Woning kopen Alkmaar

Jouw aanstaande woning kopen in Alkmaar? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Noord-Holland. Op korte afstand heb je diverse faciliteiten als winkels en scholen. Daarbij vind je in de directe omgeving een schitterende natuur, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In de gemeente zijn er 51.656 huizen (58,5% koopwoning, 41,4% huurwoningen). De woningprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €365.446. Op dit huizenplatform vind je het woningaanbod in Alkmaar, adressen van kantoren als aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. In aanvulling daarop lees je meer informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Noord-Holland.
 • Er is een mix van rijwoningen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €245.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €365.446.
 • In deze buurt vind jij veel opties zoals scholen, sportclubs, restaurants, kinderopvang, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteAlkmaar
Postcode1815
Netnummer072 (+3172)
Inwoners (gemeente)109.436
Aantal huishoudens52.179
Aantal huishoudens met kinderen16.704
Gemiddelde huishoudensgrootte2,08
Aantal woningen51.656
Aantal koopwoningen32.763
Aantal huurwoningen18.893
Gemiddelde woonoppervlakte104 m2
Gemiddelde WOZ€245.000
Gemiddelde verkoopprijs€365.446
Gemiddeld gasverbruik1040 m3
Gemiddeld stroomverbruik2510 kWh

Woningaanbod Alkmaar juni 2024

Met onze huizenzoeker verstrekken we optionele koophuizen die in juni 2024 worden verkocht. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als perceeloppervlakte, vraagprijs, woonoppervlakte, bouwjaar, ligging, aantal kamersen andere eigenschappen zoals isolatie of parkeermogelijkheden. Meer weten? Informeer dan bij het makelaarskantoor voor het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook het huizenaanbod in Heiloo, Bergen Noord-Holland, Texel, Den Helder of Hollands Kroon.

woning-te-koop-alkmaar

Aanbod appartement kopen in Alkmaar

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze zijn centraal gelegen, bijna altijd gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en zijn vaak onderdeel van een VvE. Belangrijke nadelen: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen eigen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Uitstekend bereikbaar en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 – 95 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 710 m3 gas en daarbij 1890 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Alkmaar

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze hebben vrij lage energiekosten. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Nadelen zijn: geen grote opslagruimte en je hebt wat minder privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 78 m2 & 110 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1080 kuub gas + 2690 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

De betekenis van een hoekhuis in Alkmaar is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Ze zijn vaak wat duurder dan een tussenwoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 95 m2 & 122 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2820 kWh elektriciteit en 1290 m3 gas ingekocht.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Alkmaar

Een twee onder een kap houdt in 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Aandachtspunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 124 m2 – 141 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3190 kWh elektra + 1430 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Er is erg veel ruimte in en om de woning en je hebt het meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 145 m2 en 194 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3770 elektriciteit (kWh) + 1860 gas (m3) ingekocht.

Uitleg: een woning kopen in Alkmaar

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan doe je er goed aan om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens je inzicht hebt in wat je kunt betalen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Woningen bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Jaap.nl kan je woningen te koop in Alkmaar Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor het bezichtigen van het huis. Tijdens een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Breng een bod uit

  Wat je wilt bieden komt tot stand door de woningwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Jij kunt ook informeren om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze woning deskundige zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en stelt samen met jou het bod samen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Bekijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering af te handelen. D.m.v. aankoopwaarde, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), eigen geld en eventuele verbouwplannen wordt voor jou berekend wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Helemaal aan het einde maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaars en woningtaxateurs in Alkmaar

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een passend koophuis. Deze persoon heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van een woning bepaalt op basis van een aantal factoren. Een taxatierapport is verplicht voor het kopen van een woning, een offerte voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de onderstaande tabel bekijk je adressen van kantoren zoals taxatie experts en makelaars in Alkmaar en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Alkmaar helpt je bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.750 – €2.650. In de volgende weergave check je namen en adressen van financieel adviseurs in Alkmaar.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Alkmaar. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Alkmaar

In juni 2024 zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Alkmaar en in de buurt. Noemenswaardig: dit zijn puur vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer informatie over Duurzame woning.

Bekijk het aanbod op funda

Alles wat je moet weten over een woning kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Alkmaar kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Alkmaar registreren wij 51.656 woonobjecten. De verdeling is als volgt: 32.763 (58,5%) koopwoningen en 18.893 (41,4%) huurwoningen. De gemiddelde woonoppervlakte is 104 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €245.000 en de gem. verkoopprijs is €365.446. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit betekent dat dat er maar weinig aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Alkmaar. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Alkmaar?

Een woning in Alkmaar verbruikt gemiddeld 1040 m3 gas voor verwarming en warm water en 2510 kWh stroom. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (710 m3 gas voor verwarming en warm water en 1890 elektra (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is een grootverbruiker qua energie (1860 kuub aardgas en 3770 kWh elektra). Steeds meer eigenaren van huizen te koop in Alkmaar passen duurzame bronnen zoals dubbel glas, zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie, zonnepanelen toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor huishoudens wonen in Alkmaar?

Dit gebied kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente zijn 109.436 mensen die we kunnen onderverdelen in 52.179 verschillende gezinnen. Dit zijn 21.177 eenpersoonshuishoudens, 14.298 huishoudens zonder kinderen en 16.704 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,08 personen.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen bereken je de actuele marktprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Bekende kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of via bekenden, vrienden en familie. Daarbij moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en plan je bezichtigingen in. Als dat allemaal gelukt is gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de (voorlopige) koopakte en de leveringsakte bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Alkmaar?

In en rondom deze gemeente zijn diverse bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Alkmaar realiseren. Informeer bij de gemeente (www.alkmaar.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rvo.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 1800, 1801, 1802, 1810, 1811, 1812, 1813, 1814, 1815, 1816, 1817, 1821, 1822, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie