Grachtenpand

Wonen aan de gracht: een droom van veel mensen. Of je nu een tussenwoning, notariswoning, oud herenhuis of mooie hoekwoning wilt kopen, een grachtenpand is zeker de moeite waard. Ze bevinden zich praktisch altijd in het centrum (het oude gedeelte van de stad) en hebben een unieke uitstraling. Soms al gebouwd rond 1800, maar er vallen ook veel jaren 30 huizen in deze categorie. Op deze pagina lees je alles over dit type woning en kun je meer vinden over het energieverbruik en beschikbare aanbod koopwoningen in Nederland. 

  • Vaak hele oude en karakteristieke woningen met een bijzondere uitstraling.
  • Oude huizen met woonfunctie, kantoorfunctie, of bedrijfsmatig (tandarts, medisch specialist, notaris, makelaar etc). 
  • Een gemiddeld grachtenpand kost in Nederland flink meer dan een normale woning. Dit heeft te maken met de ligging, de grootte en de vraag naar dit type huizen. 
  • Het energielabel van grachtenpanden zijn vaak wat slechter dan een gemiddeld huis. Dit heeft te maken met gebrekkige isolatie en beperkte mogelijkheden voor een warmtepomp of zonnepanelen. 

Grachtenpanden te koop in april 2024

Het wonen aan de gracht geeft veel mensen een luxe en geweldig gevoel. Dit zijn geen standaard moderne huizen in nieuwe woonwijken of vinex wijken maar traditionele straten. Kenmerken zijn de mooie stenen, voegen, kozijnen, ramen met glas in lood en smalle steegjes en straatjes. Maar toch ook weet niet te vergelijken met een woonboerderij. In de grotere steden in Nederland die beschikken over een gracht kun je tegenwoordig ook nieuwbouw huizen vinden. Oudere panden moeten soms worden gerenoveerd en worden omgetoverd tot prachtige luxe loften, studio’s en appartementen aan het water. Het uitzicht is stads en er is altijd wat te doen in en rondom de straat. Bekijk hieronder direct het actuele aanbod beschikbare grachtenpanden voor verkoop.

Bekijk het aanbod op funda

Het energieverbruik van een pand aan de gracht

Het gemiddelde energieverbruik van een grachtenpand hebben we nader onderzocht en in de tabel hieronder weergegeven. Je kunt gelukkig zelf nog veel doen om het verbruik te beperken. Denk aan het installeren van een warmtepomp, infrarood-panelen voor plaatselijke verwarming, dakisolatie en vloerisolatie. Vaak kunnen er geen zonnepanelen worden geplaatst. Bij deze energiegegevens zijn we uitgegaan van een doorsnee tussenwoning aan de gracht. 

Gemiddeld gasverbruik1.600 m3
Gemiddeld stroomverbruik2.640 kWH (bij 2 personen)
Gemiddelde energierekening€185,00 per maand
Gemiddeld energielabelEnergielabel E/F
Wat is een grachtenpand?

Dit is een huis dat direct gelegen is aan de gracht van een stad. Veel steden en stadscentrums hebben een gracht. Dit was vroeger een manier om goederen te vervoeren over water. De panden die hieraan gelegen waren werden gebruikt voor opslag en vaak in bezit van marktkooplieden en grote handelsondernemingen. Tegenwoordig zijn het bijna allemaal woonhuizen of bedrijfspanden.

Wat is het voordeel van een woning aan de gracht?

De gunstige ligging is een van de meest genoemde argument om dit woningtype te kopen. Je bent vaak snel in het centrum en in de winkelstraat. Je koop daarbij een huis met een rijke historie en dat voel je. Vaak liggen er mooie vloeren in, traditionele kozijnen en oude houten trappen.

Zitten er ook nadelen aan wonen aan de gracht?

Vaak heb je geen eigen privé parkeerplaats, dus je moet een vergunning aanvragen. Daarnaast is het geen rustige buurt. Je moet dus tegen lawaai kunnen. Vaak ook wat minder kindvriendelijk. De grachthuizen hebben ook wat minder opties om aan de buitenzijde te verbouwen. De tuintjes hebben doorgaans wat meer inkijk en zijn niet al te groot.

Woon ik in een monumentaal pand?

Doorgaans is dat wel het geval. Je mag aan de buitenzijde van de woning niks veranderen. Een verbouwing of renovatie kan soms wat extra handelingen vereisen. Vaak is het verbouwen van een grachtenpand aan de binnenzijde wel eenvoudiger mogelijk.