Herenhuis

Een herenhuis is een statige woning met een chique uitstraling. Een herenhuis beschikt over ontzettend veel woonoppervlakte. Het huis beschikt over ten minste 2 volwaardige woonlagen met daarbovenop een zolder. Door de hoogbouw beginnen de schuine wanden pas op zolder. De eerste 2 verdiepingen bieden dus ontzettend veel ruimte. We noemen dit een Herenhuis omdat dit woningtype vroeger relatief hoge bouwkosten had. Tegenwoordig zijn er ook zeer betaalbare nieuwbouw woningen met dezelfde statige uitstraling. Op deze pagina lees je alle informatie en bekijk je het actuele woningaanbod herenhuizen in mei 2024.

  • Herenhuizen zijn luxe, grote en statige huizen die van oorsprong werden bewoond door rijke heren
  • Dit type woning vind je met name Amsterdam en andere grote steden
  • Een herenhuis heeft 2 volwaardige verdiepingen met daarbovenop een zolder
  • Door de hoogbouw profiteer je van maximale woonruimte, de schuine wanden beginnen pas op zolder
  • Het toont de nodige overeenkomsten met een grachtenpand of notariswoning

Herenhuizen te koop in mei 2024

Wil jij een bijzondere woning met een luxe uitstraling en veel woonruimte? Dan is een herenhuis een woningtype dat past bij jouw wensen. Herenhuizen vind je met name in het centrum van grote steden, maar ook daarbuiten komen we het woningtype steeds vaker tegen. Het is ook mogelijk om een nieuwbouw herenhuis te laten bouwen op een vrije kavel. Hieronder vind je het actuele woningaanbod herenhuizen mei 2024.

Bekijk het aanbod op funda

Eigenschappen van een herenhuis

Herenhuizen zijn bijzondere woningen. Je vind ze met name in het westen van het land. In steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag vind je veel prachtige authentieke herenwoningen, vaak gebouwd voor 1930. De laatste jaren zien we dat er ook steeds meer nieuwbouw herenhuizen worden gebouwd in de rest van het land. Maar de mooiste herenhuizen zijn al tientallen jaren oud en bevinden zich in het centrum van een grote stad. Houd er wel rekening mee dat dit ook een prijskaartje heeft. Een authentiek herenhuis in een grote stad kost al gauw 1,5 miljoen euro of meer.

Type woningHerenhuis
Gemiddeld woonoppervlakte225 m2
Gemiddelde oppervlakte achtertuin50 m2
Gemiddelde prijs€600.000
Aantal woningen te koopcirca 2.000
Gemiddelde WOZ-waarde€525.000
Eigenschappen herenhuis

Het energieverbruik van een herenwoning

De oudere herenhuizen zijn niet erg energiezuinig. Dat komt omdat het enorm grote en hoge huizen zijn. Het verwarmen van deze ruimtes kost nu eenmaal veel gas. Verduurzamen is wel mogelijk door bijvoorbeeld isoleren of dubbelglas, maar ook dan blijven de stookkosten behoorlijk. Kies je voor een nieuwbouw-herenhuis? Dan zijn de energiekosten logischerwijs een stuk lager. Deze woningen kunnen namelijk direct met de nieuwste technieken en isolatiematerialen gebouwd worden. Daardoor is Energielabel A absoluut mogelijk. Helemaal met zonnepanelen en eventueel een warmtepomp.

Gemiddeld gasverbruik3.500 m3
Gemiddeld stroomverbruik4.200 kWH (bij 4 personen)
Gemiddelde energierekening€250,00 per maand
Gemiddeld energielabelEnergielabel E
Wat is een herenhuis?

Een herenhuis is een grote statige woning met een luxe uitstraling en imposante gevel. De woning bestaat uit te minste 2 volwaardige verdiepingen en een zolder. Vanwege de hoogbouw biedt een herenhuis ontzettend veel ruimte op elke verdieping.

Zijn er ook nieuwbouw herenwoningen?

Ja, je kunt ook kiezen voor een nieuwbouw herenhuis. De kosten van een prefab herenhuis liggen tussen de €200.000 tot €500.000 (exclusief grond).

Waar vind ik de mooiste herenhuizen?

De mooiste herenhuizen vind je in Amsterdam. Hier vind je de authentieke woningen met historie. Dit zijn ook direct de meest kostbare huizen met een vraagprijs van rond de €2.000.000

Is een herenwoning energiezuinig?

De echte authentieke herenhuizen gebouwd voor 1930 verbruiken veel energie. De ruimtes zijn groot en om dit te verwarmen heb je hoge stookkosten. De moderne herenhuizen die nieuw gebouwd worden zin gelukkig een stuk energiezuiniger en hebben vaak ook energielabel A.