Benedenwoning

Wil jij graag een nieuw huis kopen en ben jij op zoek naar de verschillende opties? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een benedenwoning. Dit zijn ideale woningtypes voor senioren en starters. Vaak zijn het geen bijzonder grote kavels / woonoppervlaktes. Wel zijn ze heel gebruiksvriendelijk voor mensen een handcap of senioren die gelijkvloers willen wonen zonder daarbij een trap of ligt te gebruiken (zie ook de pagina over levensloopbestendige woningen) Je kunt zo vanaf de straat de woning inlopen. Op deze pagina kun je alles vinden over benedenwoningen en meer lezen over waarom dit wellicht voor jou een goede optie is. 

  • Een hele goede optie voor iedereen die gelijkvloers wil wonen. 
  • Perfect voor mensen die niet goed kunnen traplopen.
  • Direct zich op de straat, vaak met een gezellig zitje aan de voorzijde van de woning. 
  • Doorgaans de beschikking over een woonkeuken, badkamer en 1 of 2 slaapkamers.
  • Soms met een eigen tuin aan de achterzijde of een gedeelde tuin met de andere bewoners. 
  • De bungalow is een van de meest bekende type benedenwoningen

Benedenwoning te koop in mei 2024

Heb jij wel interesse in het kopen van een woning op de begane grond? Dan kun je online eenvoudig het actuele aanbod koopwoning doorzoeken. In de lijst hieronder zoek je naar de beschikbare benedenwoningen in Nederland. Je kunt direct meer informatie bekijken en/of contact opnemen met de makelaar om een bezichtiging in te plannen. 

Bekijk het aanbod op funda

Eigenschappen van een huis beneden

Een benedenwoning is een populaire type woning voor starters, ouderen en mensen met een beperking. Het is vrij toegankelijk en vaak voordelig geprijsd. Doorgaans beschik je over 2 of 3 kamers. Soms zijn ze gelegen in flatgebouwen met veel verdiepingen, soms in een appartementencomplex met 3 of 4 verdiepingen maar soms ook in een simpele tussenwoning met slechts 1 benden en 1 bovenverdieping. Soms is er een tuintje aanwezig. Kleinschalig wonen is vaak wat rustiger i.v.m. de grote wooncomplexen. Hieronder bieden we wat details van een gemiddelde benedenwoning in Nederland. Of bekijk meer informatie over notariswoningen

Type woningBenedenwoning
Gemiddeld woonoppervlakte65 m2
Gem. tuin *indien aanwezig+/- 40 m2
Gemiddelde prijs€250.000
Aantal woningen te koopcirca 1.500
Gemiddelde WOZ-waarde€235.000
Eigenschappen huis/kamer op de begane grond

Het energieverbruik van een beneden gelegen huis

Het grote voordeel van een benedenwoning is natuurlijk het energieverbruik. Zeker wanneer het huis aan beide zijden is ingesloten door andere appartementen / kamers. Het gasverbruik en stroomverbruik valt hierdoor erg mee. Soms zijn er centraal voorzieningen geregeld binnen een VvE of serviceflat constructie. In het voorbeeld hieronder gaan we uit van een normale 3-kamer benedenwoning van zo’n 60m2.  

Gemiddeld gasverbruik1.000 m3
Gemiddeld stroomverbruik2.520 kWH (bij 2 personen)
Gemiddelde energierekening€155,00 per maand
Gemiddeld energielabelEnergielabel D/E
Wat is een benedenwoning?

Dit is een appartement of kamer op de benedenetage. Vaak gelegen in een complex of flat met meerdere verdiepingen. Ideaal voor mensen met een mobiliteitsprobleem, senioren of starters met beperkte budgetten.

Wat is het voordeel van een benedenwoning?

Het grote voordeel van een gelijkvloerse woning is dat je geen trappen of liften hoeft te gebruiken. Je slaapt, eet en woont op 1 verdieping. Je kunt de auto of fiets parkeren aan de woonzijde van woning en zo de deur binnenlopen. Je hebt goed zicht op de straat, het verkeer en de omgeving. Een andere voordeel zijn ook de gedeelde onderhoudskosten die je samen met andere bewoners van het pand deelt.

Hebben deze huizen ook nadelen?

Doorgaans zijn deze huizen wat gehorig. Je bovenburen kun je soms, zeker bij oudere woningen met slechte isolatie, horen lopen. Wanneer je ook buren aan de linkerkant en rechterkant hebt wonen kun je ook hier hinder van ondervinden. De nieuwe huizen hebben hier geen last van. Het nadeel is vaak ook een wat beperkte tuin en geen mogelijkheid om zelf veel duurzaamheidsinvesteringen te doen zoals zonnepanelen.