Levensloopbestendige woning kopen

De levensloopbestendige woning is erg populaire in Nederland. Dat heeft alles te maken met de toenemende vergrijzing en daardoor de toenemende vraag naar woningen waar je in alle comfort ouder kunt worden. Op deze pagina lees je uitgebreide informatie over wat zo’n levensloopbestendig huis nu precies inhoudt en vind je het actuele aanbod met woningen die te koop staan in april 2024.

  • Een levensloopbestendige woning is een woning die dusdanig gebouwd is dat je hier in elke levensfase kunt wonen
  • Dus ook als je in de toekomst zorg nodig hebt of wanneer je slecht ter been bent
  • Je kunt de huidige woning omtoveren naar een levensloopbestendig huis door enkele verbouwingen en aanpassingen
  • Het alternatief is natuurlijk het kopen van een nieuwbouw- of bestaande woning
  • We zien steeds meer nieuwbouwprojecten waar op voorhand al nagedacht wordt over het feit dat mensen hier hun leven lang willen blijven wonen.

Actueel woningaanbod levensbestendig april 2024

Een levensbestendig huis is zo aangepast of gebouwd dat je er als bewoner je hele leven zou kunnen blijven wonen. Soms is het een specifieke benedenwoning (en juist geen bovenwoning). Je kunt dan denken aan een woning met verlaagde drempels, een inloopdouche, de slaapkamer en badkamer op begane grond (of mogelijkheid hiertoe), traplift, beugels, een aangepaste keuken en badkamer, speciale antislipvloer, ringleiding, brede gangen en deuren waar een rolstoel of scootmobiel doorheen kan, enzovoort. Hieronder tref je het actuele woningaanbod met levensbestendige huizen van april 2024.

Bekijk het aanbod op funda

Woningaanpassingen groot en klein

Aanpassingen aan de woning kunnen eenvoudige handigheidjes zijn, maar soms zijn grote verbouwingen nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een antislipmat tegenover uw hele badkamer verbouwen op basis van het WoonKeur Bestaande Bouw. Kleine en grote hulpmiddelen en aanpassingen dragen bij aan een levensloopbestendige woning. Daarin kunt u comfortabel thuis blijven wonen.

Tip: Noteer de ongemakken
Het is belangrijk dat u aandacht besteedt aan het bepalen van uw woonwensen. Loop eens rustig door uw huis en sta stil bij de problemen die u thuis ervaart. Waar ziet u problemen voor de toekomst? Dit is lastig, omdat u uw woning dagelijks gebruikt en aan ongemakkelijke dingen gewend bent. Neem er dan ook de tijd voor! Bedenk wat u allemaal graag doet of zou willen doen. Het is handig om in huis een schriftje neer te leggen waarin u de problemen opschrijft. Op deze manier kunt u inzichtelijk maken waaraan u behoefte heeft. Welke behoeften zijn urgent?

Woonkeur

Zowel bij nieuwbouw als verbouwingen in bestaande bouw is het belangrijk dat u bouwt volgens eisen waardoor u nu en in de toekomst op een veilige en comfortabele wijze in uw huis kan wonen. Wanneer u bouwt op basis van de eisen van WoonKeur voldoet u hier aan. WoonKeur is namelijk hét certificaat voor nieuwbouw en bestaande bouw. Voor beide typen woningen is er een apart keurmerk. WoonKeur is het resultaat van de samenwerking tussen:

Het certificaat wordt afgegeven aan woningen met voldoende woontechnische kwaliteit: een woning met WoonKeur kent een hoog niveau aan gebruikskwaliteit, inbraakveiligheid en sociale veiligheid, toegankelijkheid en flexibiliteit en aanpasbaarheid.

Waar moet ik op letten bij entree en trap?

De entree en de trap worden vaak, zonder nadenken en snel belopen. Toch zijn zij niet altijd de ruimten waarin comfort voorop staat. Is de entree van uw woning bijvoorbeeld goed toegankelijk en is er sprake van voldoende licht? Drempels en weinig licht kunnen beide een gevaarlijke situatie opleveren. Ook is het nemen van de trap op latere leeftijd het eerste waar mensen problemen mee krijgen. Een robuuste trap met stevige leuningen aan weerszijden op de goede hoogte en bekleding die grip geeft, bevorderen het comfort en de veiligheid.

Welke aanpassingen zijn nodig in badkamer en toilet?

De badkamer en het toilet zijn ruimtes waarin veel mensen naast persoonlijke verzorging ook comfort zoeken. Maar wist u dat badkamer en toilet ook gevaarlijke ruimtes zijn in uw woning? En dat hier jaarlijks veel ongelukken plaatsvinden? Het in en uit bad of douche stappen is altijd gevaarlijk doordat deze glad worden door water en zeep. U kunt uitglijden op een gladde vloer. Een veilige badkamer en toilet dat naar wens is, zijn verbeteringen van uw wooncomfort.

Waar moet ik aan denken bij de slaapkamer?

Een mens brengt bijna een derde deel van zijn leven slapend door. Het is daarom niet vreemd dat de slaapkamer een van de meest bezochte ruimtes in huis is. Comfort is dan ook belangrijk. Uitgangspunt voor een goede slaapkamer is een comfortabel bed en de ruimte er omheen. Hierbij gaat het niet alleen om het slaapcomfort, maar ook om het gemak waarmee u in en uit bed stapt. Ook de verdere ruimte is erg belangrijk. Heeft u bijvoorbeeld goede en makkelijk bedienbare verlichting? Nachtelijk toiletbezoek is gevaarlijk, omdat u slaperig uw bed uitgaat. Maar met onvoldoende of slecht bereikbare verlichting is het gevaar nog groter.

Welke woningaanpassingen voor de keuken?

De keuken is eigenlijk een werkplaats. Het is een ruimte waarin veel gebeurt en niet alles binnen handbereik staat. Daardoor is het ook een ruimte met veiligheidsrisico’s. In een comfortabele keuken worden deze risico’s beperkt en is het werken zo eenvoudig mogelijk. Het is van belang dat alles wat u (vaak) gebruikt gemakkelijk te bereiken is. Heeft u uw dagelijkse servies op ooghoogte? Hoeft u geen ongemakkelijke houding aan nemen om het te pakken? Er bestaan verschillende slimme apparaten die u het werken in de keuken eenvoudiger maken. Zo kan een vaatwasmachine, waterkoker en keukenmachine u tijd en energie besparen.

Hoe maak ik de tuin levensloopbestendig?

De tuin is voor veel mensen een plek om lekker comfortabel te ontspannen. Toch kan een tuin ook lastig zijn. Wanneer u bijvoorbeeld een tuin heeft met veel gras, struiken en bomen dan kost dit veel onderhoud. Uiteraard kan een hovenier dit voor u doen, maar niet iedereen kan of wil dit betalen. Ook kunnen trapjes, drempels en smalle paadjes er voor zorgen dat uw tuin op latere leeftijd moeilijker toegankelijk wordt.

Aan welke ruimtes moet ik nog meer denken?

In huis zijn nog meer aanpassingen mogelijk die het comfortabeler maken. Zo kunt u zich eens afvragen of u in alle ruimtes in huis genoeg bewegingsruimte heeft zonder obstakels zoals drempels of kabels. Ook is het goed om na te gaan hoe veilig uw huis eigenlijk is. Dit hoeft niet alleen te maken te hebben met inbraakveiligheid, maar ook met brandveiligheid en persoonlijke veiligheid. Denk bij comfortabel wonen ook aan de ruimtes die minder vaak worden bezocht zoals de bijkeuken, schuur, berging, souterrain en garage.