Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

De Aansprakelijkheidsverzekering is een van de populairste verzekeringen. Deze verzekering dekt schade waarvoor jij aansprakelijk bent. Dit kan schade zijn die je zelf per ongeluk veroorzaakt, maar ook schade veroorzaakt door je kinderen of huisdieren. Er zijn verschillende vormen van deze verzekering:

  • de AVP: de verzekering voor aansprakelijkheid voor particulieren
  • de WA verzekering voor je een auto
  • de AVB: de verzekering voor aansprakelijkheid voor bedrijven
  • de beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De AVP is er voor particulieren. WA is er zowel voor particulieren als bedrijven. De AVB en beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn verzekeringen voor bedrijven. Dat kunnen zowel grotere bedrijven als zzp’ers zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

Wanneer ben je aansprakelijk voor schade? Dat kan zijn als je onopzettelijk een vaas omstoot als je bij vrienden op bezoek bent. Als je op de fiets zit, kun je per ongeluk iemand aanrijden. Als die persoon daardoor gewond raakt, kunnen de kosten hoog oplopen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan grote gevolgen hebben. Je Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken en de beste afsluiten is dus geen overbodige luxe.

Verschil WA en Aansprakelijkheidsverzekering
Je denkt misschien dat je met een AVP volledig gedekt bent voor schades die jij veroorzaakt. Dat is echter niet het geval. Schade die je veroorzaakt met je auto, is niet verzekerd. Hiervoor moet je een WA verzekering afsluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze verzekering heet zo, omdat het wettelijk verplicht is deze af te sluiten als je een auto hebt. Deze verzekering is onderdeel van je autoverzekering en geldt bijvoorbeeld ook voor het buitenland

Bij ongevallen waarbij een auto betrokken is, is de kans groot dat een of meerdere van de betrokkenen gewond raken. Het schadebedrag van deze zogenaamde letselschade kan hoog oplopen. Om te voorkomen dat de slachtoffers hun schade niet vergoed krijgen, is deze verzekering verplicht. Om deze reden is het verzekerd bedrag meestal hoger dan voor een AVP.

Het verschil WA verzekering en aansprakelijkheidsverzekering kort samengevat:

  • De WA verzekering is voor autobezitters, de AVP geldt voor particulieren in overige gevallen;
  • De verzekering voor WA is verplicht, de AVP niet;
  • Het verzekerd bedrag is voor de WA verzekering hoger.

Aansprakelijkheidsverzekering ZZP
Zzp’ers lopen een ander risico dan particulieren. Bovendien ben je tijdens het uitoefenen van werkzaamheden niet verzekerd via de AVP. Daarom moet je een aparte aansprakelijkheidsverzekering zzp afsluiten. Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen die je als zzp’er kunt afsluiten:

  • De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)
  • De beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De AVB lijkt op de AVP. Het verschil is dat de AVB de schade vergoedt die ontstaan is onder verantwoordelijkheid van het bedrijf. Bij de AVP is dit juist uitgesloten. Een AVB dekt schade aan personen en zaken, dus als iemand gewond raakt of als er iets beschadigd is. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schades die ontstaan door bijvoorbeeld het geven van een verkeerd advies. Hier kan een schadeclaim uit volgen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt dus voornamelijk aanspraken op schadevergoeding en de kosten die hiermee verband houden. Je kunt ook een rechtsbijstandsverzekering afsluiten voor juridische hulp. 

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken

Veel verzekeraars bieden aansprakelijkheidsverzekeringen aan. De polissen vergelijken is dus verstandig. Zo ben je er zeker van dat je niet te veel betaalt en dat je de juiste dekking hebt. Ook je WA verzekering vergelijken is verstandig. De premie kan van veel factoren afhankelijk zijn. Een verandering in je situatie kan gevolgen hebben voor de hoogte van je premie. Je WA vergelijken doe je zeker als je verhuist of als je een andere auto aanschaft. Je WA verzekering vergelijken doe je op basis van de premie en de voorwaarden. Dit kan als resultaat hebben dat een WA verzekering afsluiten bij een andere verzekeraar voordeliger is.

Wie heeft een aansprakelijkheidspolis nodig?

De aansprakelijkheidsverzekering is in principe voor iedereen geschikt, aangezien het ook u kan overkomen dat u schade toebrengt aan de spullen van een ander, of de ander zelf. Zoals u weet zit een ongeluk in een klein hoekje, waardoor het verstandig is om ervoor te zorgen dat u daar in ieder geval goed voor verzekerd bent. Zo zorgt u ervoor dat de voordelige aansprakelijkheidsverzekering de kosten van een gebroken vaas op zich zal nemen, of ervoor zorgt dat de ander medische hulp kan ontvangen op het moment dat er een keer wat mis is gegaan.

Hoe zit het met de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering

De dekking van de aansprakelijkheidsverzekering is heel uitgebreid, zelfs wanneer u kiest voor een van de voordelige aansprakelijkheidsverzekeringen. Dat heeft te maken met het feit dat het risico relatief laag is, maar de kosten aan de andere kant hoog op kunnen lopen. Zo komt het niet zo snel voor dat u de verzekering nodig zal hebben, waardoor men een uitgebreide dekking aan kan bieden tegen een zeer scherpe premie. Zo zorgt u er met een goedkope aansprakelijkheidsverzekering voor dat u goed gedekt bent tegen de schade die u toebrengt aan iemand anders, of de spullen van iemand anders.

Is het verplicht?

Een WA verzekering afsluiten is verplicht, een aansprakelijkheidsverzekering zzp of voor particulieren niet. Verstandig is het wel om zo’n verzekering af te sluiten. Je WA vergelijken en je overige aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken bespaart je simpelweg geld. Het loont om er zeker van te zijn dat je niet te veel betaalt voor een verzekering met de best passende dekking.