Makelaarskosten berekenen

Als je een woning wilt kopen ben je volledig vrij om een aankoopmakelaar in te schakelen. Neem je geen aankoopmakelaar in de arm dan spaar je hiermee kosten uit. Indien je geen bouwkundige kennis hebt doe je er dan wel verstandig aan om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Hierdoor voorkom je dat je op een later moment voor onaangename verrassingen, met betrekking tot de bouwkundige staat van de woning, komt te staan.

Waarom kiezen voor een aankoopmakelaar?

Ook al ben je helemaal vrij in je keuze, in sommige gevallen is het verstandig om een aankoopmakelaar bij de koop van de woning te betrekken. Een aankoopmakelaar brengt een aantal voordelen met zich mee.

  • De makelaar is op de hoogte van de actuele wet- & regelgeving;
  • De makelaar is op de hoogte van de lokale woningmarkt en weet welke woningen tegen welke vraagprijs er op dit moment te koop staan;
  • De makelaar beschikt over kennis van onderhandelingsstrategieën en kan waarschijnlijk beter het hoofd koel houden;
  • Je krijgt een goede berekening van de overdrachtsbelasting;

Wat kost een aankoopmakelaar?

Schakel je een makelaar in dan moet je rekening houden met makelaarskosten ook wel courtage genoemd. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) geven aan dat de gemiddelde makelaarskosten +/- € 3.000,- bedragen. Vraag bij alle kosten goed na wat de makelaar hier voor doet zodat je een goede afweging kunt maken van de kosten en de toegevoegde waarde van de makelaar. Je moet van de makelaar minimaal kunnen verwachten, dat hij de hoogte van het bedrag dat hij aan kosten maakt, van de vraagprijs van de woning af weet te krijgen. Gemaakte kosten voor een makelaar zijn niet fiscaal aftrekbaar maar wel in een hypotheek mee te financieren.

Zelf een woning aankopen
Ben je een koele kikker met prima onderhandelingsvaardigheden die zich heeft verdiept in de lokale woningmarkt? Dan kan je in principe de stap wagen om zonder aankoopmakelaar en dus ook zonder makelaarskosten zelf een woning aan te kopen. Hiermee spaar je al snel honderden tot een paar duizend euro aan kosten. Let wel op de betrouwbaarheid van de verkoopmakelaar. Lees je vooraf goed in.