Appartement

Wordt jij enthousiast als je denkt aan een nieuw appartement? Misschien ga je wel je eerste woning kopen of verhuizen naar een andere plek? De keuze voor een klein of lekker ruim appartement kan dan ingewikkeld zijn omdat het aanbod heel snel wisselt. Het grote voordeel van dit woningtype is dat je beperkte energiekosten en onderhoud hebt. Vaak wordt dit gezamenlijk opgepakt voor een Vereniging van Eigenaars (VvE) of verhurende instantie. Op deze pagina tonen we het actuele aanbod koop-appartementen in mei 2024 in Nederland en bieden we aanvullende informatie over dit type huis.

  • Vaak zijn appartementen gelegen/verdeeld op verschillende verdiepingen.
  • Ze hebben doorgaans een balkon maar geen eigen tuin (soms een gedeelde tuin).
  • Veel appartementen in Nederland zijn huur, maar er zijn ook steeds meer koopmogelijkheden. 
  • Een gemiddeld appartement is zo’n 70 m2 groot (alle ruimtes bij elkaar opgeteld). 
  • Vaak zijn er rondom het pand parkeerplaatsen of privé-parkeergelegenheden geregeld. 
  • Het energieverbruik is gemiddeld 700 m3 gas (Nibud).

Appartementen te koop in mei 2024

Zie jij jezelf wel wonen in een appartement? Bekijk dan hieronder de actuele voorraad beschikbare huizen in Nederland. Eventueel kun je ook filteren op locatie en andere eisen. De nieuwere appartementen zijn doorgaans voorzien van goede isolatie en duurzaam energielabel wat een effect heeft op het leefklimaat en verkoopprijs. Hou je van klussen? Dan kun je natuurlijk ook een opknappertje kopen. Als je gaat bezichtigen krijg je een goed beeld van het gebouw (flat of gedeeld pand) en de omgeving.

Bekijk het aanbod op funda

Eigenschappen van een studio in een flat

Wil jij graag een eigen studio kopen in een flat? Dat snappen we goed. Vaak is de ligging heel centraal in de stad. Je bent dan zo in het centrum. Er zijn ook veel woonwijken waar flatgebouwen worden geplaatst om veel mensen op een bepaalde plek een woning te bieden. Naast de voordelige woningen worden er ook veel luxe appartementen gebouwd. Soms zelfs met een extra verdieping (tweede slaapkamer of woonkamer met keuken. Hieronder kun je meer informatie en eigenschappen vinden van een maisonnette.

Type woningAppartement
Gemiddeld woonoppervlakte70 m2
Gemiddelde oppervlakte balkon6 m2
Gemiddelde prijs€315.000
Aantal woningen te koopcirca 4.500
Gemiddelde WOZ-waarde€296.000
Eigenschappen rijtjeshuis

Het energieverbruik van een appartement

Als jij in een studio woont in een flat dan heb je vaak maar beperkte energiekosten. Soms betaal je een vast bedrag en soms op basis van verbruik. Het scheelt nogal op je een tussengelegen studio hebt of een maisonnette op de hoek. Hoe meer wind, hoe kouder de woning vaak is. Doorgaans beschik je bij dit type woning over een CV-ketel en mechanische ventilatie. Veel oudere appartementen worden gerenoveerd en opgeknapt met betere isolatie. Bekijk ook de eigenschappen van een volledig vrije woning of een halfvrijstaand huis

Gemiddeld gasverbruik700 m3
Gemiddeld stroomverbruik1.610 kWh kWH
Gemiddelde energierekening€97,50 per maand
Gemiddeld energielabelEnergielabel D
Wat is een appartement?

Een appartement is vaak een studio of flatwoning gelegen in een grote gebouw met meerdere huurders of eigenaren. Doorgaans is er een centrale toegangshal en trappenhuis met lift. De meeste appartementen beschikken over 1 of 2 slaapkamers, een woonkamer en keuken. Soms ook een balkon.

Wat is het voordeel van een nieuwe studio?

Je kunt heel ontspannen wonen in een eigen nieuwbouw appartement. Alles is af en ingericht en je kan jaren lang onderhoudsvrij leven. Ook bestaand flatwoningen die te koop staan kunnen heel geschikt zijn. Omdat het vloeroppervlak beperkt is hoef je niet heel erg veel te klussen.

Wat betaal je voor een appartement in Nederland?

Als jij zoekt naar een nieuw koopappartement betaal je tussen de €295.000 en €335.000 in Nederland. Het gemiddelde ligt rond de €315.000. De WOZ-waarde bij deze woningen ligt uiteraard iets lager dan de marktconforme prijs. Houdt rekening met zo’n €296.000. Elke gemeente heeft zijn eigen rekenmethodes.

Wat is het gemiddelde woonoppervlak van een flat-appartement?

Een appartement in Nederland heeft een gemiddeld vloeroppervlak 70 m2 (los van het eventueel aanwezige balkon). Daarbij komt dat er vaak ook nog een opberghok of garagebox bij het appartement hoort. Deze bevinden zich vaak op de begane grond.