Laagbouw woning

Een laagbouw woning is een woning met 1 bouwlaag en een kap. Let op: dit wil niet zeggen dat laagbouw ook maar 1 verdieping heeft. Dit type woning beschikt standaard over een eerste verdieping en over een zolder. Doordat het dak al veel lager begint heb je te maken met schuine wanden op de eerste verdieping. Dit zorgt ervoor dat je minder ruimte hebt dan een hoogbouw woning. Aan de andere kant geeft laagbouw wel veel sfeer en karakter. In sommige nieuwbouwplannen is het zelfs verplicht om een landelijke uitstraling van een wijk of straat te behouden. 

  • Bij laagbouw is er 1 bouwlaag met een kap. 
  • We spreken van laagbouw als de goothoogte ongeveer 3 meter van de grond af zit
  • Nadeel is dat je minder ruimte hebt op de bovenste verdiepingen 
  • Voordeel is dat het meer sfeer en karakter aan de woning geeft, je ziet het ook vaak terug bij jaren-30 huizen. 
  • Laagbouw is vaak iets duurder dan hoogbouw
  • In geval van nieuwbouw stelt de gemeente laagbouw soms verplicht, of is het juist niet toegestaan

Laagbouw woningen te koop in juni 2024

Vind jij het belangrijk dat jouw woning een sfeervolle en karakteristieke uitstraling heeft? Dan is laagbouw misschien wel hetgeen waar je naar op zoek bent. Hieronder vind je het actuele woningaanbod. Gebruik de filters om direct de beschikbare laagbouw-woningen in jouw gemeente of toekomstige woonplaats te doorzoeken. 

Bekijk het aanbod op funda

Eigenschappen van een rijwoning

Kenmerkend aan laagbouw is dat de dakgoot slechts zo’n 3 meter vanaf de grond zit. Het dak begint dus al heel laag. Dit oogt van de buitenkant sfeervol. Sommige mensen vinden ook de schuine kanten op een slaapkamer gezellig ogen. Dit gaat echter wel ten koste van wooninhoud en ruimte. Het is dus ook vooral een afweging die je moet maken of je gaat voor sfeer en karakter of meer voor praktisch en juist veel woninginhoud wenst. 

Voordelen en nadelen

De voordelen van laagbouw zijn inmiddels besproken. Laagbouw geeft sfeer, ziet er gezellig uit, zowel van binnen als van de buitenkant. Het nadeel is dat je minder woonruimte hebt. Omdat het dak al eerder begint heb je op de eerste etage al te maken met schuine wanden. Dit in tegenstelling tot hoogbouw waar je meer woonoppervlakte geniet. 

Wat is laagbouw?

Laagbouw betekent dat de woning 1 woonlaag heeft met een kap. Dit wil niet zeggen dat er geen zolder is. Veel laagbouw woningen hebben wel degelijk een volwaardige zolderverdieping.

Wat is het voordeel van een laagbouw?

Het belangrijkste voordeel is dat laagbouw gezellig en karakteristiek oogt. Ook vinden mensen schuine wanden op slaapkamers sfeervol.

Zijn er ook nadelen?

Ja, het nadeel is dat je minder woninginhoud hebt. De kamers op de eerste verdieping hebben al schuine wanden waardoor je minder ruimte hebt t.o.v. hoogbouw.

Is laagbouw duurder dan hoogbouw?

Vaak is laagbouw iets duurder dan hoogbouw. Vergelijk de daken maar met elkaar. Bij laagbouw heb je meer materialen nodig, alleen al het aantal dakpannen verschilt enorm.