Woning kopen Zaandam

Plannen om een woning te kopen in Zaandam? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Noord-Holland. Op korte afstand vind je uiteenlopende dagelijkse voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Tevens tref je hier een heerlijk natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In totaal zijn er in deze gemeente 69.114 huizen (54,7% koop, 45,2% huur, particulier en woningcorporaties). De prijs van een huis is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €355.725. Op Woningassistent.nl check je het beschikbare woningaanbod in Zaandam, namen en adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Bovendien lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Noord-Holland.
 • Je hebt de keuze uit kamers, appartementen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €255.000, de basis verkoopprijs is €355.725.
 • In de regio zijn veel opties zoals winkels, openbaar vervoer, sportclubs, natuurgebieden, restaurants.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteZaanstad
PlaatsZaandam
Postcode1501
Netnummer075 (+3175)
Inwoners (gemeente)156.794
Aantal huishoudens70.358
Aantal huishoudens met kinderen26.230
Gemiddelde huishoudensgrootte2,2
Aantal woningen69.114
Aantal koopwoningen43.621
Aantal huurwoningen25.493
Gemiddelde woonoppervlakte103 m2
Gemiddelde WOZ€255.000
Gemiddelde verkoopprijs€355.725
Gemiddeld gasverbruik1090 m3
Gemiddeld stroomverbruik2590 kWh

Woningaanbod Zaandam maart 2024

In onderstaande weergave krijg je inzicht in het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Filter eenvoudig op aantal kamers, bouwjaar, vraagprijs, perceeloppervlakte, woningtype, liggingen meer onderwerpen zoals zuinigheid & en de aanwezigheid van een balkon. Extra info nodig? Bezoek dan de betreffende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Op ons woningplatform bekijk je ook woningen die te koop staan in Wormerveer, Westknollendam, de Woude, Starnmeer of Oost-Graftdijk.

woning-te-koop-zaandam

Aanbod appartement kopen in Zaandam

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, gebouwd op centraal gelegen locaties, in de regel gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en het onderhoud is zeer beperkt. Maar let op: het is een relatief kleine woning, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Een fijne ligging en erg waardevast.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 en 104 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 860 m3 gas en daarbij 1940 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Zaandam

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat maakt dat het een veilige investering is. De minpunten zijn: vaak een klein tuintje en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 73 m2 en 122 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1050 kuub gas en daarbij 2830 kWh aan stroom.

Aanbod hoekwoningen

De betekenis van een hoekhuis in Zaandam is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je geniet van meer privacy, er komt meer daglicht binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeshuizen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 98 m2 & 131 m2.
 • Schatting: er wordt 2940 kWh stroom & 1280 m3 gas verstookt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Zaandam

Een twee onder een kap wil zeggen twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 130 m2 – 148 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3070 kWh elektriciteit + 1400 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je geniet een grote mate van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Let op: Goedkoop is het niet. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 143 m2 – 205 m2.
 • Verwachting: er wordt 3630 elektra (kWh) & 1850 gas (m3) gebruikt.

In vijf stappen een woning kopen in Zaandam

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het een goed idee om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. In de situatie dat hij een goede calculatie heeft wat je kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via concepten als Funda, en ook Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Zaandam Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Maak dan direct een afspraak voor het bezichtigen van het huis. Bij het bekijken van de woning zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod bepaal je op basis van de waarde van het huis en de bestedingsruimte qua lening. In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Loop na of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering rond te maken. Door middel van het geaccepteerde bod, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen geld en eventuele verbouwplannen ontvang je een advies over wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Nu ben je bijna klaar. Als laatste die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Zaandam

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het aankopen van een woning. Deze persoon onderhandelt scherp voor jou. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Tip: de NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van een woning bepaalt op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een taxatierapport is een dossierstuk bij het verkrijgen van een lening, het oversluiten van een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de bijgaande tabel bekijk je adressen van taxateurs en makelaars in Zaandam en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkend hypotheekadviseur in Zaandam helpt je van A tot Z bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Een deskundig financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.950 – €3.250. In de tabel hieronder check je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Zaandam.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Zaandam. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Zaandam

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in de regio. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Zaandam en direct omgeving. Goed om te weten: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer info over Aankoopmakelaar.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Wat kost gemiddeld een woning in Zaandam kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Zaanstad vinden we circa 69.114 woningen. Er zijn 43.621 (54,7%) koophuizen en 25.493 (45,2%) huurwoningen. Het doorsnee woonoppervlakte is 103 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €255.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €355.725. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit houdt in dat de keuzes zeer beperkt zijn en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Zaandam. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Zaandam?

Een huis in Zaanstad kent een gem. verbruik van 1090 m3 aan gas en 2590 elektra (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (860 kuub aardgas en 1940 kWh electriciteit. Een vrijstaand huis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1850 m3 per jaar aan gas en 3630 kWh elektra). Veel huiseigenaren van huizen te koop in Zaandam passen duurzame investeringen zoals zonnepanelen, vloerisolatie, zonneboiler, warmtepomp, dubbel glas, spouwmuurisolatie toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Zaandam?

Deze woonplaats kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente wonen 156.794 personen in 70.358 verschillende huishoudens. Er wonen 25.391 eenpersoonshuishoudens, 18.737 huishoudens zonder kinderen en 26.230 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,2 mensen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin bereken je de actuele marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of Facebook/instagram. Tevens ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Nu komen de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het voorlopige koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Zaandam?

In deze regio kun je kiezen voor bouwkavels met een woonbestemming. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Zaandam zetten. Informeer bij de gemeente (www.zaanstad.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud, Consumentenbond, Rvo.nl voor postcodegebied 1500, 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508, 1509.

Plaats een reactie