Tips om te besparen op de verwarming

Nu de koude winter met rasse schreden nadert beginnen verwarmingsketels weer op volle toeren te draaien. Omdat we hierdoor ’s winters veel meer energie verbruiken dan in de zomer zal ook je energiefactuur wat hoger liggen in deze periode. Want raar maar waar: het grootste deel van de energie in je woning gaat naar de verwarming ervan. Gelukkig kan je altijd wat besparen op deze kosten en is het niet nodig om je gewoontes hiervoor drastisch aan te passen. In dit artikel geven we je dan ook alvast enkele handige tips om energie te besparen op je verwarming.

Energie besparen begint bij je verwarmingsketel
Wil je energie besparen op je verwarming, dan kan je best beginnen bij je verwarmingsketel. Een ketel die ouder is dan 15 jaar zal namelijk niet voldoen aan de huidige normen en zal ook veel minder energiebesparend zijn dan een moderne verwarmingsketel. Heb je dus nog een oude ketel, dan doe je er goed aan om deze te vervangen. Je zal onmiddellijk merken dat je op die manier al heel wat energie kan besparen. Daarnaast is ook een tijdig onderhoud van je verwarmingsketel een hele hulp! Een vuile ketel of schoorsteen heeft immers een lager rendement.

Ook de thermostaat kan je helpen om energie te besparen
Heb je een nieuwe, energiebesparende verwarmingsketel, dan zijn er nog een aantal tips die je in acht kan nemen om energie te besparen op je verwarming. Denk bijvoorbeeld maar aan je thermostaat: als je deze slechts één graadje lager zet dan zal je al heel wat besparen op je brandstofverbruik. Onthoud eveneens dat je je verwarming ’s nachts nooit volledig mag afzetten: het is beter om deze constant te laten draaien rond de 15-16°. Dit verbruikt namelijk minder energie dan wanneer je ’s ochtends je woning terug op temperatuur zou moeten krijgen. Voorts helpt het als je de verwarming ongeveer een uurtje voor het slapengaan al lager zet. Er blijft namelijk toch nog genoeg warmte in je woning hangen zodat je daar niets van merkt.

Slimme thermostaat
Om je een handje te helpen kan het trouwens interessant zijn om een klokthermostaat te installeren. Zo hoef je niet altijd zelf aan de bovenstaande puntjes te denken maar gebeurt dit alles automatisch op de ingestelde uren. In ruimtes die je niet of weinig gebruikt, stel je ten slotte best een lage temperatuur in. Zo blijft de kamer vorstvrij maar kan je toch energie besparen. Let wel op dat de deuren naar deze kamers niet blijven openstaan!

Zorg ervoor dat je radiatoren hun werk kunnen doen
Gebruik je radiatoren voor de verwarming van je woning, let er dan op dat je hier niet te veel dingen op of voor plaatst. Een radiator is immers de bron van warmte en deze mag je niet zomaar blokkeren met kasten, zetels, handdoeken of iets anders. Je kan trouwens ook radiatorfolie achter een radiator plaatsen, welke de warmte terug in je woning reflecteert zodat ze niet in de muur kan trekken. Bovendien is het onderhoud van je radiatoren heel belangrijk: je moet ze één keer per jaar ontluchten, maar ook door ze regelmatig te stofzuigen of af te stoffen zal het rendement verhogen en kan je energie besparen. Omdat het niet in elke kamer even warm hoeft te zijn kan je ten slotte ook thermostaatkranen op je radiatoren plaatsen. Op die manier kan je per kamer de temperatuur apart regelen en hoeft je verwarming bijvoorbeeld niet even hard te warmen in de slaapkamer als in de badkamer. Eventueel kun je lokaal ook werken met infraroodpanelen.

Isolatie op alle mogelijke manieren
Het is geen verrassing: ook isolatie behoort tot onze tips om energie te besparen op verwarming. Dit geldt trouwens niet alleen voor muurisolatie en dergelijke, maar ook voor alle andere mogelijke manieren waarop je kan isoleren. Zo doe je er goed aan om de leidingen van de verwarming te isoleren in ruimtes die niet verwarmd worden (zoals de garage en de kelder), en kan je ook energie besparen door kieren en spleten onder buitendeuren af te sluiten met een tochtstrip.

Heb je trouwens gordijnen, overgordijnen of rolluiken? Dan helpt het ook om deze ’s avonds te sluiten. Dit zal geen wereld van verschil betekenen, maar alle beetjes helpen. Bovendien is dit zeker een handige tip voor woningen die nog enkel glas hebben. Let er wel op dat je de rolluiken of gordijnen overdag niet sluit, want da’s immers het moment waarop zonnewarmte naar binnen kan komen (en deze is in de winter meer dan welkom!). Zorg er ten slotte voor dat je ramen en deuren nooit zomaar laat openstaan. Wil je je kamer bijvoorbeeld verluchten, dan doe je dit beter vijf minuutjes met de verwarming uit dan de hele dag lang met de verwarming aan. Let ook goed op de ventilatie in de woning. Mechanische ventilatie kan bijdragen aan een goed leefklimaat en optimale luchtkwaliteit.

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn
Nu je verwarmingsketel mag beginnen aan de zwaarste periode van het jaar is het tegelijkertijd belangrijk om ook wat extra te letten op je energieverbruik. Om ervoor te zorgen dat je geen torenhoge rekeningen in je brievenbus krijgt zijn er gelukkig een aantal handige tips die je kunnen helpen om energie te besparen op je verwarming. Zo kan je een oude verwarmingsketel maar beter op pensioen sturen, kan een juiste regeling van je thermostaat ervoor zorgen dat je bijna ongemerkt energie gaat besparen, is een optimaal gebruik van je radiatoren erg belangrijk én is isoleren een goede zaak op elke mogelijke manier. Wil jij dus graag wat energie besparen thuis, probeer dan zeker onze tips eens uit.

Plaats een reactie