Bovenwoning

Zoek je een bovenwoning om te kopen of te huren? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over dit type huis. Een bovenwoning is een etagewoning op een etage die je kunt bereiken via een binnentrap. Vaak is er sprake van een gemeenschappelijke voordeur aan de straatzijde. Een bovenwoning heeft 1 of meerdere verdiepingen.

  • Een bovenwoning is een woning gelegen op een etage
  • De voordeur is gelegen aan de straatkant. Hierachter vind je een trap naar de verdieping waar de woning ligt
  • Bovenwoningen vind je met name in grote steden en in winkelstraten
  • Je hebt vaak een bijzonder uitzicht omdat het leefgedeelte op de eerste etage ligt
  • Nadeel kan zijn dat je overlast hebt van de ondergelegen woning/winkel
  • Woon je liever beneden? Bekijk dan ook het aanbod met benedenwoningen zoals een bungalow

Bovenwoningen te koop in mei 2024

Wil jij weten welke bovenwoningen te koop staan? Hieronder vind je het actuele woningaanbod met bovenwoningen van mei 2024. Je kunt eenvoudig filteren op prijs, woonoppervlakte of woonplaats om zo jouw ideale etagewoning te vinden. Zie je een geschikte woning staan? Neem dan vrijblijvend contact op met de betreffende makelaar voor meer informatie.

Bekijk het aanbod op funda

Eigenschappen van een etagewoning

Een etagewoning / bovenwoning is een bijzonder woningtype. Dat komt natuurlijk doordat de woning zich boven een winkel of andere woning bevindt. Op die manier heb je een mooi overzicht en soms ook een heel mooi uitzicht. Etagewoningen vind je veel in winkelstraten en in grote steden. Dergelijke A-locaties hebben wel een prijskaartje.

Type woningBovenwoning
Gemiddeld woonoppervlakte120 m2
Gemiddelde oppervlakte achtertuinn.v.t.
Gemiddelde prijs€335.000
Aantal woningen te koopcirca 3.000
Gemiddelde WOZ-waarde€300.000
Eigenschappen Bovenwoning

Het energieverbruik van een etagewoning

Het energieverbruik van een etagewoning is niet enorm groot. Dat komt door de relatief kleine woonoppervlakte. Veel bovenwoningen hebben namelijk maar 1 etage waar zich het woongedeelte, slaapkamer en badkamer bevinden. De te verwarmen ruimte is daarmee relatief klein wat zorgt voor lage stookkosten. Houd er wel rekening mee dat veel bovenwoningen behoorlijk gedateerd zijn en er standaard weinig aan isolatie gedaan is.

Gemiddeld gasverbruik1.000 m3
Gemiddeld stroomverbruik2.800 kWH (bij 2 personen)
Gemiddelde energierekening€125,00 per maand
Gemiddeld energielabelEnergielabel C
Wat is een bovenwoning?

Een bovenwoning noemen we ook wel een etagewoning die zich bevindt op een etage die bereikbaar is met een gemeenschappelijke binnentrap.

Heb ik een eigen ingang?

Nee, een etagewoning heeft doorgaans een gemeenschappelijke voordeur aan de straatzijde. Hier bevindt zich een trap die naar de woning leidt.

Wat maakt het wonen in een bovenwoning zo leuk?

Veel bovenwoningen zijn gelegen in drukkere gebieden zoals een winkelstraat. Dit geeft dat je veel te kijken hebt wanneer je in de keuken of woonkamer zit. Wel kan je wat overlast ondervinden van de onderverdieping.

Verbruikt dit woningtype veel energie?

De energiekosten van een bovenwoning vallen erg mee. Dat komt omdat het maar een klein woonoppervlakte is wat verwarmd hoeft te worden. Let wel op dat de woningen vaak niet goed geïsoleerd zijn.