Verkoopmakelaar

Als je jouw woning wilt verkopen dan kan je een verkoopmakelaar inschakelen. Een verkoopmakelaar iemand die gespecialiseerd is in het verkopen van woningen en weet doorgaans meer uit jouw woning te halen. Ze hebben vaak kennis van de lokale markt en een groot netwerk. De kans dat je een mooi bedrag voor jouw woning krijgt stijgt dus aanzienlijk met een verkoopmakelaar. Op deze pagina lees je uitgebreide informatie: waar moet ik op letten en wat kost het?

 • Een verkoopmakelaar helpt jou bij het verkopen van de woning.
 • Heeft inzicht in de actuele WOZ-waardes
 • Hij of zij bemiddelt bij de verkoop en komt op voor jouw belangen als verkoper.
 • Hoewel het niet verplicht is zien we in de praktijk dat wel 90% van de verkopers een makelaar inschakelt.
 • Een verkoopmakelaar heeft verstand van de markt en kan jouw woning goed in de markt zetten. Dit vergroot de kans op een mooi bod.
 • Je betaalt courtage aan de makelaar. Dit is het bedrag dat hij of zij rekent voor de hulp bij de verkoop. Dit is soms een percentage van de verkoopwaarde maar je kunt ook een vast bedrag afspreken.

De voordelen van een verkoopmakelaar

Ook al kan je zelf heel goed onderhandelen, dan nog is het vaak wel een goed idee om een verkoopmakelaar in te schakelen bij de verkoop van jouw huis. Dit zijn vakmensen gespecialiseerd in het verkopen van woningen. In de praktijk betekent dit dat je vaak meer geld voor jouw woning krijgt. Hieronder bespreken we in het kort de voordelen:

 • Je krijgt gemiddeld gezien een hogere prijs voor jouw woning.
 • Een verkoopmakelaar heeft veel kennis van de lokale markt. Hij of zij weet wat de marktwaarde van jouw woning is en wat een goede vraagprijs is.
 • De verkoopmakelaar heeft een uitgebreid netwerk met potentiële geïnteresseerden.
 • Zij nemen ook de hele marketing uit handen. Jouw woning komt mooi op Funda en op de andere social media kanalen zoals Facebook en Instagram.
 • De verkoopmakelaar komt op voor jouw belangen en is zelf niet emotioneel betrokken bij het object.
 • Het bespaart jou ontzettend veel tijd, energie en stress.

De kosten van een verkoopmakelaar in 2024

De gemiddelde kosten van een verkopende makelaar liggen tussen de 0,75% en 1,50%. Je kunt ook een vaste prijs afspreken. Beide modellen hebben hun voor- en nadelen. Hieronder gaan we daar kort op in:

Betalen via een courtage
Als je kiest voor een courtage dan spreek je een vast percentage van de verkoopprijs af wat naar de makelaar gaat. Jij betaalt dus alleen op het moment dat de woning verkocht wordt. Het voordeel is dat de makelaar uitgedaagd wordt om een zo hoog mogelijk verkoopprijs te realiseren.

Een vast bedrag
Wil je liever van tevoren precies weten waar je aan toe bent? Kies dan voor een vast bedrag. Zorg dan wel dat je een scherp tarief kost zodat je niet alsnog duurder uit bent dan courtage.

Prijzen internetmakelaars vergelijken (update april 2024)

Online heb je verschillende makelaars die heel voordelig zijn. Hierbij is het idee dat je veel zaken zelf doet. Denk aan een wervende tekst schrijven, het maken van foto’s en het plannen van bezichtigingen. Zij nemen het administratieve en juridische gedeelte voor hun rekening. Jouw voordeel is dat je goedkoper uit bent dan een traditionele verkoopmakelaar.

Online MakelaarAll-in prijs v.a.
Makelaarsland€1.250
Zelfverkopen.nl€1.098
Huysshop€595
Makelaar1€495
Wat is een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar is een makelaar die jou helpt bij het verkopen van jouw woning. Hij of zij komt of voor jouw belangen en regelt alle administratieve en juridische zaken rondom de verkoop van een huis.

Wat zijn de voordelen van een verkoopmakelaar?

De verkoopmakelaar heeft veel verstand van de lokale markt, een uitgebreid netwerk, veel marketing mogelijkheden en weet precies hoe je moet onderhandelen. Dit zorgt uiteindelijk voor een hogere verkoopprijs.

Kan ik mijn woning ook zelf verkopen?

Ja, dat kan. Je moet dan wel meer dingen zelf regelen. Denk aan het online publiceren van de woning, een wervende tekst schrijven, foto’s maken, bezichtigingen plannen en de juridische onderdelen.

Wat kost een verkoopmakelaar?

De gemiddelde kosten liggen tussen de 0,75% en 1,5% van de verkoopprijs van de woning.

Wat is courtage?

Het courtage is het percentage van de verkoopprijs dat naar de verkoopmakelaar gaat. Je betaalt dit alleen als de woning is verkocht. Het stimuleert de verkoopmakelaar ook om jouw woning voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen.