Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek kenmerkt zich door een maandlast die alléén bestaat uit rente. De aflossingsvrije hypotheek wordt gedurende de looptijd namelijk niet afgelost. De betaalde hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar, waardoor u bij deze hypotheekvorm maximaal gebruik maakt van het fiscaal voordeel. De hypotheek wordt uiteindelijk afgelost op het moment dat u uw woning verkoopt. De maandlast blijft gelijk gedurende de door u gekozen rentevastperiode en is vergeleken met andere hypotheekvormen vaak de voordeligste hypotheekvorm, aangezien er niet wordt afgelost.

Is een aflossingsvrije hypotheek nog mogelijk in 2024?

Ja, het is nog steeds mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten in 2024. Maar er zitten wel wat voorwaarden aan vast. Wanneer je een aflossingsvrije hypotheek neemt dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar (behalve als de hypotheek is afgesloten voor 2013). Vaak kan je maar een hypotheek afsluiten tot maximaal 50% van de marktwaarde van je woning

Soms een overlijdensrisicoverzekering verplicht
Het kan verstandig zijn om een aparte verzekering met eventueel een overlijdensdekking af te sluiten ter aflossing van uw hypotheek. In sommige gevallen wordt een overlijdensdekking zelfs verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. U kunt zelf bepalen hoeveel u hieraan kwijt wilt zijn, want de hoogte van de dekking kunt u in de meeste gevallen zelf bepalen.

Het is niet altijd mogelijk om een volledig aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Dit is alleen mogelijk als de waarde van uw woning aanzienlijk hoger is dan de hypotheeksom. Wanneer dit niet het geval is, kunt u of eigen geld inbrengen of u financiert een deel van de woning door middel van bijvoorbeeld een spaarhypotheek of beleggingshypotheek.

Wanneer is een aflossingsvrije hypotheek aantrekkelijk?

  • Wanneer u uw woning niet maximaal hoeft te financieren;
  • Wanneer u een lage maandlast wilt.

Welke voordelen heeft een aflossingsvrije hypotheek?

  • Zeer lage maandlast, omdat u alleen rente betaalt;
  • U bent niet gebonden aan een verzekeringsconstructie;

Welke nadelen heeft een aflossingsvrije hypotheek?

  • U loopt het risico, dat u na een daling van de waarde van uw woning, met een restant-schuld blijft zitten;
  • Geen hypotheekaftrek mogelijk;
  • Vaak maar voor max. 50% van de marktwaarde van de woning af te sluiten;
  • U zult nooit volledig eigenaar van de woning worden, aangezien er niet wordt afgelost.