Het huren van een kamer

Veel jongeren die gaan studeren gaan eerst “op kamers wonen”. Maar niet alleen studenten gaan op kamers wonen. Ook werkende jongeren en soms ook volwassenen die bijvoorbeeld vanwege echtscheiding tijdelijk geen woonruimte hebben. Al sinds jaar en dag is het in heel Nederland moeilijk om een goede betaalbare kamer te vinden. Je kunt hier lezen hoe je het beste kunt zoeken en waar je op moet letten. In het menu linksboven vindt je de verschillende onderwerpen over kamers zoeken.

Het zoeken van een studentenkamer

Het is belangrijk om je bij de studentenhuisvesting en corporaties in te schrijven voor kamers en woningen. Daarnaast heb je nog de hospitakamers en de particuliere kamer- of woningverhuurders. Hiervoor kun je je niet ergens op een centrale plek inschrijven. Hieronder vind je tip over hoe je het beste zelf kunt zoeken.

Zoektips voor het vinden van een kamer

  • Begin vroeg met zoeken. In augustus / september aan het begin van het studiejaar is iedereen op zoek naar een kamer.
  • Het is vrijwel onmogelijk om een kamer te vinden zonder daarvoor naar de stad te komen.
  • Verhuurders willen de toekomstige huurder bovendien bijna altijd even zien.
  • Wees in het begin niet te kieskeurig en zoek niet alleen in het centrum van de stad en ga niet alleen voor een luxe penthouse
  • Als je een kamer gaat bekijken, bedenk dan van tevoren wat je belangrijk vindt en ga goed na of de kamer ook aan je eisen voldoet. Als je een “bezemkast” voor €600,- per maand vindt, kun je beter toch nog verder zoeken of desnoods op en neer blijven reizen.
  • Vertel tegen iedereen (familie, vrienden, sport/hobbyclub, werkgever enz.) dat je op zoek bent.
  • Neem contact op met makelaars. Dit is niet in elke plaats een succesvolle methode. Soms hebben de makelaars al zulke lange wachtlijsten dat je je niet eens kunt inschrijven.
  • Als het niet lukt om een betaalbare kamer te vinden in de stad waar je studeert, zoek dan ook in omliggende gemeenten. (Bovendien ben je dan soms met de trein nog sneller bij je opleiding dan waneer je vanuit een verre buitenwijk de hele stad door moet fietsen).

Tips bij het plaatsen van advertenties

  • Wees origineel. Zorg dat je advertentie opvalt. Dat heeft meer zin dan een slagroomtaart uitloven als beloning.
  • Adverteer in lokale huis-aan-huis kranten. Dit is veel goedkoper dan een advertentie in een landelijk dagblad.
  • Hang briefjes op bij de supermarkt, de pin-automaat, bibliotheken, buurthuisen etc.
  • Hang briefjes op bij de ingang van studentenhuizen of adverteer in het studentenblad van je opleiding. Soms gaat een andere student tijdelijk weg, bijvoorbeeld vanwege studie in het buitenland. Als je geluk hebt kun je zo een kamer tijdelijk legaal onderhuren.
  • Plaats een oproep op Facebook en vraag of mensen dit willen delen. Je bereikt zo veel mensen in korte tijd

Samen op kamers in een woning

Je kan ook proberen om met meerdere mensen een woning te huren Vanwege de eisen van de gemeente voor een huisvestingsvergunning, kan dit vaak alleen in de vrije sector. Zoek vooraf een aantal zaken heel goed uit uit voordat je tekent. Wie is bijvoorbeeld aansprakelijk als een huisgenoot de huur niet betaalt of iets kapot maakt? Wie bepaalt welke nieuwe bewoner erbij komt als er iemand vertrekt? Hoe zit het met de huurprijsbescherming? En wie mag eventueel over enkele jaren alleen op de woning blijven wonen?

Wat is een hospitakamer?

Een hospitakamer is een kamer bij een particulier in huis. Je woont dus bij iemand in en deelt meestal keuken, douche en toilet. Een verschil met een kamer in een studentenhuis is dat er een proeftijd is van 9 maanden. De verhuurder kan in de eerste 9 maanden zonder opgaaf van reden de huur opzeggen. Bijvoorbeeld als het niet klikt. De verhuurder moet nog wel een opzegtermijn van 3 maanden aanhouden. Na die 9 maanden gelden de normale regels voor huurbescherming.

Omdat je bij iemand inwoont is het belangrijk om duidelijk afspraken te maken over zaken als het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen (keuken, douche, toilet, wasmachine etc). Vraag ook naar deze zaken als je de kamer gaat bekijken. Het is voor beide partijen belangrijk en prettig om van elkaar te weten waar ze aan toe zijn. Als je dat prettiger vind, vraag dan een vriend of vriendin mee als je de kamer gaat bezichtigen. Laat dit wel even van te voren weten aan de verhuurder.

Wees kritisch
Het huren van een hospitakamer gaat meestal gewoon goed. Toch is het goed om kritisch te zijn voordat je een hospitakamer huurt. Ook al woon je bij iemand in, je hebt op je kamer wel recht op je eigen privacy. De kamer moet een deur hebben die dicht kan. Het liefst een deur die ook afgesloten kan worden hoewel dat vaak niet het geval is. De verhuurder mag in ieder geval niet zonder jouw toestemming je kamer betreden.

Kamers voor tijdelijke verhuur

Sommige studentenhuisvesters sluiten campuscontracten af. Dit zijn tijdelijke huurcontracten voor de duur van de studie. Als je afstudeert (of stopt met je studie) kan daarna het contract worden opgezegd. Je zult de woonruimte dan moeten verlaten ongeacht of je al een andere woning of kamer hebt gevonden.

Anti-kraak
Anti-kraak is wel een vorm van tijdelijke woonruimte maar het is geen tijdelijke verhuur. Er bestaan organisaties die woon- of bedrijfsruimte als “Anti-kraak” aanbieden. Je tekent een gebruikscontract (in plaats van een huurcontract) en je betaalt een gebruikersvergoeding (in plaats van huur). Omdat het niet om een huurcontract gaat is de huur(prijs) bescherming niet van toepassing, je hebt als gebruiker vrijwel geen wettelijke bescherming. Vaak staan in deze contracten ook onredelijke bepalingen zoals bijvoorbeeld dat per kan worden opgezegd of dat men ten alle tijden de woning mag betreden.

Maar let op, de vergoeding die je voor het gebruik betaalt mag niet hoog zijn. Wanneer je een gebruiksvergoeding betaalt die qua hoogte vergelijkbaar is met een normale huurprijs dan kan het contract toch als een huurcontract met huurbescherming worden opgevat. Hierover bestaat jurisprudentie.

Overige tips rondom het huren van een kamer

Lange termijnplanning
Als je begint met studeren, schrijf je dan tegelijk ook in voor een eigen huurwoning. Hoewel het vaak jaren duurt voordat je voor een eigen woning in aanmerking komt. Hoe langer je wacht met inschrijven, hoe langer het duurt voor je aan de beurt bent. Doe dit ook als je nog niet zeker weet of je na je studie in dezelfde stad wil blijven wonen. Het zou zonde zijn als je dit pas later bedenkt en je hierdoor jaren inschrijfduur misloopt.

Pas op voor illegale onderhuur en onbetrouwbare bemiddelaars
Kijk tenslotte uit met wie je in zee gaat. Helaas zijn er ook malafide aanbieders die misbruik maken van de woningnood. Ga niet zonder meer in op advertenties waarin woningen te huur worden aangeboden: in veel gevallen gaat het dan om illegale onderhuur. Bedenk altijd dat wanneer een aanbod bijna “te mooi is om waar te zijn”, dan is het simpelweg vaak ook “te mooi om waar te zijn”.

Laat je dus niet verleiden tot overhaaste beslissingen. Het is vervelend om, als je net een woning hebt gevonden, te horen krijgt dat je die woning weer moet verlaten omdat iemand anders er meer recht op heeft. Je staat dan niet alleen op straat, maar vaak ben je ook heel veel geld kwijt. Informeer vooraf of een verhuurder of bemiddelaar betrouwbaar is en betaal nooit zomaar (grote) bedragen vooraf als aanbetaling.

Huurprijzen kamers
In heel Nederland zijn de huurprijzen van kamers aan regels gebonden. Net zoals bij woningen, kun je ook voor kamers de wettelijk maximale huurprijs uitrekenen.