Rustgevende slaapkamer: welk type beddengoed of dekbed is het beste?

Het landelijk wonen; voor veel mensen is dit een oprechte verademing. Na een tijd in een (te) drukke stad gewoond te hebben zie je dat personen vaak gaan verhuizen naar een landelijk gebied. Eindelijk wat meer rust, waarbij de nachtrust vaak de grootste rol speelt. Want eerlijk is eerlijk, wie slaapt er nu fijn in een drukke stad waar de gehele nacht geluiden te horen zijn (wat te voorkomen is als je de woning goed isoleert)? Het landelijk gebied is dan de perfecte oplossing. Echter is er nog een factor die een grote invloed speelt op je nachtrust, namelijk je dekbed en matras!

Welke soorten dekbedden zijn er?

Van je matras is algemeen bekend dat deze aan je wensen moet voldoen (prefereer je hard; prefereer je zacht; ligt hij niet te veel door?), maar ook je dekbed moet aansluiten bij je wensen. Zo ademt het ene materiaal beter dan het ander, zit er verschil qua gewicht in een dekbed en je hebt uiteraard verschillende types. Eén van de belangrijkste eigenschappen van een dekbed is het materiaal. Hieronder zullen we de zes belangrijkste materiaalsoorten kort met je doornemen, zodat je een betere keuze kan maken welk dekbed bij je past:

1. Dons

Dons uit een donzen dekbed is afkomstig van eend of gans, wat altijd op een diervriendelijke wijze vergaard is. Het is een zeer fijn natuurproduct, dat bekend staat om haar isolerende kracht. Daarnaast ademt dons heel goed, waardoor het niet klam aan gaat voelen. Daardoor is dons ideaal voor in de winter, maar de dunnere donzen dekbedden zijn door haar ventilerende kracht ook perfect in de zomer te gebruiken. Enige minpuntje is dat ze vaak iets prijziger zijn dan de andere materialen.

2. Wol

Ook een wollen dekbed staat bekend om de goede vochtregulatie. Daardoor is ook een wollen dekbed ideaal voor mensen die ’s nachts veel transpireren of een dekbed nogal snel klam aan vinden voelen. Wol is ideaal voor in de winter, doordat het de warmste materiaalsoort is en relatief zwaar aanvoelt.

3. Katoen

Katoen is in tegenstelling tot wol een licht materiaal. Kwalitatief is dit minder dan dons en wol, maar ook katoen heeft een goede vochtregulatie. Doordat katoen licht is en vocht goed afvoert, is dit een ideaal materiaal voor in de zomer. Zeker in combinatie met een airco is het dan tijdens de zomerperiode goed uit te houden in de woning.

4. Tencel

Tencel dekbedden zijn vooral ideaal voor mensen die de duurzaamheid van een dekbed hoog in het vaandel hebben. Tencel is een relatief nieuwe materiaalsoort, welke duurzaam wordt vervaardigd uit de eucalyptusplant. Het materiaal is zeer sterk en heeft en goede eigenschappen die met wol te vergelijken zijn.

5. Zijde

Een zijden dekbed is vaak wat duurder, maar heeft dan ook een zeer lange levensduur. Het heeft een perfecte warmteregulatie, waardoor dit dekbed niet snel als te warm aan zal voelen. Hierdoor is een dekbed van deze materiaalsoort perfect voor in de zomer.

6. Synthetisch

Synthetische dekbedden vallen in de meest goedkope prijsklasse. Deze materiaalsoort is ideaal voor mensen met huisstofmijtallergie, maar is qua kwaliteit en ventilatie iets minder dan de natuurlijke materialen. Wanneer je snel last hebt van een te klam dekbed, kan je beter voor een dekbed van natuurlijke stoffen kiezen.

Samenvatting dekbed types

Wanneer je met deze kennis over materiaalsoorten van dekbedden en dekbed kiest wat beter bij je slaapgewoontes past, zal je al snel merken dat je nachtrust een stuk beter wordt. Op basis van je persoonlijke wensen en budget kies je een geschikt type dekbed. Dit kan dus per persoon flink verschillen. Hou je van warm slapen? Wil je verkoeling? Heb je een topper? Wil je een 4-seizoenen dekbed of apart beddengoed voor de zomer en winter? Laat je goed adviseren door het bezoeken van bijvoorbeeld een speciaalzaak. Tip: bekijk ook de test van de consumentenbond.

Plaats een reactie