Woning kopen Schardam

Ga je een woning kopen in Schardam? Het is een heerlijke plek in de provincie Noord-Holland. In deze levendige buurt heb je veel faciliteiten als kinderopvang, scholen en winkels. Tevens tref je hier mooie natuurgebieden om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente staan er 15.432 huizen (77,6% koopwoning, 22% huur). De huizenprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €357.430. Op dit woningportaal vind je het actuele woningaanbod in Schardam, adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Ook tonen wij extra informatie over huizentypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een heerlijke plek in Noord-Holland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van rijwoningen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €303.000, de gemiddelde verkoopprijs is €357.430.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals restaurants, openbaar vervoer, winkels, sportclubs, scholen.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteEdam-Volendam
PlaatsSchardam
Postcode1476
Netnummer0299 (+31299)
Inwoners (gemeente)36.197
Aantal huishoudens14.854
Aantal huishoudens met kinderen5.988
Gemiddelde huishoudensgrootte2,42
Aantal woningen15.432
Aantal koopwoningen13.367
Aantal huurwoningen2.065
Gemiddelde woonoppervlakte128 m2
Gemiddelde WOZ€303.000
Gemiddelde verkoopprijs€357.430
Gemiddeld gasverbruik1410 m3
Gemiddeld stroomverbruik3290 kWh

Woningaanbod Schardam juni 2024

Met onze woningzoeker bekijk je de beschikbare koopwoningen in juni 2024. Zoom verder in op vraagprijs, perceeloppervlakte, ligging, aantal kamers, bouwjaar, woningtypeen extra details als isolatie of parkeeropties. Interesse? Mail of bel de verkoopmakelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook huizen die te koop staan in Hobrede, Purmer, Beets, Oosthuizen en Warder.

woning-te-koop-schardam

Appartement kopen in Schardam

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, ze zijn vaak gunstig gelegen, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, hebben weinig stookkosten en zijn vaak onderdeel van een VvE. Minpunten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, een tuin ontbreekt vaak en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alles gelijkvloers en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 & 98 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 740 m3 gas en doorgaans 2010 kWh stroom.

Aanbod rijtjeshuis Schardam

De betekenis van een tussenwoning is een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn doorgaans een goede investering. Er zijn ook nadelen: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt wat minder privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 86 m2 & 106 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1380 kuub gas en +/- 3370 kWh stroomverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Schardam is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere kavel, je geniet van meer privacy, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan een tussenwoning en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 89 m2 en 120 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3490 kWh elektriciteit en 1550 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Schardam

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het financieel haalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 125 m2 & 146 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3360 kWh elektriciteit en 1590 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt een groot gevoel van privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 148 m2 en 197 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3960 stroom (kWh) & 1940 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Schardam

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan raden wij aan om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Wanneer je weet wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Op de website van Funda, maar ook Zoekallehuizen.nl, Pararius, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Vbo.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Schardam Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding door het huis. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bieden op een woning

  Wat jij wil bieden bepaal je op basis van de marktwaarde van het huis en de bestedingsruimte qua lening. In veel situaties is het een aanrader om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze persoon kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Loop na of alles correct staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis in orde te maken. Gebaseerd op de overeengekomen prijs, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), zelf in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek daarbij past. Als laatste breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Schardam

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze huis-expert onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Zo’n taxatierapport is benodigd voor het aankopen van een huis, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In het overzicht hieronder kan je aan de slag met adresgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Schardam en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een goede hypotheekadviseur in Schardam helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur loopt jouw financiële situatie door en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.300 & €2.900. In onderstaande lijst verstrekken we adressen van financieel adviseurs in Schardam.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Schardam. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Schardam

In juni 2024 zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in de regio. In het overzicht hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Schardam en omliggende plekken. Belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Mogelijk ook interessant: Rentemiddeling.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost een woning in Schardam kopen?

In deze gemeente Edam-Volendam zijn er 15.432 woonhuizen. Het gaat daarbij om 13.367 (77,6%) koopwoningen en 2.065 (22%) huurwoningen. De gem. vloeroppervlakte is 128 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €303.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €357.430. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit zorgt ervoor dat er maar beperkt aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Schardam. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Schardam?

Een huishouden in Edam-Volendam heeft een verbruik van gemiddeld 1410 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3290 electriciteit (kWh). Een appartement is het meest zuinig (740 kuub gas en 2010 elektra (kWh). Een vrijstaande woning is een grootverbruiker qua energie (1940 m3 per jaar aan gas en 3960 kWh stroom). Een aanmerkelijk deel huizenbezitters van huizen te koop in Schardam passen duurzame verwarmingsbronnen als spouwmuurisolatie, zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie, dubbel glas toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor huishoudens wonen in Schardam?

Deze regio is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente verblijven 36.197 inwoners in 14.854 huishoudens. Het gaat om 4.189 eenpersoonshuishoudens, 4.677 huishoudens zonder kinderen en 5.988 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,42 personen.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste plaats calculeer je de huidige marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de Open Huizen dagen of social media. Vervolgens zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen inplannen. Vervolgens begint het onderhandelen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan regel je enkel nog het voorlopige koopcontract en de notariële leveringsakte. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Schardam?

In deze streek zijn diverse bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Schardam bouwen of laten bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.edam-volendam.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Nibud voor postcodegebied 1476.

Plaats een reactie