Landelijke woning

Veel mensen in de de grotere steden zoals Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht dromen van landelijk wonen. Misschien woon jij al wel op het platteland en wil je verhuizen naar een andere woning? Door het gebrek aan ruimte in de steden heeft landelijk wonen steeds meer de voorkeur. In de buurt van de grote steden is landelijk wonen echter zo goed als onbetaalbaar. Gelukkig zijn er heel veel regio’s waar voldoende landelijk gelegen huizen te koop staan. Op deze pagina vertellen we er alles over. 

  • Altijd een mooi uitzicht door de landelijke omgeving.
  • Vaak wat afgelegen en verder weg van de voorzieningen.
  • Als modelwoning eigenlijk over nieuw te bouwen (ook in de stad).
  • Doorgaans veel ruimte in en rondom het huis. 

Landelijke huizen te koop in mei 2024

Dorpjes en stadjes in regio’s als Groningen, Friesland, Maastricht, Overijssel, Zeeland en Drenthe bieden nog steeds het landelijk wonen aan voor zeer betaalbare prijzen. In de Randstad hebben ze een deel van deze regio gereserveerd om de natuur zijn gang te laten gaan en om landelijk wonen toch voor diverse mensen ook binnen deze regio mogelijk te maken (o.a. het Groene Hart). Omdat er meer mensen zijn die landelijk willen wonen dan dat er huizen zijn in het Groene Hart zijn deze prijzen momenteel nog behoorlijk hoog en slechts betaalbaar voor een aantal mensen. Hieronder bieden we een actuele overzicht van de landelijk huizen in Nederland. Vaak vrijstaand, met een mooi uitzicht en gelegen in een rustig gebied met veel natuur.

Bekijk het aanbod op funda

Karakteristiek landelijk wonen

Waar is landelijk wonen dan nog wel betaalbaar? Zoals hierboven al staat is er nog genoeg ruimte om landelijk te wonen in de buurt van grote steden als, Zwolle, Assen, Maastricht, Groningen, Apeldoorn, Nijmegen en Leeuwarden. Deze plaatsen laten ook al gelijk veel van de regio’s zien waar landelijk wonen nog mogelijk en betaalbaar is. Ook in authentieke wijken met jaren-30 woningen. Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Limburg en Zeeland zijn echt de provincies waar u nog buitenkansjes kan vinden om rustig te wonen en op uw gemak een vervallen betaalbaar boerderijtje om kan bouwen tot een prachtig landelijk huis.

Het energieverbruik van een landelijk gelegen woning

Online thuis werken biedt echter steeds meer mogelijkheden om ook als niet gefortuneerd medewerker van een bedrijf landelijk te gaan wonen. Vooral als u zelf handig bent in het opknappen van een woning kunt u nog steeds landelijk wonen voor een betaalbare prijs. Mits uw werkgever natuurlijk instemt met thuiswerken of mits u bereid bent om een langere tijd naar uw werk te reizen. Dit laatste wordt milieutechnisch en met de huidige brandstofprijzen echter afgeraden. Het zou namelijk erg raar zijn om landelijk wonen te gaan proberen en vervolgens het milieu te gaan vervuilen door dagelijks 150 kilometer naar uw werk te moeten rijden. Een landelijke woning is vaak bestaande bouw (soms ook nieuwbouw). Dit betekend dat ze wat minder energiezuinig zijn dan een nieuwe stadswoning. Vaak heb je ook meer weersinvloeden (zoals harder wind) in de buitengebieden. Bekijk ook het aanbod met woonboten in de buurt

Nieuwbouw in landelijke stijl
Een nieuwbouwwoning heeft geen erfenis uit het verleden. Smaak en stijl van vorige bewoners spelen geen rol en zijn nergens aan af te lezen, simpelweg omdat er geen vorige bewoners waren. Als eerste bewoner bepaalt u helemaal zelf de toekomst en de ambiance van uw woning.

  • Geen verrassingen: Nieuwbouw voorkomt onaangename verrassingen. Alles is nieuw en ongebruikt. Dat scheelt.
  • Financieel voordeel: Een nieuw huis koopt u vrij op naam. U hoeft dus geen overdrachtsbelasting te betalen. Ook makelaarskosten en taxatiekosten zijn bij nieuwbouw niet aan de orde.
  • Energiebesparing: Nieuwbouwwoningen zijn beter geïsoleerd, energiezuiniger en standaard voorzien van een CO2 gestuurde mechanische ventilatie. Deze en andere voorzieningen leiden tot een flinke besparing in de energielasten, wat natuurlijk goed is voor het milieu.
  • Vloerverwarming: De grondgebonden woningen worden op de begane grond en op de eerste verdieping standaard uitgerust met vloerverwarming. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in huis en daardoor voor een aangenaam klimaat, bij koud én bij warm weer. Radiatoren zijn bij vloerverwarming niet nodig, waardoor u de ruimte in huis optimaal kunt benutten. Bovendien is deze vorm van verwarmen gunstig voor mensen met allergieën en astma, omdat er minder sprake is van stofverplaatsing.
  • Sfeer binnen en buiten: U bepaalt zelf hoe u de woning gaat inrichten en gebruiken, maar ook de tuin kunt u geheel naar eigen inzicht aanleggen.

Huis inrichten met landelijke stijl

Heeft u zin om bijvoorbeeld uw woonkamer opnieuw in te richten. Begin dan met het maken van een goed doordacht plan. Het is erg handig om een moodboard (collage) te maken met staaltjes van alle kleuren en materialen die u wilt gaan combineren. Houdt ook rekening met meubels die u wilt hergebruiken. Maak een tekening op schaal van de ruimte die u wilt herinrichten. Knip modellen op schaal van de meubels die u in deze ruimte wilt plaatsen. U kunt ze dan op de tekening heen en weer schuiven voor een goed overzicht. Durf te combineren. In de bladen staan altijd de nieuwste trends en snufjes maar het is juist een uitdaging om je interieur een persoonlijke uitstraling te geven. Een uitstraling die bij je past en waar je je prettig in voelt.

Wat is een landelijke woning?

Een landelijk huis is een huis dat vaak op een vrije en afgelegen plek gelegen is. Doorgaans gaat het om vrijstaande huizen of 2 onder 1 kap woningen met een vrij uitzicht. Meestal zijn ze te vinden in dorpen en wijken aan de rand van de grotere steden.