Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is voor veel mensen de droom. Een groot huis waar je helemaal om heen kunt lopen met een grote tuin en enorm veel ruimte. In een vrijstaande woning geniet je van optimale vrijheid en heb je veen privacy. Je hebt ook minder geluidsoverlast van eventuele buren. Soms is het mogelijk om zelf jouw droomhuis te bouwen op een kavel. Je kunt het dan helemaal inrichten zoals jij het graag ziet. Je kunt natuurlijk ook een bestaande vrije woning kopen. Op deze pagina vind je veel informatie en blader je door het aanbod met vrijstaande woningen in Nederland in mei 2024.

  • Een vrijstaande woning is een huis die geheel los staat van andere huizen en objecten
  • Je geniet van veel privacy en ruimte om je huis. Daarnaast heb je minder last van geluidsoverlast
  • De vrijstaande woningen zijn ook van binnen een stuk ruimer dan hoekwoningen of 2-kappers. 
  • Heb je een kavel gekocht? Dan heb je veel vrijheid als het gaat om ontwerp en indeling 
  • Het woonoppervlak ligt sterk aan de indeling en kavel, maar is gemiddeld zo’n 180 m2.
  • Let op dat de energiekosten hoger zijn dan andere woningen. Gemiddeld verbruik je zo’n 2.000 m3 gas per jaar om de woning te verwarmen. 

Vrijstaande woningen te koop in mei 2024

Benieuwd welke vrijstaande woningen te koop staan? Hieronder bekijk je het actuele woningaanbod met vrijstaande huizen in mei 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op woonplaats, bouwjaar, woonoppervlak, perceeloppervlakte of bijvoorbeeld energielabel. Op die manier vind je snel en gemakkelijk een geschikte vrijstaande woning die past bij jouw wensen. 

Bekijk het aanbod op funda

Eigenschappen van een vrijstaand huis

Een vrijstaand huis is vaak een soort einddoel. Nadat je in een kamer, tussen,- hoek-, of 2-onder-1 kap woning hebt gewoond kan het mooi zijn om door te stromen naar een halfvrijstaande of volledig vrijstaand huis. Je hebt dan echt een huis waar je om heen kunt lopen met veel ruimte en maximale privacy. Daarnaast geniet je ook in huis van een ontzettend grote ruimte met voldoende slaapkamers, hobbykamers en een grote garage. 

Type woningVrijstaand
Gemiddeld woonoppervlakte180 m2
Gemiddelde oppervlakte achtertuin135 m2
Gemiddelde prijs€510.000
Aantal woningen te koopcirca 7.000
Gemiddelde WOZ-waarde€455.000
Eigenschappen van vrijstaande woning

Het energieverbruik van een vrijstaande woning

Logischerwijs verbruikt een vrijstaande woning meer energie dan bijvoorbeeld een rijwoning. Dit komt simpelweg omdat de te verwarmen ruimte een stuk groter is. Zeker wanneer er weinig gedaan is aan isolatie dan kunnen de stookkosten flink oplopen. Nieuwbouwwoningen gebruiken gelukkig een stuk minder gas. Moderne vrijstaande woningen hebben bijvoorbeeld een warmtepomp met zonnepanelen en eventueel een zonneboiler. Op die manier gaan de maandelijkse energiekosten fors omlaag

Gemiddeld gasverbruik2.000 m3
Gemiddeld stroomverbruik4.200 kWH (bij 4 personen)
Gemiddelde energierekening€185,00 per maand
Gemiddeld energielabelEnergielabel D
Wat is een vrijstaande woning?

Een vrijstaande woning is een huis die helemaal los staat van andere huizen en objecten. Je kunt dus altijd een rondje om je eigen huis heen lopen.

Wat zijn de voordelen van dit type woning?

Je geniet van veel privacy en veel ruimte in en rondom de woning. Daarnaast heb je minder geluidsoverlast van de buren. Vaak beschikt een vrijstaande woning ook over een grote tuin.

Wat kost een vrijstaand huis?

Een vrijstaand huis in Nederland kost ruim €500.000. De exacte kosten hangen af van bouwjaar, woonplaats en afwerking. Een nieuwbouw vrijstaand huis kan je laten bouwen vanaf €200.000 (exclusief grond).

Wat is het gemiddelde woonoppervlak van een tussenwoning?

Het gemiddelde woonoppervlak ligt op zo’n 180 m2. Dat is een forse ruimte voor een ruime keuken, woonkamer, badkamer en 4 slaapkamers en eventueel een hobbyruimte. Daarnaast heb je vaak een garage waar je fietsen e.d. kunt stallen.