikt om zowel het tapwater als het verwarmingswater op temperatuur te brengen en doet dit op een zeer efficiënte manier zodat de geleverde energie weinig energie kost. De warmtepomp (buitenunit) wordt gemonteerd aan de gevel of op het dak, net zoals de buitenunit van een systeem voor airconditioning. De pomp zet de aangezogen buitenlucht onder druk en hierdoor ontstaat, zoals we volgens de drukwetten van Pascal weten, warmte. Deze warmte verwarmt het water voor de verwarming en de warmwater voorziening. De pomp wordt bij voorkeur geïnstalleerd met zonnepanelen (energie-neutraal) en vloerverwarming of radiatoren met een hoog rendement. Deze radiatoren leveren, door wat slimme en simpele aanpassingen, tot 300% meer warmte en werken met een veel lagere watertemperatuur (vanaf 28 C.). Deze zijn dan ook weer geschikt voor gebruik met een warmtepomp. De warmtepomp werkt ook omgekeerd! In de zomer kan uw huis op dezelfde manier zeer efficiënt gekoeld worden.

Waarom een warmtepomp als centrale verwarming in huis?

Het zal u niet zijn ontgaan dat er op dit moment op internationaal niveau veel gediscussieerd wordt over verduurzaming en alternatieve energiebronnen. De gasprijzen gaan jaarlijks omhoog, en het wordt langzaam duidelijk dat er uitstekende alternatieven zijn voor het opwekken van energie voor uw huishouden. Deze alternatieven zijn noodzakelijk, met name vanwege de huidige CO2 uitstoot en de beperkte voorraden van fossiele brandstoffen. Dit is natuurlijk niets nieuws, maar wat veel mensen niet weten is dat overstappen naar een alternatieve energiebron niet alleen duurzamer is, maar ook per direct financieel voordeel oplevert! Hier komt onder andere de warmtepomp om de hoek kijken: met een warmtepomp produceert u uw eigen warmtevoorziening op een zeer efficiënte, goedkope en duurzame manier. Een concreet antwoord op de vraag ‘waarom een warmtepomp?’: uw energierekening gaat vanaf dag 1 per saldo omlaag; u produceert uw eigen duurzame energie (i.c.m. zonneboiler) en warmwatervoorziening op een zeer efficiënte wijze; u bent niet afhankelijk van een netaanbieder; een (goede) warmtepomp gaat veel langer mee dan uw traditionele CV-ketel; de pomp kan worden gebruikt om uw huis te koelen in de zomer. Naast deze argumenten zijn er natuurlijk nog veel meer te benoemen.

WELKE TYPEN WARMTEPOMPEN ZIJN ER?
Er zijn drie soorten warmtepompen die het meest worden toegepast: brine/water, water/water, en lucht/water. U zult zien dat de lucht/water warmtepomp (in Nederland) over het algemeen de beste oplossing is. Dit komt omdat dit type het minst complex, het goedkoopst en het meest efficiënt is. Hieronder volgt een korte beschrijving van de werking van bovenstaande soorten pompen.

  1. GROND/WATER: Dit type wordt gebruikt voor het verwarmen en passief koelen van een woning of utiliteitsgebouw. De pomp maakt gebruik van een gesloten aardwarmtesonde of collector (buizensysteem in de grond). Vanwege de complexiteit en de minder goede (constante) betrouwbaarheid van het systeem wordt dit systeem het minst toegepast.
  2. WATER/WATER: Dit type wordt gebruikt voor het verwarmen en passief koelen van meerdere woningen of utiliteitsgebouwen op 1 bron. Deze pomp maakt gebruik van grondwater, wat omhoog wordt gepompt, door een warmtewisselaar gaat en vervolgens weer terug de grond in stroomt. Vanwege bijvoorbeeld grondwaterschommelingen, levert dit type pomp in op efficiëntie t.o.v. de lucht/water warmtepomp.
  3. LUCHT/WATER: Dit type wordt gebruikt voor het verwarmen van één woning of utiliteitsgebouw of gedeelte van een gebouw. Vaak kan dit type warmtepomp ook actief koelen. Deze soort wordt in de markt het meest gebruikt, met een reden: de warmtewisseling heeft het meest efficiënte patroon, er zijn geen vergunningen benodigd, de energie wordt uit de (gratis) buitenlucht gehaald en er zijn geen onnodige verplaatsingen nodig van bijvoorbeeld grondwater. En misschien wel het meest voornaam: de goedkoopste oplossing.

Voordelen

  • Besparing van energierekening met maximaal 50%
  • Comfort; met één toestel verwarmen én koelen
  • Onschadelijk voor het milieu
  • Waarde van uw woning stijgt aanzienlijk
  • Onafhankelijk van olie en gas
  • Zeer eenvoudig te bedienen

Koelen en verwarmen in de woning

U kunt het binnenklimaat geheel naar uw hand zetten met een fluisterstille en energiezuinige airconditioning / warmtepomp. Aangename verkoeling in de zomer, behaaglijke warmte in de winter. Natuurlijk warm water om af te wassen maar ook om lekker te douchen. Dankzij het uitgebreide assortiment is er altijd wel een unit of systeem dat past bij uw wensen. Een aangenaam woonklimaat is onmisbaar. Mensen voelen zich prettig bij een bepaalde temperatuur en vochtigheidsgraad en leveren daarbij de beste prestaties. Regel dus thuis uw eigen klimaat met bijvoorbeeld een energiezuinige Lucht-Water warmtepomp. Geniet van een warmtepomp die kan koelen en verwarmen met ruime instelmogelijkheden (inclusief warm tapwater). Bovendien kan uw lucht met een airco gezuiverd worden wat zorgt voor extra comfort.

Energieneutraal wonen (nul op de meter)

Mensen worden zich steeds meer bewust van het feit dat er meer keuzes op de markt zijn dan de oude vertrouwde CV-ketel. Wanneer men denkt over een andere manier van verwarmen zijn er verschillende keuzes te maken, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Dit hangt o.a. af van uw huidige woning (renovatie, nieuwbouw, isolatie, ventilatie, vloerverwarming, radiatoren), uw wensen en natuurlijk van uw budget. Maar zeker ook uw opties tot besparing voor nu en zeker voor de toekomst. Het is namelijk zelfs mogelijk om totaal energieneutraal te worden en dus geen energierekening meer te krijgen; U word dan als het ware uw eigen energieleverancier. Gaat U zoeken op internet naar meer informatie verzandt u in vele adviezen, schema’s en advertenties. Het is niet ondenkbaar dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Woningassistent.nl wil u een overzicht geven in begrijpbare taal met voor- en nadelen en een indicatie voor prijsvergelijkingen. Vanwege het feit dat gas steeds schaarser en duurder wordt kiest men steeds vaker voor de optie energieneutraal / gasvrij wonen.

Offerte aanvragen

De zoektocht naar een juiste (warmtepomp) leverancier is vaak een tijdrovende klus. Onze partners kunnen u een groot deel van dit werk uit handen. U vult eenmaal het formulier in en wij sturen uw aanvraag per direct door naar enkele leveranciers in uw woonplaats of regio. Nadat de warmtepomp leveranciers uw aanvraag ontvangen hebben zullen zij aan de hand van uw gegevens een offerte opstellen en deze vervolgens naar u opsturen. Indien er een voorstel tussen zit dat u aanstaat, dan maakt u zelf een afspraak met de leveranciers. Offertes aanvragen is dus altijd gratis en vrijblijvend.

Subsidiemogelijkheden

Naast financieel voordeel op lange termijn, zorgt de overheid er op dit moment middels subsidiëring voor dat de aanschaf van warmtepompen toegankelijker wordt. Inmiddels is de combinatie warmtepomp een bewezen principe en zelfs wanneer men voor één van de twee kiest, is men nog steeds financieel én ecologisch beter af. Veel warmtepompen zijn opgenomen in de ISDE-lijst (InvesteringsSubsidie Duurzame Energie). Hierdoor krijgt u tot wel 50% terug op uw investering. Dit geldt ook voor zonnepanelen en boilers.