Woning kopen De Rijp

Wil je een woning kopen in De Rijp? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Noord-Holland. In de regio bestaan er voldoende dagelijkse voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Daarnaast ontdek je hier een bijzondere natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De gemeente heeft 51.656 huizen (58,5% koopwoning, 41,4% huur). De gemiddelde prijs van een woning stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €365.446. Op Woningassistent.nl ontdek je het nieuwe woningaanbod in De Rijp, adressen van kantoren als makelaarskantoren, taxateurs en hypotheekmakelaars. Ook tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Noord-Holland.
 • Het aanbod is heel divers met bovenwoningen en grote gezinswoningen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €245.000, de gemiddelde prijs van een woning is €365.446.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals natuurgebieden, kinderopvang, scholen, winkels, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteAlkmaar
PlaatsDe Rijp
Postcode1483
Netnummer0299 (+31299)
Inwoners (gemeente)109.436
Aantal huishoudens52.179
Aantal huishoudens met kinderen16.704
Gemiddelde huishoudensgrootte2,08
Aantal woningen51.656
Aantal koopwoningen32.763
Aantal huurwoningen18.893
Gemiddelde woonoppervlakte104 m2
Gemiddelde WOZ€245.000
Gemiddelde verkoopprijs€365.446
Gemiddeld gasverbruik1040 m3
Gemiddeld stroomverbruik2510 kWh

Woningaanbod De Rijp maart 2024

Bijgaand vind je het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Zoom verder in op perceeloppervlakte, woningtype, vraagprijs, woonoppervlakte, aantal kamers, liggingen extra details als energielabel of parkeermogelijkheden. Interesse? Mail of bel de betreffende makelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook het huizenaanbod in Graft, Noordeinde, Purmer, Hobrede en Schardam.

woning-te-koop-de-rijp

Appartementen te koop De Rijp

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, vaak gelegen op een centrale plek, zijn gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en zijn ook nog eens onderhoudsarm Aandachtspunten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, je moet de tuin vaak delen en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Een fijne ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • Woonoppervlak tussen de 70 m2 en 96 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 710 m3 gas en +/- 1890 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen De Rijp

Een tussenwoning is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat maakt dat het een veilige investering is. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte rondom de woning en je hebt wat minder privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 76 m2 & 109 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1080 kuub gas en 2690 kWh aan stroom.

Een hoekwoning kopen

Een net hoekhuis in De Rijp is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeshuis en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 99 m2 en 118 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2820 kWh elektra + 1290 m3 gas ingekocht.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning De Rijp

Een twee onder een kap betekent 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met voldoende beschutting. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Punten van aandacht zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 132 m2 & 153 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3190 kWh stroom & 1430 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Het mooiste is: ontzettend veel woonruimte en je hebt het meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 153 m2 en 201 m2.
 • Verwachting: er wordt 3770 elektra (kWh) en 1860 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in De Rijp

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het verstandig om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Zodra je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Pararius, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in De Rijp Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Wanneer je de woning doorloopt krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat jij wil bieden bepaal je op basis van de waarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Het is vaak niet onverstandig een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze specialist zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en stelt samen met jou het bod samen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis rond te maken. Aan de hand van het geaccepteerde bod, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Helemaal aan het einde ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Het eigendom wordt dan overschreven.

Taxateurs en makelaardijen in De Rijp

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden en kopen van een huis. Deze persoon weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxatie expert is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Dit taxatierapport is een dossierstuk bij het afsluiten van een lening, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de bijgaande tabel tonen wij adresgegevens van taxatie experts en makelaars in De Rijp en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een deskundige hypotheekadviseur in De Rijp geeft je persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Deze expert bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.500 en €2.650. In de lijst hierna tref je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in De Rijp.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in De Rijp. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in De Rijp

In maart 2024 zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze regio. In de lijst hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in De Rijp en net daarbuiten. Noemenswaardig: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Op deze website lees je ook meer over Marktwaarde woning.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Hoe duur is een woning in De Rijp kopen?

In de hele gemeente Alkmaar vind je ongeveer 51.656 woonhuizen. Het gaat om 32.763 (58,5%) koophuizen en 18.893 (41,4%) huurhuizen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 104 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €245.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €365.446. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Hierdoor kunnen we stellen dan dat je niet veel te kiezen hebt en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in De Rijp. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in De Rijp?

Een woonobject in Alkmaar verbruikt gemiddeld 1040 m3 gas en 2510 kWh elektra. Een appartement of flat is relatief zuinig (710 kuub gas p/jaar en 1890 kWh electriciteit. Een vrijstaand huis gebruikt vaak het meeste energie (1860 kuub aardgas en 3770 kWh elektra). Veel bezitters van huizen te koop in De Rijp passen duurzame producten zoals spouwmuurisolatie, warmtepomp, dubbel glas, vloerisolatie, zonneboiler, zonnepanelen toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in De Rijp?

Dit gebied is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente wonen 109.436 personen in 52.179 gezinnen. Het gaat om 21.177 eenpersoonshuishoudens, 14.298 gezinnen zonder kinderen en 16.704 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,08 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase denk je na over de vraagprijs en maak je een verkoopplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, de Open Huizen dagen of social media. Hiervoor ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen plannen. In de volgende stap gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je afspraken vast in de (voorlopige) koopakte en de akte van levering bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in De Rijp?

In deze provincie vind je diverse bouwkavels met woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in De Rijp zetten. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.alkmaar.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 1483.

Plaats een reactie