De beste ondergrond voor kunstgras

De ondergrond is heel erg belangrijk bij het leggen van kunstgras in de tuin. Het juiste kunstgras uitzoeken is één ding, maar ook de ondergrond moet aan bepaalde eisen voldoen. Kunstgras laten leggen op de juiste ondergrond is erg belangrijk. Bij het uitzoeken van kunstgras moet hier rekening mee gehouden worden. Of de ondergrond aangepast moet worden is afhankelijk van de plek waar jij kunstgras neer wilt leggen.

De juiste ondergrond kiezen

Er is niet een enkele ondergrond die geschikt is om kunstgras op te plaatsen. Als de ondergrond egaal, waterdoorlatend en van hard materiaal is, kan kunstgras zo strak mogelijk aangelegd worden en natuurlijk blijven liggen. Kijk dus met aandacht naar het grondwerk en de fundering van de plek waar jij kunstgras wilt hebben. Verschillende plekken zijn namelijk mogelijk. Koop je een bestaande woning? Dan heb je hierop wat minder invloed. Ga je een nieuwe woning bouwen? Dan kun je hier in het ontwerp van de tuin en kavel al rekening mee houden.

Kunstgras ondergrond in de tuin

De tuin is de meest gebruikelijke plek waar kunstgras komt te liggen. Hier moet ook het meest aandacht besteed worden aan de ondergrond. Het is belangrijk dat de ondergrond na verloop van tijd namelijk niet gaat verzakken. Leg daarom eerst een zandbed van brekerzand of granulaat aan. Dit zijn grove gebroken steentjes van hoekige vorm. De steentjes samen vormen een stevige plaat die toch genoeg water doorlaat. Zachter geel ophoogzand wordt ook wel gebruikt. Dit is echter minder stevig en voert water slechter af. Gebruik dit dus niet als er veel op het kunstgras gelopen gaat worden.

Kunstgras op het balkon

Op cement kan nepgras zonder extra aanpassingen direct gelegd woorden. De grond op het balkon is al egaal en stabiel, maar waterafvoer kan een probleem vormen. Vaak is er bij de bouw van een balkon al rekening mee gehouden. Is dit niet het geval? Een speciale zachte mat –een shockpad– voert water door zijn structuur eenvoudig af. Ook bij een balkon die veel groeven of tegels bevat is zo’n mat met demping een uitkomst. De groeven worden anders zichtbaar door het namaakgras.

Ondergrond voor kunstgras op een terras

Kunstgras direct over de tegels van een terras aanleggen is niet aan te raden. De groeven moeten eerst opgevuld worden. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende mogelijkheden. Tegels kunnen eerst verwijderd worden, waarna een laagje granulaat aangebracht wordt. Een tweede optie is om –net als op het balkon– gebruik te maken van speciale zachte matten. Ook kan een dun laagje brekerzand over de tegels heen gestrooid worden. Dit zand vult de groeven op.

Plaats een reactie