Bankspaarhypotheek

Een bankspaarhypotheek kenmerkt zich door sparen via een geblokkeerde spaarrekening (SEW) of een geblokkeerde beleggingsrekening (BEW) die gekoppeld is aan uw hypotheek. Dit in tegenstelling tot een spaarhypotheek waar u spaart middels een levensverzekering. Uw maandlast bestaat uit een vast bedrag aan rente voor uw hypotheek en een spaarpremie voor uw spaarrekening. Deze spaarpremies worden opgespaard tot het eind van de looptijd van de hypotheek om hiermee in één keer de hypotheek af te lossen. Tijdens de looptijd van de hypotheek vinden er dus geen aflossingen plaats.

Let op: bankspaarhypotheek niet meer mogelijk voor starters!
Let op: sinds 2013 kunnen starters niet meer gebruik maken van de bankspaarhypotheek. Heb je voor 2013 dit product afgesloten? Dan blijkt het natuurlijk wel gewoon doorlopen.

Altijd verbonden met hypothecaire geldlening

Belangrijk is dat bij een bankspaarhypotheek de rekening (BEW of SEW) onlosmakelijk is verbonden aan de hypothecaire geldlening. Verder is bij de spaarvariant, SEW, de waarde op einddatum gegarandeerd en gelijk aan het bedrag van de hypotheek. Wanneer u kiest voor de beleggingsrekening, BEW, is het uiteindelijk bedrag aan het eind van de looptijd niet gegarandeerd Zoals ook bij een spaarhypotheek het geval, is de rente die u ontvangt over het spaarsaldo gelijk aan het hypotheekrentepercentage dat u betaalt.

U kunt zelf kiezen bij welke maatschappij u een overlijdensrisicoverzekering afsluit, want deze dekking zit niet standaard in een bankspaarhypotheek. Afhankelijk van de hoogte van uw hypotheek zal het afsluiten van een dergelijke verzekering verplicht gesteld worden door de hypotheekverstrekker.

Wanneer is een bankspaarhypotheek aantrekkelijk?

  • Banksparen is aantrekkelijk wanneer de hypotheekrente hoog is. U ontvang dan een hoge rente over uw spaartegoed. De hoge rente die u betaalt is daarnaast voor een groot deel aftrekbaar;
  • Banksparen is aantrekkelijk als u gebruik wilt maken van een maximaal fiscaal voordeel.

Welke voordelen heeft een bankspaarhypotheek?

  • Wanneer u kiest voor de variant SEW heeft u een gegarandeerd eindkapitaal;
  • U profiteert van maximaal fiscaal voordeel, aangezien er gedurende de looptijd niets wordt afgelost;
  • U kunt zelf kiezen waar u uw overlijdensrisicoverzekering afsluit, waardoor u de voordeligste oplossing kunt kiezen;
  • De uitkering uit de BEW of SEW is (gedeeltelijk) belastingvrij wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Welke nadelen heeft een bankspaarhypotheek?

  • Aangezien de rekening en de hypotheek aan elkaar verbonden zijn, bent u wel gebonden aan één organisatie. Oversluiten naar een andere geldverstrekker is dan wel mogelijk, maar kan soms nadelig zijn.
  • Bij de variant BEW van banksparen is de hoogte van het eindkapitaal niet gegarandeerd, aangezien dit kapitaal afhankelijk is van de resultaten van de beleggingen. Het risico dat u uw hypotheek niet volledig kunt aflossen bestaat dus bij deze optie.