Zelf huis verkopen

Wellicht bent u op deze website terecht gekomen omdat u uw huis te koop heeft staan of u wilt binnenkort uw huis zelf te koop zetten. Een woning verkopen verloopt niet altijd even soepel als u zou willen. Er zijn echter veel redenen dat het weken zo niet maanden kan duren voordat uw woning verkocht wordt (vroeger zelfs jaren). Veel mensen verwijten het feit dat hun woning maar niet verkocht wordt aan de huidige periode waarin we leven en de onzekerheid wat betreft de economie (mensen kopen liever een huis dat af is dan een kluswoning). Dit is voor een deel waar, maar er zijn veel manieren om er voor te zorgen dat de verkoop van uw woning ook in deze extra tijd soepel verloopt.

Je eigen woning verkopen zonder makelaar

Het zijn vaak de kleine puntjes op de i die veel mensen over het hoofd zien waardoor het succes naar verkoop woning mislukt. Zo zijn er veel truckjes die u kunt toepassen waardoor uw woning aantrekkelijker wordt voor de kijkers. Er zijn een aantal cruciale aspecten die er toe kunnen leiden dat uw woning snel en tegen een goede prijs wordt verkocht. Zo kunnen een paar kleine wijzigingen  wat betreft de presentatie van uw woning al het verschil uitmaken tussen een verkoopbare en een onverkoopbare woning. Wanneer je zelf een huis gaat verkopen zonder makelaar zul je merken dat je extra je best moet doen voor wat zichtbaarheid. Op deze pagina geven we tips en adviezen hoe je dat het beste kunt doen.

Online verkoopplatformen

Je huis en eventueel je garagebox verkopen met winst is tegenwoordig best eenvoudig. 5 jaar geleden zag de markt er nog heel anders uit. Toen was het moeilijker om door je huis beter te presenteren en een met goede verkooptekst je huis sneller en met meer winst te verkopen. Maar de markt is veranderd. Nu kun je met een goede presentatie, foto’s, investeringen en goede verkooptekst de winst vergroten. Een andere belangrijke verandering in de markt is dat de verantwoordelijkheid om het huis verkocht te krijgen minder bij de verkopende partij is komen te liggen. In het verleden deden de makelaars een groot deel van de ‘marketing’ van de woning. Nu is het echter wel steeds moeilijker geworden om de aandacht van een potentiële koper te krijgen door de diversiteit van de verschillende kanalen waarmee de consument bereikt kan worden. Verkoopmakelaars hebben meer grip op de vele online kanalen en hebben een eigen site en portfolio. Gelukkig zijn er steeds meer openbare sites waarop je zelf een huis kan presenteren. Je kunt ook steeds vaker woningen in het buitenland kopen.

e-mail voor vrienden, familie en kennissen
Een mooi voorbeeld ontving ik laatst uit mijn eigen omgeving. Ik kreeg een prachtige mail waarin een beschikbare woningen onder de aandacht werd gebracht. Het was een leuke mail om te lezen met prachtige foto’s en video’s. De mail werd afgesloten met het verzoek om de email door te sturen naar vrienden en bekenden die mogelijk geïnteresseerd zijn. Je kunt het ook eenvoudig delen via Facebook, Instagram en WhatsApp.

De koper is bijna altijd dichtbij
In tegenstelling tot wat mensen denken hoeft het huis niet direct landelijk bekend te worden. 80% van de huizen wordt verkocht in een straal van 30 kilometer. Zet dus je ‘lokale’ netwerk in en pas (internet) marketing methoden toe om het huis onder de aandacht te krijgen. Mensen willen hun huis zelf snel verkopen en kunnen daarom het beste zoeken naar manier om lokale aandacht te krijgen. Denk aan een huis aan huis blad, een nieuwblad van een vereniging, een lokale FB pagina of instagram account van de wijk. Soms zijn er ook grote buurtgroepen op WhatsApp waar huizen kunnen worden gedeeld.

Eerste indruk is van cruciaal belang

Uw huis zelf verkopen is niet iets wat u dagelijks doet. Daarom is het belangrijk om eerst uit te zoeken waar u allemaal op moet letten voordat u uw woning te koop zet. Zo zijn er veel verschillende factoren die uw woning een beter aanzien geven en ervoor zorgen dat uw woning er op pagina’s als bijvoorbeeld Funda beter uitspringt. De eerste indruk is zeer belangrijk, zorg er voor dat u hier veel aandacht aan besteed.

  • Wordt zelf de woning stylist: Vandaag de dag is het voor de meeste mensen belangrijk om zo min mogelijk extra geld uit te geven en is het goed om te weten dat men veel dingen zelf kan doen zodat er  géén dure fotograaf of verkoop stylist ingehuurd hoeft te worden. Hierdoor worden de kosten beperkt en kunt u zelf uw huis succesvol verkopen. De juiste inrichting van de woning en de juiste foto’s zijn van groot belang om méér potentiële kopers te krijgen.
  • Een stapje voor op de concurrent: Juist nu is het belangrijk om extra veel aandacht te besteden aan het uiterlijk van uw woning, omdat het aantal kopers in deze tijd groot is maar wel kritisch. Men wil geen klushuis maar een instapklare woning. Het is dus erg belangrijk om uw woning er tussen alle andere te koop staande woningen uit laat blinken.