Hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten: doen of niet doen? Wat is een goed moment? De huizenmarkt is altijd in beweging; lage huizenprijzen, lage hypotheekrente, stijgende huizenprijzen, stijgende hypotheekrente. Dan rijst de vraag of je een huis moet kopen of, wanneer je al een huis met een hypotheek hebt, moet je de hypotheek oversluiten of niet? 

Een nieuwe woning kopen

Een huis kopen is altijd een aantrekkelijke overweging wanneer de huizenprijzen laag zijn en ook de hypotheekrente een laagterecord heeft bereikt, maar zeker ook wanneer de prijzen van huizen en de hypotheekrente weer gaan stijgen. In een dalende markt kun je voordelig een huis kopen en in een stijgende markt weet je dat je aankoop voorlopig in waarde mee zal stijgen. In situaties met een normale inflatie zal de waarde van je hypotheek, welke bestaat uit een vast bedrag, relatief in waarde dalen. Huren stijgen echter altijd mee met de inflatie. De rente die je betaalt voor de “huur” van het geld dat je nodig hebt voor de aankoop van je huis, kun je zelfs laten dalen door de hypotheek gedeeltelijk of geheel af te lossen. Zo heb je een flink appeltje voor de dorst in de vorm van onroerend goed. Bij huren zal je nooit iets opbouwen. Waar in het verleden een gang naar de bank noodzakelijk was, behoort online hypotheek afsluiten tegenwoordig tot de mogelijkheden.

Wanneer kiezen voor oversluiten van de hypotheek?

Indien het niet je doel is om een ander huis te kopen, maar je toch wilt weten of je hypotheek oversluiten voor jou aantrekkelijk is, dan kun je je daar over laten voorlichten. Ben je op zoek naar de beste hypotheek of hypotheekrente voor jouw situatie, dan oriënteer je je eenvoudig via internet door de actuele hypotheekrente vergelijken. Via websites is veel informatie te vinden, maar ook een afspraak bij je bank of een onafhankelijk adviseur is snel gemaakt. Meestal is een eerste oriënterend gesprek gratis.

Kosten bij oversluiten

Houd er rekening mee dat een hypotheek oversluiten niet gratis is. Bij oversluiten hypotheek bij je eigen bank kun je de vrije aflossingsruimte gebruiken (meestal 10 of 20% van de oorspronkelijke hoofdsom per jaar). Daarnaast ben je over de rest van het openstaande hypotheekbedrag aan de bank meestal de rente verschuldigd die je gedurende de oorspronkelijke looptijd nog had moeten betalen. Dit bedrag betaal je ineens en is in het betreffende kalenderjaar aftrekbaar voor de belasting. In overleg met de bank kun je ervoor kiezen dit bedrag weer mee te financieren in de hypotheek. Het verschil tussen je oude en nieuwe rente zal je na oversluiten direct merken in de lagere maandlasten. Wil je tevens van bank wisselen, dan krijg je ook nog te maken met bijvoorbeeld notariskosten voor een nieuwe hypotheekakte, afsluitprovisie en taxatiekosten.

Hypotheekrente verwachting en online hypotheek afsluiten
De hypotheekrente verwachting is nooit met 100% zekerheid te garanderen. De hypotheekrente hangt samen met de marktrente, die op haar beurt weer afhankelijk is van de economische situatie. Actuele hypotheekrente vergelijken doe je via internet. Er zijn diverse websites waarmee je gemakkelijk de huidige tarieven bij de bekende banken kunt opvragen en naast elkaar leggen. Regel je graag je eigen zaken en heb je besloten wat je keuze is, dan is online hypotheek afsluiten bij verschillende hypotheekaanbieders mogelijk.

Vaste of variabele rente kiezen?
De keuze voor een vaste rente of een variabele rente hangt af van de mate van zekerheid die je wenst. Slaap je lekkerder wanneer je voor langere tijd weet wat je vaste lasten zijn? Kies dan voor een vaste rente. Het nadeel van een vaste rente is de prijs. Hoe langer de rente vast staat, hoe meer de bank daarvoor vraagt. Lig je niet wakker van schommelingen in je maandlasten, dan kun je kiezen voor een variabele rente. Deze fluctueert mee met de marktrente, maar is goedkoper dan een vaste rente.

Hypotheekrente 10 jaar, 20 jaar of 30 jaar vast?

Als je kiest voor een vaste rente, dan zet je bij een lage rentestand bijvoorbeeld de hypotheekrente 10 jaar vast. Langer heeft vaak geen zin, omdat de statistiek uitwijst dat mensen gemiddeld binnen tien jaar weer nieuwe keuzes maken op het gebied van woonwensen, relaties, gezinsuitbreiding en dergelijke. Er wordt dan weer een nieuwe hypotheek afgesloten. Bij een hoge rentestand en een dalende hypotheekrente verwachting kun je kiezen voor een korter looptijd. Actuele hypotheekrente vergelijken is altijd raadzaam. Inzicht krijgen in de hypotheekrente ontwikkeling over langere termijn helpt ook bij het beslissen over je rentevaste periode.

Wat is de beste hypotheek voor oversluiten?
Dit is afhankelijk van een aantal factoren en bepaal je in overleg met de hypotheekverstrekker. Een annuïteiten hypotheek, lineaire hypotheek of aflossingsvrije hypotheek? Een rol hierbij spelen de eventuele inbreng van eigen geld, de economische waarde van de woning, het inkomen, of je maandelijks wilt aflossen of niet. Kortom, veel is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, maar met de juiste informatie, via internet, de bank of van een adviseur, is een rekensom gauw gemaakt!