Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is een hypotheek, die uiteindelijk (deels) wordt afgelost met de uitkering uit een kapitaalverzekering. Uw maandlast bestaat dan ook uit rente en een premie voor de beleggingsverzekering. De premies die u inlegt worden bij deze hypotheekvorm voor uw rekening en risico belegd, dit betekent dat uw eindkapitaal niet gegarandeerd is. Een deel van de ingelegde premies wordt ook gebruikt om uw overlijdensrisicoverzekering van te betalen.

Let op: beleggingshypotheken kan je niet meer afsluiten
Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om een beleggingshypotheek af te sluiten.

Bruto maandlasten

De bruto maandlasten bij een beleggingshypotheek bestaan uit rente en premie. Het rentedeel blijft gedurende de looptijd gelijk (afhankelijk van de gekozen rentevastperiode), omdat er niet wordt afgelost. Hierdoor kunt u ook bij deze hypotheekvorm van maximaal fiscaal voordeel profiteren. Tip: bekijk ook zeker eens de informatie over de levenhypotheek.

Wanneer is een beleggingshypotheek aantrekkelijk?

  • Een beleggingshypotheek is aantrekkelijk als u een hoger rendement wilt dan nodig is voor de aflossing van uw hypotheek. Dit risicovolle product is dan ook niet meer af te sluiten sinds 2013.

Wat zijn de voordelen van een beleggingshypotheek?

  • U kunt zelf bepalen hoe uw premies worden belegd;
  • Bruto- en nettolasten blijven gelijk (bij een constante hypotheekrente);
  • Wanneer u goede beleggingsresultaten heeft, kunt u extra geld overhouden naast het bedrag dat nodig is om uw hypotheek af te lossen.
  • let op: beleggingshypotheken worden niet meer uitgegeven door banken!

Wat zijn de nadelen van een beleggingshypotheek?

  • U heeft geen garantie dat aan het einde van de looptijd de hypotheek kan worden afgelost, waardoor u blijft zitten met een restschuld.