Een kachel of haard in de woning

Haarden en kachels voegen een sfeervolle, ietwat romantische sfeer toe aan de woning. Op koude winterdagen kan een haard of kachel het toppunt van gezelligheid zijn, niet voor niets dus dat men vaak naar sfeerverwarming verwijst als één van beide aan bod komt. Want dat is precies de functie die de meeste haarden en kachels vandaag de dag uitoefenen. Sinds de intrede van de centrale verwarmingsketel werden ze namelijk sterk op de achtergrond verdrongen als hoofdverwarming, hoewel het nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

Een haard als hoofdverwarming

Om een haard of kachel als hoofdverwarming in te kunnen schakelen, dient men in de eerste plaats rekening te houden met het vermogen van het verwarmingstoestel en de algemene isolatiegraad van de woning. Maar toch is niet elke kachel of haard zomaar geschikt als hoofdverwarming, denk maar aan de open haarden die hiervoor een te laag rendement hebben door de aanzienlijke warmteverliezen via de schoorsteen. Er zijn ook steeds meer mensen die deze vorm van woning verwarmen combineren met vloerverwarming.

Haarden met een glazen frontdeur
Haarden met een glazen frontdeur scoren beter, hoewel het voornamelijk de kachels zijn die het interessantst uit de hoek komen, met als toppers in de lijst de massieve speksteen- of tegelkachels. Deze kachels worden namelijk vervaardigd uit materialen, speksteen of keramische tegels, die de warmte van de verbranding opslaan om deze geleidelijk aan weer vrij te geven. Tegel- en speksteenkachels geven zodoende nog uren warmte af na uitschakeling. Om welk type het ook gaat, een kachel of haard die als hoofdverwarming dienst doet, staat in voor het verwarmen van water dat via leidingen naar de warmtelichamen gevoerd wordt. Een bijkomende centrale verwarmingsketel is dus niet nodig, hoewel een haard of kachel ook prima aan een bestaande verwarmingsketel gekoppeld kan worden, wat zeker in geval van renovaties een interessante mogelijkheid is. De haard of kachel kan eveneens de warmwaterproductie op zich nemen, hoewel de combinatie met een zonneboiler eerder aangewezen is om te voorkomen dat men op warme zomerdagen de verwarming moet aanzetten om warm water te kunnen tappen.

Een kachel als sfeerverwarming

Qua sfeerverwarming is de keuze heel wat uitgebreider, de diverse mogelijkheden aangaande design en vormgeving bieden voor ieder wat wils. En ook de plaatsingswijze biedt een wereld van verschil. Kachels bijvoorbeeld, bevinden zich steeds voor een schoorsteenopening, en dat neemt toch wel wat plaats in beslag. Het voordeel is dan weer dat deze vrijstaande positie gepaard gaat met een hoger rendement. Inzethaarden, ook wel cassettes of inserts genoemd, worden in een bestaande schouw geplaatst, terwijl bij inbouwhaarden de schouw rondom de haard gebouwd wordt, hierdoor zijn deze laatste minder geschikt voor renovaties. Toch zijn niet alleen de vormgeving en het beschikbare budget belangrijke punten, veiligheid is zonder meer een overheersende factor. Let op dat vervuilende kachel een negatief effect hebben op het energielabel van je woning.

Ventilatie is belangrijk
Naast een perfecte afstelling van het rookkanaal, vereisen open verbrandingssystemen de nodige ventilatie in de ruimte waarin ze opgesteld staan. Bij deze types haarden en kachels wordt namelijk binnenlucht gebruikt voor de verbranding, bij een gebrekkige ventilatie kan een zuurstoftekort ontstaan waardoor verbrandingsgassen automatisch de kamer ingezogen worden. Dit geldt eveneens voor windstille dagen waarop er onvoldoende trek in de schoorsteen is. Co-vergiftiging is helaas een veel voorkomend gevolg. Raadzaam is dan ook om te kiezen voor gesloten verbrandingssystemen, bij deze types wordt buitenlucht gebruikt voor de verbranding. Verbrandingsgassen worden vervolgens via de schoorsteen of een apart afvoerkanaal afgevoerd.

Plaats een reactie