Rijtjeshuis

Ben je op zoek naar een rijtjeshuis? Op Woningassistent.nl vind je uitgebreide informatie over dit woningtype. Je leest hier praktische informatie over een tussenwoning. Waar moet ik op letten bij aanschaf en wat is het gemiddelde energieverbruik van een tussenwoning? Ook vind je hier het actuele woningaanbod van rijtjeshuizen in april 2024. Je kunt eenvoudig gebruik maken van de filters om jouw droomhuis te vinden.

  • Een rijtjeshuis is een woning die zich in een rijtje bevind tussen 2 andere huizen (vaak identieke woningen)
  • De rijtjes worden gevormd door 4, 8 of soms zelfs 10 aaneengeschakelde woningen met op beide hoeken een hoekwoning
  • Een gemiddeld nieuwbouw rijtjeshuis heeft een woonoppervlak van 128 m2, de tuin is gemiddeld 80m2
  • Een tussenwoning heeft geen eigen parkeergelegenheid. Vaak parkeer je voor het huis of op een aparte parkeerplek
  • Een rijwoning verbruikt gemiddeld 1.200 m3 gas (Nibud)

Tussenwoning te koop in april 2024

Heb je interesse in een tussenwoning? Een rijwoning is een ideale starterswoning. Het aanbod is groot en ze zijn relatief betaalbaar. Met name de nieuwere tussenwoningen (na 2008) zijn degelijk en duurzaam gebouwd. Daardoor profiteer je van maximaal comfort. Hieronder vind je het actuele aanbod rijwoningen dat nu te koop staat. 

Bekijk het aanbod op funda

Eigenschappen van een rijwoning

Een rijwoning is een van de meest populaire woningtypes in Nederland. En dat is niet vreemd: de woningen zijn zeer geliefde bij eenpersoonshuishoudens, jonge gezinnen en senioren. De nieuwe rijwoningen bieden veel comfort, zijn betaalbaar en vergen maar weinig onderhoud. Op die manier geniet je van maximaal wooncomfort tegen relatief lage kosten. Hieronder vind je enkele belangrijke eigenschappen van een rijtjeshuis.

Type woningRijwoning
Gemiddeld woonoppervlakte128 m2
Gemiddelde oppervlakte achtertuin80 m2
Gemiddelde prijs€320.000
Aantal woningen te koopcirca 11.000
Gemiddelde WOZ-waarde€290.000
Eigenschappen rijtjeshuis

Het energieverbruik van een rijtjeshuis

Een van de belangrijkste voordelen van een rijwoning is het lage energieverbruik. Vooral de wat recentere rijwoningen zijn duurzaam gebouwd. Dat betekent goede isolatie en eventueel nog zonnepanelen. Daardoor zijn de stookkosten erg laag. Vooral omdat de te verwarmen ruimtes klein zijn. Hieronder vind je meer informatie over de de energieprestaties van een tussenwoning.

Gemiddeld gasverbruik1.200 m3
Gemiddeld stroomverbruik3.840 kWH (bij 4 personen)
Gemiddelde energierekening€145,00 per maand
Gemiddeld energielabelEnergielabel C
Wat is een rijwoning?

Een rijtjeshuis is een type woning gelegen in een blok met meerdere woningen. Dit type woning heeft vaak geen eigen oprit maar wel een achtertuin. Het is een van de meest voorkomende type woningen in Nederland.

Wat is het voordeel van een rijtjeshuis?

Het grote voordeel is een relatief lage prijs en een gunstig energieverbruik waardoor de energielasten ook laag zijn. Daarnaast is het aanbod ook groot ten opzichte van andere type woningen zoals een 2-onder-1-kap.

Wat kost een rijtjeshuis in Nederland gemiddeld?

De prijs van een rijtjeshuis ligt natuurlijk aan de plaats en de ligging. De gemiddelde WOZ-waarde van een tussenwoning ligt op ongeveer €290.000. Dit is niet de gemiddelde verkoopprijs, maar de waarde zoals de gemeente die heeft vastgesteld.

Wat is het gemiddelde woonoppervlak van een tussenwoning?

Een tussenwoning heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 128 m2. De tuin is gemiddeld zo’n 80 m2. Soms heeft de woning nog een schuurtje in de tuin om wat spullen op te slaan of als hobbyruimte.