Hoe moet ik platte daken onderhouden?

Platte daken zijn dankzij de hedendaagse technieken evenwaardig te noemen aan hellende daken, maar toch blijft een jaarlijkse onderhoudsbeurt een absolute aanrader om de levensduur van het geheel aanzienlijk te verlengen. Vooral iets oudere daken zullen na enige tijd een aantal kleine beschadigingen gaan vertonen, maar ook de moderne platte daken zullen sterk gebaat zijn met een regelmatige controle. Populaire woningtypes met een plat dak zijn o.a. bungalows & recreatiewoningen.

Schoonmaken van het platte dak

Een eerste taak is het verwijderen van bladeren en takken die bij veelvuldige aanwezigheid problemen kunnen opleveren voor de afvoer van regenwater. Door een verstopte afwatering kan het water namelijk niet optimaal afgevoerd worden, waardoor er steeds een plas water op het dak blijft. Bij het minste scheurtje of gaatje, kan dit serieuze vochtproblemen tot gevolg hebben. Vooral daken in bos- of schaduwrijke gebieden hebben al eens last van mos- en algenvorming. Mos op het dak is een normaal fenomeen dat niet echt schadelijke gevolgen heeft, maar toch is het vanuit esthetisch oogpunt aan te raden om het aanwezige mos tijdig te verwijderen. Bovendien kan men dan de toestand van het dak beter controleren. Mos verwijderen kan met een harde borstel, een hogedrukreiniger of in geval van hardnekkige mosgroei, een antimos product. Als het plat dak eenmaal verlost is van vuil en mos, kan men heel eenvoudig het dak controleren op barsten, scheuren en blazen. Bij de hedendaagse platte daken zijn deze problemen een rariteit, het zijn dan ook vooral de oudere daken die hiermee te kampen hebben. Als er een beschadiging vastgesteld wordt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk op te lossen (zeker wanneer dit is geconstateerd in een bouwkundig rapport voor de verkoop van de woning).

Vochtproblemen onder het dak

Blazen die in de roofing ontstaan getuigen van een gebrekkige plaatsingstechniek. Als er bij het plaatsen lucht of waterdamp ingesloten wordt, kan dit onder invloed van zonnewarmte resulteren in het uitzetten van de roofing, waardoor een blaas ontstaat. Gelukkig is dit probleem snel en vrij eenvoudig op te lossen door de blaas open te snijden en het aanwezige vocht te laten drogen. Een speciale reparatiepasta met een elastisch weefsel als versteviging volstaat om de opening weer te dichten.

Dakopbouw van platte daken isoleren en beschermen

Een leek die niet zozeer bekend is met de dakopbouw van platte daken, laat deze handeling best over aan een vakman om de problemen niet te verergeren. Bij het opensnijden van de blaas kan men namelijk onderliggende lagen raken, maar ook het uitkiezen van de juiste reparatiepasta voor de betreffende dakdichting is niet zo eenvoudig. Scheurtjes en barsten in de roofing kunnen eveneens het gevolg zijn van een gebrekkige plaatsing, hoewel ook de weersomstandigheden dit probleem kunnen veroorzaken. Om het verder scheuren onder invloed van de wind te voorkomen, is het belangrijk om de barsten zo snel mogelijk te dichten (ook voor goede isolerende werking). De herstellingswerken gebeuren aan de hand van een primer en een bitumencoating. Barsten aan de muurovergangen kunnen dan weer weggewerkt worden door middel van speciale afdichtingstapes. Om te voorkomen dat het probleem na verloop van tijd weer opduikt, is het aan te raden om een schutlaag op het dak aan te brengen. Zeker bij oudere daken kunnen tegels, verven of zelfs grind een optimale bescherming bieden tegen de weersinvloeden. Ernstige scheuren, gaten of barsten vereisen vakmanschap van een gespecialiseerde firma, die zal bepalen of een herstelling dan wel een volledig nieuwe roofing aangewezen is.

Plaats een reactie