Woning kopen de Woude

Snel een woning kopen in de Woude? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Noord-Holland. In en rondom deze plek bestaan er voldoende dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Verder kan je hier genieten van een park en natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In 2024 zijn er in de gemeente 16.231 woningen (75,1% koop, 24,3% huur). De koopsom van een huis is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €461.120. Op deze informatieve website tonen wij het beschikbare woningaanbod in de Woude, adressen van makelaardijen, taxateurs en experts in financiële diensten. Bovendien tonen wij extra informatie over huizentypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Noord-Holland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. kleinere huizen en grotere huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €343.000, de gemiddelde verkoopprijs is €461.120.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals restaurants, natuurgebieden, kinderopvang, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteCastricum
Plaatsde Woude
Postcode1489
Netnummer075 (+3175)
Inwoners (gemeente)35.986
Aantal huishoudens15.778
Aantal huishoudens met kinderen5.467
Gemiddelde huishoudensgrootte2,25
Aantal woningen16.231
Aantal koopwoningen12.548
Aantal huurwoningen3.683
Gemiddelde woonoppervlakte121 m2
Gemiddelde WOZ€343.000
Gemiddelde verkoopprijs€461.120
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2760 kWh

Woningaanbod de Woude mei 2024

In onderstaande weergave bekijk je het huidige beschikbare woningaanbod van mei 2024. Maak een selectie aan de hand van woonoppervlakte, ligging, perceeloppervlakte, bouwjaar, vraagprijs, aantal kamersen andere woningeigenschappen als energielabel of en de aanwezigheid van een balkon. Neem contact op met het makelaarskantoor en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook huizen die te koop staan in Zaandam, Wormerveer, Starnmeer, Oost-Graftdijk & West-Graftdijk.

woning-te-koop-de-woude

Appartementen te koop de Woude

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, zijn uitstekend bereikbaar, zijn doorgaans gelijkvloers worden gekenmerkt door een lage energierekening en vallen vaak binnen een VvE constructie. Negatieve aspecten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, je hebt meestal geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alle voorzieningen dichtbij en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 en 90 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 740 m3 gas en +/- 1740 kWh stroom.

Rijtjeshuis de Woude

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn ook waardevast. Nadelen zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt wat minder privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 86 m2 – 115 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1240 kuub gas en gem. 2700 kWh elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een net hoekhuis in de Woude is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt meer groen om de woning, je hebt meer privacy, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeswoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 83 m2 en 131 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2870 kWh elektra & 1420 m3 gas afgenomen.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning de Woude

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met een gedeelte buitenkant. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Minpunten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 128 m2 & 153 m2.
 • Verwachting: er wordt 3210 kWh elektra en 1580 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je geniet een grote mate van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Let op: Goedkoop is het niet. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 149 m2 – 202 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3880 elektriciteit (kWh) & 1920 gas (m3)verstookt.

5-stappenplan: een woning kopen in de Woude

 1. Wat kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het een goed idee om te beginnen met een financiële check. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw bestedingsruimte is kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via woningzoeksites als Funda, Huislijn.nl, Vbo.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Jaap.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in de Woude Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bod zal afhangen van de WOZ-waarde en de bestedingsruimte qua lening. Het is vaak niet onverstandig een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze huis-expert zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en helpt bij het uitbrengen van het bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan ga je de koopakte tekenen. Loop na of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De koopovereenkomst passeert bij de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de woning af te handelen. Aan de hand van de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen ontvang je een advies over welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek geschikt is. Nu ben je bijna klaar. Als laatste onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en taxateurs in de Woude

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze specialist onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt met zaken als bezichtigingen. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxatie expert is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij het verkrijgen van een lening, een offerte voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de bijgaande tabel vind je adresgegevens van taxatie experts en makelaars in de Woude en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in de Woude geeft financieel advies en helpt bij het afsluiten van een hypotheek. Deze expert bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.650 – €2.700. In de tabel hieronder check je contactgegevens van financieel adviseurs in de Woude.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in de Woude. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in de Woude

De afgelopen tijd (mei 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze gemeente. In het overzicht hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in de Woude en in de buurt. Erg belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Lees ook verder over Makelaar.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in de Woude kopen?

In deze gemeente Castricum zijn er ruim 16.231 huizen. Je vindt hier circa 12.548 (75,1%) koopwoningen en 3.683 (24,3%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. gebruiksoppervlakte van 121 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €343.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €461.120. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Je moet er rekening mee houden dat dat er maar weinig aanbod is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in de Woude. Woningen staan kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in de Woude?

Een woonhuis in Castricum verbruikt qua energie gem. zo’n 1300 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2760 electriciteit (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (740 kuub gas p/jaar en 1740 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is neemt flink meer energie af (1920 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3880 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel huiseigenaren van huizen te koop in de Woude passen duurzame investeringen zoals vloerisolatie, dubbel glas, warmtepomp, spouwmuurisolatie, zonneboiler, dakisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor gezinnen wonen in de Woude?

Deze buurt kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente wonen 35.986 inwoners in 15.778 verschillende huishoudens. Het betreft 5.199 eenpersoonshuishoudens, 5.112 gezinnen zonder kinderen en 5.467 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,25 mensen (volwassenen en kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen bepaal je de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. De meest gangbare middelen zijn Funda, een open huis dag of je eigen netwerk. Daarbij ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en leg je bezichtigen vast in de agenda. Als dat allemaal gelukt is kunnen huizenzoekers een bod doen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan volgen nog het voorlopige koopcontract en de notariële overdrachtsakte. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in de Woude?

In de omgeving kun je kiezen voor bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in de Woude plaatsen. Neem contact op met de gemeente (www.castricum.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Nibud, Consumentenbond, Milieucentraal voor postcodegebied 1489.

Plaats een reactie