Woonboerderij

Droom jij er ook van om te wonen op een boerderij? Steeds meer mensen tonen tegenwoordig interesse in een woonboerderij. Bijvoorbeeld met paardenstallen, een camping, aan het water, met dubbele bewoning, enkele bijgebouwen en/of zelfs met een zwembad. Het voordeel is dat je vaak veel grond rondom de woning hebt. Ruimte voor bijvoorbeeld dieren en andere activiteiten zoals het uitoefent van hobby’s, sporten of opslag. Op deze pagina lees jij alles over het kopen van een woonboerderij in Nederland. 

  • Een boerderijwoning is vaak groot en landelijk gelegen.
  • Doorgaans met veel grond / ruimte rondom het huis (kavels met veel hectaren grond).
  • Veel mogelijkheden voor opslag, bedrijfsmatige toepassingen en ontspanning. 
  • Populair voor een b&b, boerderijcamping en/of glamping. 
  • Zoek de rust en natuur op, geniet van de mooie buitengebieden van Nederland.
  • Je ziet ook steeds vaker recreatiewoningen in de vorm van een boerderij

Woonboerderijen te koop in juni 2024

In Nederland staan heel veel boerderijen te koop. Zowel agrarische en veeteelt bedrijven, als puur en alleen de woning. Soms bevinden dit type woningen zich ook in de dorpscentrums omdat er door de jaren heen woonwijken omheen zijn gebouwd. De meeste mensen willen toch echter wonen op boerderij om meer rust en vrijheid te ervaren. Hieronder kun je direct het actuele aanbod te koop staande boerderij-huizen bekijken in Nederland. 

Bekijk het aanbod op funda

Eigenschappen van een woonboerderij

Wanneer je een nieuwe woning laat bouwen in de stijl van een landelijke boerderij woning heb je veel keuze om je woning te verduurzamen en in te delen zoals je dat wil. De traditioneel huizen op boerderijgrond waren vaak klein met een grote aangebouwde schuur waar de dieren liepen (een voorhuis en een deel). Architecten willen daar nog wel eens op een leuke manier mee spelen. Om je een idee te geven van de specificaties van een gemiddelde nieuw te bouwen boerderij woning in Nederland hebben we hieronder wat statistieke in de tabel weergegeven.  

Type woningBoerderijwoning
Gemiddeld woonoppervlakte+/- 180 m2
Gemiddelde oppervlakte kavel2.000 m2
Gemiddelde prijs€650.000
Aantal woningen te koopcirca 700
Gemiddelde WOZ-waarde€615.000
Eigenschappen boerderij

Het energieverbruik van een landelijke woonboerderij

De meeste woonboerderijen zijn al behoorlijk oud. Een nadeel daarvan is dat de grote zolders bijvoorbeeld niet of nauwelijks geïsoleerd zijn. Soms zijn de muren enkelsteens opgezet en bevatten geen spouw. Ze zijn dus niet heel duurzaam. Het gemiddelde energielabel van dit type huizen is dan ook niet heel groen. Natuurlijk zijn de nieuwbouw-boerderijen wel veel duurzamer gebouw, maar deze zijn minder karakteristiek en koop je niet voor de uitstraling waar dit soort huizen om bekend staan. Vaak beschikken de oudere huizen niet over zonnepanelen, een zuinige ketel of warmtepomp. Wel is er vaak genoeg ruimte om deze investeringen te doen na renovatie. 

Gemiddeld gasverbruik3.500 m3
Gemiddeld stroomverbruik4.100 kWH (bij 4 personen)
Gemiddelde energierekening€225,00 per maand
Gemiddeld energielabelEnergielabel E
Wat is kenmerkend voor een boerderijwoning?

Vaak beschikken ze over een grote oprit met veel ruimte rondom de woning. Er is in het ontwerp veel aandacht voor het dak / de kap (riet of dakpannen). Ook de muren en het metselwerk kan op traditionele wijze uitgevoerd worden. Vaak zijn er 1 of meerdere bijgebouwen op de kavel aanwezig. Bij nieuwbouw zijn de kavels wat kleiner en gaat het met name om de het boerderijhuis zelf.

Welke soorten boerderijen zijn er?

In heel Nederland zijn ze te vinden, maar toch zijn er veel verschillen qua ontwerp. Dat had vooral te maken met de bouwstijl en de toepassing (wat voor soort bedrijf het was). Er zijn een aantal karakteristieke bouwstijlen te onderscheiden zoals de stolpboerderijen, kop-hals-rompboerderijen, hallenhuisboerderijen, Oldambtster boerderijen, stelpboerderijen en dwarshuisboerderijen. Vooral het dak verschilt sterk per ontwerp. Ook materiaalgebruik en constructie hebben hun eigen kenmerken.