Levenhypotheek

Bij een levenhypotheek bouwt u een kapitaal op gedurende de looptijd, door premie in te leggen in een levensverzekering. Naast de inleg voor deze verzekering, betaalt u ook rente over de hypotheek, die volledig fiscaal aftrekbaar is.

Let op: sinds 2013 is het niet meer mogelijk om een Levenhypotheek af te sluiten! Als je hiervoor dit product al hebt afgesloten loopt deze wel gewoon door.

Hoe werkt een levenhypotheek?

Een levenhypotheek wordt tijdens de looptijd niet afgelost. De hypotheek wordt namelijk uiteindelijk afgelost door middel van een uitkering uit de verzekering. De maandelijkse inleg van de verzekering wordt gesplitst in twee delen, namelijk een spaardeel, om uw hypotheek op de einddatum van de verzekering in één keer te kunnen aflossen en een risicodeel, waarmee uw overlijdensrisico wordt afgedekt. Tip: bekijk ook eens de spaarhypotheek.

Spaarpremie
De spaarpremie wordt belegd in het fonds van uw keuze. Aan het einde van de looptijd komt, afhankelijk van de beleggingsresultaten, een bedrag tot uitkering. De hypotheek kan geheel of gedeeltelijk worden afgelost met deze uitkering. Vaak kunt u uit diverse fondsen kiezen, waarmee u het beleggingsrisico en daarmee het rendement voor een deel zelf kunt bepalen. Er zijn ook fondsen waar een deel van de opbrengst gegarandeerd is. Wanneer u verhuist en de hypotheek aflost, kunt u de levensverzekering gewoon door laten lopen en deze te zijner tijd weer bij dezelfde of bij een andere hypotheekverstrekker aan een nieuwe hypotheek koppelen.

Wanneer is een levenhypotheek aantrekkelijk?

  • Wanneer u beleggen te risicovol vindt en sparen te weinig rendement oplevert.

Wat zijn de voordelen van een levenhypotheek?

  • De levensverzekering is niet gekoppeld aan een bepaalde hypotheekverstrekker en kan dus meegenomen worden naar een andere geldverstrekker;
  • U profiteert maximaal van hypotheekrenteaftrek;
  • Lage netto maandlasten.

Wat zijn de nadelen van een levenhypotheek?

  • Geen volledige garantie dat uw eindkapitaal behaald wordt (gedeeltelijke zekerheid is mogelijk).