Tips om woninginbraak te verkleinen

Woninginbraak komt helaas regelmatig voor in Nederland. Vreemde mensen in uw huis geeft geen goed gevoel. De inbrekers hebben aan uw persoonlijke spullen gezeten en wellicht kostbare bezittingen meegenomen of gesloopt. Verzekeraars kost het jaarlijks duizenden euro’s om de gemaakte schade te vergoeden. Gelukkig zijn er goede woonverzekeringen.

Preventie
Wat kunt u zelf ondernemen om de kans op woninginbraak te verkleinen. Het is een feit dat inbrekers vaak voor een snelle buit kiezen. Hoe langer de inbrekers nodig hebben om binnen te komen hoe kleiner de kans is dat uw woning wordt getroffen door een woninginbraak. Er zijn diverse manieren hoe een inbreker uw woning kan binnendringen.

  • Deur of raam intrappen
  • Cilinder afbreken van het slot
  • ‘Hengelen’
  • Gat boren om de deur of raam te openen
  • ‘Flipperen’

Nu u dit allemaal weet kunt u zelf een aantal dingen ondernemen om de kans aanzienlijk te verkleinen.

  • Draai uw deur altijd op slot zodat inbrekers niet kunnen ‘flipperen’ om uw huis binnen te dringen.
  • Zorg er ten aller tijde voor dat uw woning een bewoonde indruk maakt.
  • Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen.
  • Sluit alle ramen voor uw vertrekt. Denk ook aan de aller kleinste ramen.
  • Vermeld niet op social media dat u een weekendje weg bent.

13 Tips om woninginbraak te verminderen

De kans op een inbraak is natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten. Inbrekers worden daarnaast steeds gespecialiseerder. Daarom is het belangrijk om goede sloten en een goed beveiligingssysteem te hebben. Als het inbrekers dan toch is gelukt om binnen te komen en spullen mee te nemen, dan is het fijn als u de schade kunt claimen. U moet dan denken aan een inboedelverzekering, opstalverzekering of een woonhuisverzekering.

1. Sleutels verstoppen, of niet!
Inbrekers zijn ook jong geweest, ook zij hebben thuis als kind wellicht een keer de sleutel onder de bloempot vandaan moeten halen. Het zijn makkelijke plekken, waar je als eerste gaat kijken. Wanneer ze een sleutel vinden, zijn ze binnen een mum van tijd binnen. Ook is het niet handig om een label met adres aan je sleutelbos te bevestigen. Wanneer je de sleutels kwijtraakt en iemand met kwade bedoelingen vindt ze, komen ze te makkelijk je huis binnen.

2. Buitenverlichting
Als je goede buitenverlichting rond je huis hebt, voelen inbrekers zich sneller bekeken. In het donker is het makkelijker om in te breken en wat meer tijd te nemen, dan in het volle licht. Het schrikt dieven dus zeker wel af om buitenverlichting te hebben die opvalt. Er bestaan tegenwoordig lampen die aangaan zodra ze beweging opmerken. Dit is energiezuinig, dus handig om te gebruiken. Tip: je kunt bij ons ook direct energiecontracten vergelijken (vind de voordeligste energieleverancier).

3. Om het huis heen
Een groot deel van de woningen in Nederland is onderdeel van rijtjeshuizen. In rijtjeshuizen grenzen de tuinen aan elkaar. Ook als je een schutting hebt, hoeft dit niet per se goed te werken. Wanneer de buurman zonder schutting er een kliko tegenaan zet, klimt een inbreker er zo overheen. Zo zijn er nog meer dingen die je zou kunnen controleren, voordat er ingebroken kan worden. Wanneer je op vakantie bent, is het ook een goed idee om een auto op de oprit te zetten. Dit kan een tweede auto zijn, maar ook de auto van de buren.

4. Geschikte sloten
Sommige deuren zijn al wat ouder, of juist wat minder stevig. Zo heeft een schuifpui vaak een minder goed slot dan een voordeur. Zorg ervoor dat je huis beter beschermd is, door dit soort sloten sterker te maken. Daarnaast zou je oude sloten kunnen vervangen door nieuwe sloten. Dit speelt vooral bij benedenwoningen.

5. Vakantiemaatregelen
Veel inbraken vinden plaats tijdens de zomervakantie of tijdens de kerstdagen. Mensen gaan dan familie bezoeken, dus er zijn een hele hoop huizen leeg. Ook is het in de winterperiode sneller donker, dus er kan sneller ontdekt worden of een familie thuis is of niet. In de zomervakantie zijn mensen langere perioden weg, waardoor ook sneller gezien wordt dat huizen leeg staan.Een tip om te voorkomen dat er wordt ingebroken is, om je huis in te richten alsof er net nog mensen waren en straks ook zullen zijn. Dit kan je doen door de radio aan te laten staan tijden sinterklaas, kopjes en bekers op tafel te zetten, de krant neer te leggen, lampen aan te laten. Zo schrikt het inbrekers af, doordat ze denken dat er iemand binnen is. Wat je juist niet moet doen, is waardevolle spullen in het zicht leggen. Een laptop op tafel leggen is sowieso geen goed idee.Ook kunnen de buren helpen, wanneer zij wel thuis zijn. Zodra je aangeeft wanneer je weg bent, kunnen zij een oogje in het zeil houden. Als ze gekke geluiden horen, zijn ze alerter dan wanneer ze niet weten dat je weg bent.

6. Zorg dat er lampen aan staan
Er bestaan lampen die aangaan op een bepaalde tijd. Als je dit hebt, kun je dit handig inzetten tijdens je vakantie. Stel de lampen zo in, dat er om de zoveel tijd een andere lamp aan is. Zo lijkt het nog meer of het huis bewoond is.  Zet geen bericht op sociale media, waarin staat dat je op vakantie bent. Je weet nooit zeker waar het terecht komt doordat mensen het ‘liken’ en je weet dus ook nooit wie het allemaal kan lezen. Een minder leuk bericht is een rouwadvertentie. Ook hier gaan inbrekers op af, dus zorg dat er iemand in het huis is tijdens bijvoorbeeld de rouwdienst.

7. Buurt-app
Sommige wijken in Nederland hebben een gezamenlijke groep op Whatsapp. Hier worden berichten in geplaatst als er ongure dingen gebeuren. Dit noemt men ‘buurtpreventie’. Dit kun je ook inzetten wanneer je op vakantie bent of een weekend weg bent met kerst.

8. Trucjes
Op www.politie.nl/themas/woninginbraak.html staan tips over methoden die dieven gebruiken om in te breken. Voordat je op vakantie gaat, kun je deze site even bekijken en misschien wat aan de buren doorgeven. Zo kunnen zij op extra dingen letten, naast of de plantjes nog water nodig hebben. Als er bijvoorbeeld een krijt-teken is gezet bij de voordeur, maar de buren komen altijd via de achterdeur, ben je nog niet goed beveiligd. Zodra de buren van deze methoden weten, kunnen ze hier ook nog extra op letten.

9. Alarm
Naast alle extra tips tegen inbraak, kun je ook gewoon een alarm ophangen. Dit kan natuurlijk samen met voorgaande tips. Een alarm is vaak doorgeschakeld naar de alarmcentrale. Zij bellen als eerste jouw nummer en als blijkt dat jij van niks weet, zou het zomaar inbraak kunnen zijn. Zo wordt er dus op je huis gepast, ook al ben je niet thuis. Ook sturen ze meteen politie naar het huis toe, als het een inbraak blijkt te zijn. Zeker als je een vrijstaande woning hebt is dit erg aan te raden.

10. Waardevolle aanwijzingen
Stel, je hebt net een nieuwe tv gekocht maar zet de doos even bij het afval. Die avond ga je wel bij wat vrienden een drankje drinken. Een boef ziet die doos staan en weet meteen dat jij in ieder geval één waardevol apparaat in je huis hebt staan. Je hebt hem hiermee een hint gegeven, wat dus niet zo handig is.

11. Telefoontjes
sommige dieven bellen mensen op en proberen er via een gesprek en vermomming achter te komen of je binnenkort nog weg bent. Trap hier niet in, geef nooit door via de telefoon aan een onbekende, wanneer je weg zult zijn! Dan kun je je huis er nog zo bewoond uit laten zien, maar een inbreker weet door het telefoontje al dat hij gewoon binnen kan lopen. En dan mag je hopen dat de buren het door hebben!

12. Raambeveiligingen
Verschillende maatregelen zijn toe te passen op de ramen van je huis. Je kan bijvoorbeeld inbraakpreventie strips plaatsen. Dit maakt het een dief moeilijker om het raam open te maken. Ook kun je de ramen beveiligen met inbraakpreventie hang en sluitwerk (als dit in orde is, kun je zelfs korting op je inboedelverzekering krijgen). Daarnaast kunnen rolluiken ook de nodige beveiliging veroorzaken. Ze zijn er dus niet alleen tegen het licht, maar ook tegen inbrekers. Lees hier meer over het beveiligen van je ramen: http://www.politiekeurmerk.nl/.

13. Informeer je huisgenoten
Als je een student bent dan is de kans redelijk groot dat je in een studentenhuis woont. Als je in het weekend naar huis gaat is het verstandig om je huisgenoten in te lichten. Hierdoor kunnen je huisgenoten alles een beetje in de gaten houden en is je inboedel een stuk veiliger. Hierdoor krijg je gratis een paar ogen op je spullen.

Plaats een reactie